Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Το Βήμα» έδωσε η Δήμαρχος Βοστώνης Μίσελ ΓΟΥ καθώς την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισκέφθηκε την πόλη της, για την αδελφοποίηση της αμερικανικής πόλης με την Αθήνα.
Η Βοστώνη είναι το πνευματικό και οικονομικό κέντρο της Νέας Αγγλίας, φιλοξενεί φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Ταφτς και διατηρεί μια πιο ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα σε σύγκριση με άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις της δυτικής ακτής. Η δήμαρχος της πόλης Μισέλ Γου, 40 ετών, είναι μια απόδειξη της ζωντάνιας και της προοδευτικότητας που υπάρχει στη Βοστώνη.
Η Γου, διακεκριμένη απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βοστώνης, η πρώτη που γέννησε κατά τη διάρκεια της θητείας της, έχει τρία παιδιά και υποστήριξε την επέκταση της αμειβόμενης γονικής άδειας σε έξι εβδομάδες. Επίσης, είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην 160χρονη ιστορία της πόλης που κατέχει το δημαρχιακό αξίωμα.
Κόρη μεταναστών από την Ταιβάν, όχι μόνο ζει η ίδια το αμερικανικό όνειρο που τείνει να εξαφανιστεί, αλλά έχει καταφέρει να περνά ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστώνης ψηφίσματα για ζητήματα που παραμένουν αμφιλεγόμενα στην Αμερική, όπως η προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η επιβολή φόρου σε εταιρείες πετρελαιοειδών και καπνικών προϊόντων υπέρ του περιβάλλοντος, και επέβαλλε με τον ήπιο τρόπο της το Boston NewGreen Deal, με στόχο να έχει η πόλη ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2030. Οι περιβαλλοντικές της ευαισθησίες την έφεραν κοντά στον Χάρη Δούκα και μάλιστα είχαν επισκεφθεί από κοινού τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είχε τις ίδιες ανησυχίες, τον Μάιο του 2024. Στην πόλη της, η δήμαρχος χρηματοδοτεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για δωρεάν αστικές συγκοινωνίες, και τώρα επιχειρεί να επιβάλλει περιορισμούς στην βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών.
Η Μισέλ Γου, απάντησε σε ερωτήσεις για το vima.gr κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε για την αδελφοποίηση της Αθήνας και της Βοστώνης, στην οποία δεν απέφυγε μια διακριτική κριτική για την πολιτική της κυβέρνηση Τραμπ. «Η Βοστώνη είναι υπερήφανη», δήλωσε, «που συνεχίζει να δείχνει με το παράδειγμα της πως μια χώρα μπορεί να συνεργάζεται με άλλες χώρες παγκοσμίως, αντί να βρίσκεται απέναντί τους».
Κυρία Γου, ως δήμαρχος της Βοστώνης σπάσατε αρκετά ταμπού και ανοίξατε δύσκολα θέματα συζήτησης. Πως καταφέρνετε να ξεπερνάτε τις δυσκολίες που συναντάτε και να πείθετε τους συμπολίτες σας για τις ιδέες σας, ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ;
«Στην πολιτική υπάρχει μια στιγμή, και είναι περίεργο όταν συμβαίνει, που όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που λες είναι αλήθεια. Είναι εύκολο για έναν πολιτικό να μάθει τι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Μπορείς να μελετήσεις έρευνες της κοινής γνώμης, να λες κάτι ευχάριστο εδώ, κάτι άλλο εκεί… Στο τέλος, όμως, η ευθύνη μας ως πολιτικών είναι να λέμε την αλήθεια, ακόμα και αν είναι σκληρή. Προσωπικά, αυτή τη νοοτροπία την απέκτησα μέσα στην οικογένειά μου και αργότερα, όταν έγινα μητέρα. Η μητέρα μου αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις και έπρεπε να φροντίσει την οικογένειά μας, συμμετείχα και εγώ και πρόσεχα την αδελφή μου. Όταν περνάς τόσες δυσκολίες μεγαλώνοντας, γιατί ξέρετε ένα παιδί θέλει να τρώει γλυκίσματα, να βλέπει τηλεόραση, να περνάει ξένοιαστα. Αλλά, εμείς για να τα βγάλουμε πέρα έπρεπε να προσπαθήσουμε όλοι στην οικογένεια και όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου να λειτουργήσουν τα πράγματα για την οικογένεια. Εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο να μιλήσεις και να πεις την αλήθεια σου. Αλλά η Βοστώνη είναι μια πόλη που επί 400 χρόνια έχει τη φήμη ότι υπερασπίζεται το σωστό και κάνει ότι εκπροσωπεί το κοινό καλό για τις επόμενες γενιές. Ως μητέρα αυτό το παράδειγμα θέλω να δώσω στα παιδιά μου και σε όλα τα παιδιά. Η πόλη, για εμένα, είναι όπως η οικογένεια μου».
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς σας;
«Το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς είναι να καταφέρνεις να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που βρίσκονται παντού. Στη Βοστώνη δεν μπορείς να ξεφύγεις από την προσοχή των ανθρώπων όταν δεν αναλαμβάνεις δράση. Οι πολίτες εδώ δίνουν σημασία σε όλα. Οι άνθρωποι στην κοινότητά μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, θέλουν να δουν πραγματικά οφέλη για τη ζωή τους και αληθινή πρωτοβουλία. Μέσα σε όλα μας τα προγράμματα έχουμε προγράμματα που αφορούν την Ιστορία και θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν, πέρα από τις επιτυχίες, και τους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε σε προηγούμενες δεκαετίες. Από ιστορική σκοπιά είναι σημαντικό να συμμετέχεις σε επετείους και εκδηλώσεις μνήμης αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εμπλέκεσαι στη διαμόρφωση της ιστορίας. Γι΄αυτό θέλαμε ως δήμος Βοστώνης να υπογραμμίσουμε αυτό ακριβώς το στοιχείο με την αδελφοποίηση μας με την Αθήνα. Ότι δηλαδή ο διάλογος, η συνεργασία και η δέσμευση σε μια κοινή προσπάθεια έχουν μεγάλη σημασία. Ως κάποια που έκανε κλασικές σπουδές, και που ως παιδί πέρασε πολλά χρόνια μελετώντας Λατινικά και τον πολιτισμό της Ρώμης και της αρχαίας Αθήνας, θεωρώ ότι οι δύο πόλεις έχουν κοινά ιστορικά χαρακτηριστικά και έθεσαν τα πολιτιστικά και πολιτικά θεμέλια για τις χώρες τους».