Μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, με σημαντικές ανατροπές στο ωράριο αλλά και στις διαδικασίες προσλήψεων, φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για ένα «αμάλγαμα» βελτιωτικών προτάσεων επί της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Προηγήθηκε εκτενής διάλογος με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, κατά τον οποίο καταγράφηκαν σχετικές απόψεις και παρατηρήσεις.
Παρακάτω θα βρείτε τα πιο σημαντικά κομμάτια του νέου εργασιακού:
Εργασία έως 13 ώρες ημερησίως τον ίδιο εργοδότη
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και συζητημένες αλλαγές αφορά τη δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες ημερησίως στον ίδιο εργοδότη, αντί για εργασία σε δύο ή περισσότερους εργοδότες, όπως ίσχυε έως τώρα.
Η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις:
– Τήρηση των ορίων ανάπαυσης
– Μέγιστο όριο εβδομαδιαίων ωρών εργασίας
– Καταβολή νόμιμων προσαυξήσεων για υπερωρίες
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι η υποχρεωτική εργασία σταματά στην 9η ώρα – δηλαδή στο όριο της υπερεργασίας. Για εργασία πέραν αυτού, απαιτείται ρητή συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να δουλέψει 13 ώρες.
Οι υπερωρίες αμείβονται με +40% προσαύξηση, ενώ η υπερεργασία με +20%.
Η κυρία Κεραμέως μιλώντας στο Star έδωσε παραδείγματα για τις αλλαγές:
«Σήμερα μπορεί κάποιος να δουλεύει έως 13 ώρες σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Τι κάνουμε με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, δίνουμε τη δυνατότητα, όχι υποχρέωση, δυνατότητα, να μπορείς να το κάνεις αυτό σε έναν εργοδότη. Και όχι, δηλαδή, εάν εγώ δουλεύω ήδη σε δύο, για παράδειγμα, εστιατόρια, να έχω τη δυνατότητα των ίδιων αριθμο-ωρών Πρώτον, δεν μετακινούμε, δεν πηγαίνω σε δεύτερο εργοδότη, άρα κερδίζω χρόνο και κόστος και έξοδα. Δεύτερον, εάν δουλέψω μόνο σε έναν εργοδότη, θα πληρωθώ έξτρα, περισσότερα χρήματα, γιατί θα λογιστεί ως υπερωρία. Εάν δουλεύω σε δύο εργοδότες, δεν λογίζεται ως υπερωρία.
Για να το πω απλά, για να αποτυπωθεί και με νούμερα, αν κερδίζω 8 ευρώ την ώρα και δουλεύω έως 13 ώρες, σε δύο εργοδότες θα κερδίσω την ημέρα 104 ευρώ. Σε έναν εργοδότη 119 ευρώ. Γιατί λογίζεται ως προσαύξηση. Όλο αυτό όμως είναι μόνο δυνατότητα και όχι υποχρέωση, μόνο αν το συμφωνήσω, άρα και μόνο εντός των συνολικών ορίων που μου επιτρέπει η νομοθεσία, δηλαδή μέχρι 150 ώρες υπερωρία το χρόνο και το κατάστημα».
Η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι το ωράριο παραμένει κανονικά στις 8 ώρες, «αλλά έχουμε δυνατότητα για υπερωριακή απασχόληση μόνο εάν το θελήσει και συμφωνήσει ο εργαζόμενος»
Προσλήψεις με ένα έγγραφο και από το κινητό
Το νέο νομοσχέδιο απλοποιεί δραστικά τη διαδικασία πρόσληψης:
– Αντί για τέσσερα έντυπα, πλέον η πρόσληψη ολοκληρώνεται με ένα ψηφιακό έγγραφο
– Δημιουργείται συγκεντρωτικό ψηφιακό αρχείο για κάθε εργαζόμενο
– Ειδοποιήσεις μέσω της εφαρμογής myErgani
Επιπλέον:
– Δημιουργείται ειδική εφαρμογή για εργοδότες στο κινητό
– Προβλέπεται ταχεία πρόσληψη για εργασία έως δύο ημερών, ειδικά για επείγουσες ανάγκες επιχειρήσεων
Τι αλλάζει στη θερινή άδεια
Περισσότερη αυτονομία στην κατανομή της ετήσιας καλοκαιρινής άδειας προβλέπει η διάταξη που θα ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα με τη διάταξη παρέχεται πλέον η ελευθερία στον εργαζόμενο να κατανείμει την ετήσια άδεια αναψυχής του όπως ο ίδιος επιθυμεί, ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη, ενισχύοντας την αυτοδιάθεση του στον χρόνο ανάπαυσης.
