Η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει θέσει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση. Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στην έρευνα πιθανών ποινικών ευθυνών κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και των τριών υφυπουργών του, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιάννη Καραγιάννη και Γιώργου Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών είχε λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις – τόσο προφορικές όσο και έγγραφες – από υπηρεσιακούς φορείς και εργαζόμενους για τις κρίσιμες ελλείψεις σε προσωπικό, χρηματοδότηση και συντήρηση του δικτύου. Παρά τις επικίνδυνες ενδείξεις, όπως η αύξηση των ατυχημάτων και εκτροχιασμών, καθώς και η γνώση των καθυστερήσεων στην υλοποίηση έργων ασφαλείας (όπως η σύμβαση 717), δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας συνιστά έγκλημα διακινδύνευσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 ΠΚ), καθώς επέτρεψαν τη λειτουργία ενός εμφανώς ελλατωματικού συστήματος, αποδεχόμενοι τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Η αντίδραση της ΝΔ: «Ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη» η πρόταση
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία απαντά με σφοδρότητα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως «ζήλεια προς το δόγμα Πολάκη» και επικεντρώνεται στο ότι δεν στηρίζεται σε νομικά βάσιμα στοιχεία. Παράλληλα, η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην έρευνα, ωστόσο η στάση της στη ψηφοφορία για την προανακριτική παραμένει άγνωστη.
Ευθύνες και επί ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σπίρτζης και οι υφυπουργοί του στο κάδρο
Η πρόταση δεν περιορίζεται στην περίοδο της ΝΔ, αλλά επεκτείνεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί του, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης, για τις καθυστερήσεις σε έργα ασφαλείας και τις αλλαγές που επέφεραν (όπως η κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη). Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι, αν και υπάρχει η αποσβεστική προθεσμία, η τελική απόφαση ανήκει στη Βουλή και στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Το πολιτικό πλαίσιο και οι επόμενες κινήσεις
Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση, αναδεικνύοντας τη διαφωνία μεταξύ της αξίωσης για λογοδοσία και της κυβερνητικής γραμμής που επιχειρεί να περιορίσει τις ζημίες. Με την απειλή της προανακριτικής να κρέμεται ως το σπαθί του Δαμοκλή, η αντιπολίτευση πιέζει για μεγαλύτερη διαφάνεια – ενώ η ΝΔ αντιμετωπίζει τη δοκιμασία του ισορροπημένου χειρισμού μεταξύ πολιτικής ανάγκης και δικαστικών επιπτώσεων.
Η εξέλιξη θα καθοριστεί από τη στάση των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και από το δημόσιο αίσθημα, που παραμένει έντονο μετά την τραγωδία των 57 νεκρών.