Για πρώτη φορά «γαλάζια» στελέχη διατυπώνουν πλέον καθαρά την εκτίμηση ότι το τέλος της περιόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον ορατό. Αναθερμαίνεται η συζήτηση για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στα κάγκελα, κυριολεκτικά, βρίσκονται πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές που στο παρασκήνιο βάζουν πλέον στο στόχαστρο των πυρών τους το ίδιο το κυβερνητικό Κέντρο του μεγάρου Μαξίμου, χρεώνοντάς του ευθέως την «άρρωστη» κατάσταση, στην οποία βυθίζεται η κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του OΠΕΚΕΠΕ.
Και είναι η πρώτη φορά μετά τα 6 χρόνια διακυβέρνησης του «επιτελικού κράτους», που «γαλάζια» στελέχη διατυπώνουν πλέον καθαρά την εκτίμηση ότι η πορεία της κυβέρνησης έχει προορισμό τα «βράχια» και ότι το τέλος της περιόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργού και ως προέδρου της ΝΔ, είναι πλέον ορατό.
Η επόμενη μέρα στη ΝΔ
Εξού και σε «γαλάζιους» κύκλους έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την επόμενη μέρα στο κόμμα, στη μετά Μητσοτάκη εποχή.
Οπωσδήποτε κρίσιμη στις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις θεωρείται η στάση που θα κρατήσουν, ως σημαντικοί εσωκομματικοί πόλοι και ως σημεία αναφοράς για πολλά στελέχη, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ενώ τα βλέμματα στρέφονται και σε κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας με μια σειρά από κινήσεις έχει δείξει ότι ανοίγει περπατησιά για την επόμενη μέρα στο κόμμα και πολλοί θα τον έβλεπαν ως μια σοβαρή εναλλακτική λύση για την ηγεσία, ακόμα και σε μια μεταβατική περίοδο μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου η ΝΔ, με μια άλλη ηγετική ομάδα, να μην υποστεί σημαντική ζημιά στις εκλογές. Γεγονός που, εκτός από το μεγάλο πλήγμα στην παράταξη, θα άφηνε και πολλούς βουλευτές εκτός Βουλής.
Σενάρια αλλαγής αρχηγού
Άλλωστε τα σενάρια για αλλαγή αρχηγού εν κινήσει, πρώτη φορά κυκλοφόρησαν έντονα στο εσωτερικό της ΝΔ, την περίοδο μετά τα μεγαλειώδη συλαλλητήρια για την υπόθεση των Τεμπών.
Πάντως, ο πρώτος που αντιλήφθηκε τον Ν. Δένδια ως μια σοβαρή εναλλακτική λύση για την ηγεσία, δεν είναι άλλος από τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος καθόλου τυχαία, τις ημέρες που ξεσπούσε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, λειτουργώντας και πάλι ως «μπροστινός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε δηλητηριώδη επίθεση κατά του κ. Δένδια, προσπαθώντας να τον «κοντύνει».
Ως γνωστόν, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στον Ν. Δένδια για το τουρκολυβικό μνημόνιο, για να εισπράξει την απολύτως απαξιωτική απάντηση του τελευταίου, μέσω συνεργατών του.
Αποστάσεις
Ο κ. Δένδιας, όλον αυτόν τον καιρό, κρατάει με προσεκτικό τρόπο, τις δικές του αποστάσεις από επιλογές του μεγάρου Μαξίμου, καθώς και από τις σκαναδαλώδεις υποθέσεις για τις οποίες αυτό βρίσκεται υπόλογο (βλ. σκάνδαλο υποκλοπών), και λειτουργεί ως διακριτός εσωκομματικός πόλος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάτι που υπήρξε και αιτία για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας, καθώς ο πρωθυπουργός αισθανόταν ότι δεν τον ελέγχει.
Χάσμα
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που μπορεί να θυμηθεί κανείς και δείχνουν το χάσμα μεταξύ Δένδια και Μητσοτάκη. Από τη σπουδή του Μαξίμου, μέσω διαρροών, να διεκδικήσει την πατρότητα της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, μέχρι τη σοβαρή διάσταση Μητσοτάκη – Δένδια αναφορικά με τη συνάντησή του τελευταίου με την πρέσβη της Γαλλίας για το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης γαλλικών πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Αλλά και μέχρι σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως αυτή της «Ομάδας Αλήθειας». Της μισθοδοσίας δηλαδή του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ από την ιδιωτική εταιρεία Blue Skies, που αναλάμβανε και κρατικά έργα. Το μέγαρο Μαξίμου έχει ταυτιστεί πλήρως με την «Ομάδα Αλήθειας». Αντίθετα ο Ν. Δένδιας όχι μόνο δεν είχε ποτέ παρτίδες μαζί της, αλλά στο παρελθόν η «Ομάδα Αλήθειας» του έχει εξαπολύσει επίθεση.
Μετωπική
Ίσως όμως από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές είδαμε μετά την τραγωδία των Τεμπών. Όταν από τη μία ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα τα βάλει με το «βαθύ κράτος του Δημοσίου», ενώ ο Ν. Δένδιας τασσόταν κατά του «βαθέος αντικρατισμού» και της «αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων», ερχόμενος έτσι σε μετωπική σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πρωθυπουργική αντίληψη και πρακτική.
