Οι διεθνείς χρηματαγορές υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αεροπορικές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το Σαββατοκύριακο.
Στην Ασία, οι δείκτες άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο. Στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, οι μετοχές έπεσαν πάνω από 1%, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι βασικοί δείκτες σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500, τα οποία υποδεικνύουν την αναμενόμενη πορεία του δείκτη με το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη, υποχώρησαν κατά περίπου 0,3%. Αντίθετα, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά σχεδόν 3%, ενώ ο χρυσός, παραδοσιακή επένδυση ασφαλείας, κατέγραψε επίσης άνοδο.
Τα Στενά του Ορμούζ στο επίκεντρο των ανησυχιών
Οι επενδυτές αναμένουν πιο σαφείς ενδείξεις για το εάν η ένταση θα κλιμακωθεί στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα αν το Ιράν θα επιχειρήσει να διακόψει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ — ένα στρατηγικής σημασίας πέρασμα για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου διακινούνται καθημερινά μέσω αυτού του περάσματος, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου προορίζεται για χώρες της Ασίας. Η Ιαπωνία και η Ταϊβάν εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τη Μέση Ανατολή για τις εισαγωγές πετρελαίου τους, γεγονός που καθιστά το πέρασμα ιδιαίτερα κρίσιμο. Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου.
Άνοδος των τιμών και αυξημένος οικονομικός κίνδυνος για την Ασία
Οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται κοντά στα 76 δολάρια ανά βαρέλι, ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 80 δολάρια, αν ενταθούν οι ανησυχίες για ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Takahide Kiuchi, επικεφαλής οικονομολόγο του Nomura Research Institute.
«Η ιαπωνική οικονομία θα μπορούσε να εκτεθεί σε κινδύνους μεγαλύτερους από εκείνους που είχαν προκύψει από τους δασμούς της εποχής Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η αγορά πετρελαίου πιο ανθεκτική σε γεωπολιτικούς κραδασμούς
Παρότι η ανησυχία είναι έκδηλη, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις από τις αμερικανικές επιθέσεις ενδέχεται να είναι προσωρινές. Ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ Research, ανέφερε ότι η σημερινή αγορά πετρελαίου έχει καλύτερα «αντισώματα» απέναντι στους γεωπολιτικούς κραδασμούς, χάρη στα αποθέματα που διατηρούν οι χώρες εξαγωγείς.
«Παρόλο που τέτοιου είδους γεγονότα έχουν άμεση επίδραση στην αγορά, η τάση των τιμών είναι τα τελευταία χρόνια να επανέρχονται γρήγορα όταν υποχωρεί ο κίνδυνος», είπε ο Hynes.
Ο Daniel Ives, αναλυτής στη Wedbush Securities, προειδοποίησε για αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο υπογράμμισε:
«Η αγορά ενδέχεται να θεωρήσει πως η απειλή του Ιράν έχει πλέον ξεπεραστεί. Σε αυτή την περίπτωση, το χειρότερο ανήκει στο παρελθόν».