Site icon iAnatropi.gr

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ για την Ουκρανία – Nέα σύνοδο συγκαλεί ο Μακρον

Κοινοποιήστε

Έπειτα από περίπου 4,5 ώρες ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» και ότι ήταν «μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα».

Παράλληλα, όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι όροι για μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν αν και σημείωσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Από αμερικανικής πλευράς, στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Από τη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Επιπλέον, στη ρωσική αντιπροσωπεία ήταν ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ.

Η νέα σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των σκληρών όρων που έθεσε η ρωσική πλευρά στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας

Η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια δεύτερη συνάντηση για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια την Τετάρτη, αλλά αυτή τη φορά έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες στην άτυπη συνάντηση της Δευτέρας, όπως μεταδίδει την Τρίτη το Reuters.

Δύο διπλωματικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.

Στη σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος θα προσκαλέσει και τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Καναδά, δήλωσαν διπλωματικές πηγές την Τρίτη.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν δύο από τους διπλωμάτες.

Το Ελιζέ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η νέα σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των σκληρών όρων που έθεσε η ρωσική πλευρά στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, να ξεκαθαρίζει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ συνιστά άμεση απειλή για τη Ρωσία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν “το συντομότερο δυνατό” τη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία θα περιμένει από τις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν τους εκπροσώπους τους για τις συνομιλίες και στη συνέχεια θα ορίσει τους δικούς της.

Παράλληλα, έκανε μνεία στη “δημιουργία συνθηκών” για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των διαβουλεύσεων για γεωπολιτικά ζητήματα και της απομάκρυνσης των “τεχνητών εμποδίων στον δρόμο μιας αμοιβαία επωφελούς οικονομικής συνεργασίας”.

“Ο Πούτιν τόνισε πολλές φορές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η απορρόφηση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ είναι άμεση απειλή για τη Ρωσία και την κυριαρχία μας. Και εξηγήσαμε σήμερα ότι οποιαδήποτε εμφάνιση από ένοπλες δυνάμεις από  χώρες του ΝΑΤΟ υπό κάποια σημαία, υπό ευρωπαϊκή σημαία ή άλλη σημαία (…) δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο” υπογράμμισε.

Σημειωτέον ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, η Μόσχα απέστειλε αυστηρό μήνυμα – ενδεικτικό της σκλήρυνσης των απαιτήσεών της, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να προειδοποιεί ότι δεν είναι αρκετό απλώς η Ουκρανία να μην γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε, το ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, αποκηρύσσοντας μια υπόσχεση που έδωσε στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008, για ένταξη της Ουκρανίας.

“Διαφορετικά, αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο” υπογράμμισε.

Ζελένσκι: Δεν θα υποκύψουμε στα τελεσίγραφα της Ρωσίας
Από την Άγκυρα, όπου βρέθηκε την Τρίτη όσο οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνομιλούσαν στο Ριάντ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα “υποκύψει στα τελεσίγραφα της Ρωσίας”.

Ο Ζελένσκι -ο οποίος δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας- δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενέδωσε στα ρωσικά τελεσίγραφα όταν η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από τρία χρόνια, “και δεν πρόκειται να το κάνω (τώρα)”.

“Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε τα όπλα και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Και δεν υπήρξε διπλωματία, διότι η Ρωσία επιτέθηκε, επιτέθηκε στην Ουκρανία τη νύχτα και οι Ουκρανοί πήραν τα όπλα και άρχισαν να υπερασπίζονται τη χώρα τους”, δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το CNN.

Σημείωσε ότι η Μόσχα έδωσε στην Ουκρανία ένα “τελεσίγραφο” λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της, απαιτώντας από την Ουκρανία να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της και να επιτρέψει στη Μόσχα να εγκαταστήσει “μια φιλορωσική ηγεσία” στην Ουκρανία.

“Εάν δεν προχωρήσαμε σε όλα αυτά τα τελεσίγραφα την πιο δύσκολη στιγμή, γιατί να το κάνουμε τώρα;”, δήλωσε.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για “δίκαιες” ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι σε αυτές θα πρέπει να συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε παράλληλα ότι ανέβαλε για τις 10 Μαρτίου την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

Ο ίδιος επέκρινε τις σημερινές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι δεν περιελάμβαναν ούτε έναν Ουκρανό εκπρόσωπο. Οι συνομιλίες “διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και εκπροσώπων των ΗΠΑ. Για την Ουκρανία – για την Ουκρανία ξανά – και χωρίς την Ουκρανία”, είπε.

“Η Ουκρανία, η Ευρώπη με την ευρεία έννοια – και αυτό περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο – θα πρέπει να συμμετέχουν στις συζητήσεις και στην ανάπτυξη των απαραίτητων εγγυήσεων ασφαλείας με την Αμερική σχετικά με την τύχη του μέρους του κόσμου μας”, είπε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητες για την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η πρόσφατη διπλωματική πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας ευθυγραμμίζεται με την τουρκική πολιτική από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από τρία χρόνια.

Exit mobile version