Σήμερα, η κατάτμηση του χρόνου αδείας (σπαστή άδεια) επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερου εβδομαδιαίας εργασίας και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη. Ωστόσο πρακτικά στις περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η άδεια δίνεται για τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο όταν κλείνουν η υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις . Αντίθετα , μια σειρά επιχειρήσεων ( πχ εμφιαλωμένα νερά , αναψυκτικά) προτιμούν να δίνουν τη μεγάλη άδεια στους εργαζόμενους το χειμώνα αντί για την περίοδο αιχμής.
Με τη νέα διάταξη ο εργαζόμενος μπορεί να «σπάσει» την άδειά του όπως τον βολεύει, σε συνεννόηση όμως με τον εργοδότη, που σημαίνει ότι η εν λόγω ελευθερία μπορεί κα πάλι να περιοριστεί στην περίπτωση που ο εργοδότης επικαλεστεί φόρτο εργασίας.
«Ας πούμε ότι δικαιούμαι τέσσερις εβδομάδες ετήσια άδεια αναψυχής. Μέχρι σήμερα αυτή μπορεί να σπάσει λίγο πολύ με κάποιες εξαιρέσεις σε δύο κομμάτια. Εγώ μπορεί να έχω κάποιο λόγο για τον οποίο μπορεί να θέλω να πάρω τέσσερις μεμονωμένες εβδομάδες. Αν το θέλω. Άρα είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του εργαζομένου να το ζητήσει. Θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης. Άρα η διάταξη αυτή τι κάνει, δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο» ανέφερε χθες η Υπουργός Εργασίας στο STAR.
Τετραήμερη εργασία – Όλο τον χρόνο
Η τετραήμερη εργασία παύει να ισχύει μόνο για εξάμηνα και δίνεται πλέον η δυνατότητα να εφαρμόζεται ολόκληρο τον χρόνο, διευκολύνοντας ιδιαίτερα εργαζόμενους γονείς.
Μιλώντας χθες στο Star, η κυρία Κεραμέως έδωσε ένα παράδειγμα:
«Παρακολουθούν εργαζόμενοι γονείς που μπορεί να θέλουν να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και την πέμπτη να είναι σπίτι με το παιδί τους. Σήμερα μπορούν να το κάνουν, αλλά μόνο για ένα εξάμηνο. Η δυνατότητα, η νέα που δίνουμε τώρα, είναι να το κάνει αυτό ο εργαζόμενος γονέας για όλο το χρόνο. Άρα περισσότερες ευελιξίες στους εργαζόμενους γονείς. για επίδομα κυοφορίας και λοχείας» επισήμανε η Υπουργός Εργασίας.
Επιπλέον:
– Επεκτείνεται το επίδομα κυοφορίας/λοχείας και σε εργαζόμενους με περισσότερους του ενός εργοδότες
– Το επίδομα γονικής άδειας καθίσταται αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο
– Το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας επεκτείνεται και σε ανάδοχες μητέρες
– Ο εργαζόμενος έχει πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή της ετήσιας άδειας, σε συνεννόηση με τον εργοδότη
– Δίνεται η δυνατότητα ο ίδιος ο εργαζόμενος να δηλώσει οικειοθελή αποχώρηση μέσω ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Λίγες ώρες αργότερα, από το υπουργείο Εργασίας έκαναν λόγο για «τέσσερα fake news» γύρω από το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο- Προστασία στην Πράξη».
Ειδικότερα, ανέφεραν τα εξής:
Ψέμα Νο1: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να υποχρεώνεται να δουλεύει για 13 ώρες.
Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω, πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. Άρα, δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.
Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται διά νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή.Άρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος, για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.
Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.
Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.
Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζομένου και να απολύεται με ένα sms.