15 Μαΐου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Τι αλλάζει στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών – Τι προβλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Όλες οι κατηγορίες: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινοποιήστε

Σε ισχύ η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ τις αλλαγές στον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ.

Από τις 12 Μαΐου 2025 τέθηκε σε εφαρμογή νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, με την οποία αλλάζει ο τρόπος που υπολογίζεται και εισπράττεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και οι λοιπές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά. Πρόκειται για την εγκύκλιο Ε.2026, με την οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης Α.1038/28-02-2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η εγκύκλιος αφορά κυρίως σε εταιρείες και επαγγελματίες που παρασκευάζουν, εμπορεύονται ή παραλαμβάνουν αλκοολούχα ποτά, όπως ποτοποιούς, εμφιαλωτές και κατόχους φορολογικών αποθηκών. Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται επίσης από τις τελωνειακές και χημικές υπηρεσίες, που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και τη διαχείριση των διαδικασιών αυτών.

Ένα από τα βασικά σημεία της εγκυκλίου είναι ότι ο ΕΦΚ και οι σχετικοί φόροι θα δηλώνονται και θα καταβάλλονται άμεσα κατά την έξοδο των προϊόντων από τις φορολογικές αποθήκες, μέσω του ηλεκτρονικού τελωνειακού συστήματος ICISnet. Πλέον, ο εγκεκριμένος αποθηκευτής υποχρεούται να καταθέτει ηλεκτρονικά τη Δήλωση ΕΦΚ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως άδειες, τιμολόγια και εγγυήσεις.

Παράλληλα, εισάγεται και η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής πληρωμής του ΕΦΚ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν ένας ποτοποιός αγοράζει καθαρή αλκοόλη για να φτιάξει λικέρ που σκοπεύει να εξάγει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να υποβάλει τη σχετική δήλωση και να καταβάλει τον ΕΦΚ αργότερα, εφόσον έχει καταθέσει εγγύηση. Αν τελικά το προϊόν εξαχθεί εντός της προθεσμίας, ο ποτοποιός έχει το δικαίωμα επιστροφής του φόρου που κατέβαλε.

Ένα ακόμη πρακτικό παράδειγμα αφορά σε μία επιχείρηση που πουλά εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά σε λιανεμπόρους ή καταστήματα χωρίς ειδική απαλλαγή. Σε αυτή την περίπτωση, ο εγκεκριμένος αποθηκευτής πρέπει να καταβάλει όλα τα σχετικά ποσά φόρων και τελών (ΕΦΚ, ΦΠΑ, ΕΤΕΠΠΑΑ) μέχρι την 25η ημέρα του επόμενου μήνα. Η πληρωμή συνοδεύεται από ηλεκτρονική συγκεντρωτική δήλωση, στην οποία περιλαμβάνονται και τα τιμολόγια της προηγούμενης περιόδου.

Η νέα εγκύκλιος δίνει επίσης σαφείς οδηγίες για τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων και των κατάλληλων κωδικών (όπως π.χ. S30, S49, S50), ανάλογα με το είδος της συναλλαγής. Υποχρεωτική είναι και η ηλεκτρονική υποβολή όλων των συνοδευτικών εγγράφων, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν αρχείο με τα πρωτότυπα στοιχεία στον χώρο της φορολογικής αποθήκης για μελλοντικούς ελέγχους.

Η νέα διαδικασία αντικαθιστά το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε από το 2002 και επιδιώκει να καταστήσει πιο ξεκάθαρη και ψηφιακά ελεγχόμενη τη ροή των αλκοολούχων ποτών στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων και περιορίζεται ο κίνδυνος φοροδιαφυγής στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Προηγούμενο Άρθρο

Πέταξαν βρέφος σε κάδο σκουπιδιών τυλιγμένο σε μαύρη σακούλα στον Άλιμο

Επόμενο Άρθρο

18χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε στην Ταϊλάνδη βρέθηκε στη Γεωργία κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

ΦΠΑ: Μόνιμα χαμηλός ο συντελεστής 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίες

Κοινοποιήστε

Κοινοποιήστε Στον συντελεστή 13%, θα παραμείνει μόνιμα ο ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό. Εξαίρεση θα αποτελέσουν, τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%. […]

Στουρνάρας: Στα 60 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στη χώρα μας

Κοινοποιήστε

Κοινοποιήστε Στα 60 δισ. ευρώ υπολόγισε ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε […]

Η ΑΑΔΕ θα ανταλλάζει πληροφορίες με άλλες χώρες- Οι 6 περιπτώσεις που θα γίνεται αυτόματα

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΣτοιχεία και πληροφορίες για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής θα ανταλλάσσει στο εξής η ΑΑΔΕ με τις αντίστοιχες φορολογικές αρχές άλλων χωρών με σκοπό να καταπολεμηθεί η συχνή φοροδιαφυγή. Προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία των υπηρεσιών, δεν […]