Ο Ν. Δένδιας γενικότερα πορεύεται, διεκδικώντας να εκφράζει την καραμανλογενή λογική εντός της Ν.Δ, ενώ με τις κινήσεις και τις δηλώσεις του ως υπουργός Άμυνας, καθιστά σαφές ότι επιλέγει να απευθύνεται στο κομμάτι της παραδοσιακής ΝΔ, το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό αισθάνεται έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.
Όταν μάλιστα τα πρόσωπα που ο πρωθυπουργός τοποθετεί στον πυρήνα του «επιτελικού κράτους» ως στενούς του συνεργάτες, κατά βάση προέρχονται είτε από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, είτε από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.
Δυσαρέσκεια
Μεγάλη είναι βέβαια και η δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών και στελεχών που ανήκουν στο κομμάτι της παραδοσιακής ΝΔ και θεωρούν ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και των αξιών της παράταξης, ενώ σε επίπεδο βάσης η δυσαρέσκεια αυτή ήταν απολύτως ορατή μεταξύ του κόσμου που προσήλθε στην εκδήλωση που διοργάνωσε και μίλησε ο κ. Δένδιας για την τελετή αποκαλυπτηρίων της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς (που στο μεταξύ είχε διαγραφεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη), ενώ ο πρωθυπουργός απουσίαζε, διαμορφώνοντας έτσι το πρόγραμμά του ώστε να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία που δεν θα έδινε, ένα άβολο για εκείνον, παρών.
Αλλά και μόνο η παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών έστειλε τα δικά της μηνύματα στην εκδήλωση αυτή. Και παρότι επρόκειτο για μια εκδήλωση του υπουργείου Άμυνας και όχι μια κομματική εκδήλωση, όπως το «street party» για τα 50 χρόνια της ΝΔ που διοργάνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν επιλέξει από αυτό το «street party» να απουσιάσουν.
Οι πρώην πρωθυπουργοί
Και βέβαια σήμερα, μέσα σε αυτήν την πρωτοφανούς μεγέθους κρίση για την κυβέρνηση, τα βλέμματα στο εσωτερικό της ΝΔ στρέφονται στους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί μέχρι στιγμής να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα προχωρήσει σε νέο κόμμα, όμως το σίγουρο είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει στη σκέψη του.
Νέο κόμμα
Αν δεν υπήρχε στο μυαλό του κ. Σαμαρά η σκέψη για νέο κόμμα, τότε, για όσους γνωρίζουν πώς σκέφτεται και δρα, βέβαιο θεωρείται ότι θα είχε σπεύσει ο ίδιος να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια.
Αντίθετα όμως κατά την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο και την παρουσίαση του βιβλίου του Στ. Λυγερού -όπου μίλησε μαζί με τον Κώστα Καραμανλή- όχι μόνο δεν διέψευσε τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος, αλλά άφησε με έντονο τρόπο να πλανιέται στην πολιτική ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι διάπλατα ανοιχτό.
Δικαιωμένος
Ο κ. Σαμαράς αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να αισθάνεται απολύτως δικαιωμένος για τη σκληρή κριτική που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ασκήσει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εμφανίζεται να αισθάνεται επίσης ότι αυτό αναγνωρίζεται και από πολιτικούς του αντιπάλους.
Παράλληλα, σίγουρα έχει δει τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις σε ένα δικό του κόμμα, χωρίς καν αυτό να έχει δημιουργηθεί, και ζυγίζει τις όποιες αποφάσεις του.
Απέναντι στην κυβέρνηση
Αλλά με δεδομένο πως ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι «αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», έχει καταστήσει σαφές ότι το μέτωπό του δεν είναι απέναντι στην παράταξη της ΝΔ, και δεν κινείται διασπαστικά προς αυτήν, αλλά απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Ως εκ τούτου είτε προχωρήσει σε δικό του κόμμα, είτε όχι, ουδείς αποκλείει την επιστροφή του στη ΝΔ με άλλον αρχηγό.
Ο Κώστας Καραμανλής από τη δική του πλευρά, επιλέγει μεν να μιλάει στην ίδια εκδήλωση με τον κ. Σαμαρά (άλλωστε έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά της διαγραφής του), αλλά χωρίς να εμπλέκεται ο ίδιος σε σενάρια για δημιουργία κομμάτων. Η σύμπτωσή τους με τον κ. Σαμαρά είναι σε επίπεδο απόψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αποστάσεις
Ο κ. Καραμανλής έχει πάρει εδώ και καιρό σαφείς και εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη από την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές και να αποσυρθεί από το Κοινοβούλιο, παύοντας να είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κ. Μητσοτάκη.
Στην λιτή και συνοπτική γραπτή δήλωση της απόφασής του αυτής, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραμένει «πιστός στην ιστορία, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες» της παράταξης «που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Με αυτόν τον τρόπο εμμέσως επιβεβαίωσε και ότι εμμένει στις απόψεις που διατύπωσε στα Ανώγεια της Κρήτης, όταν απέρριψε συνολικά το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού η ολική διαφωνία του του πρώην πρωθυπουργού στο ζήτημα αυτό τίθεται σε ένα τέτοιο πλαίσιο «αρχών και αξιών».
Ρήγμα
Από τα Ανώγεια και μετά υπάρχει μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Κυρ. Μητσοτάκη ένα βαθύ ρήγμα απολύτως ενεργό, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί έντονη κριτική, ιδίως για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στον πρωθυπουργό.
Μάλιστα στην ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, έκλεισε λέγοντας πως παρεμφερείς με τις απόψεις και τις ανησυχίες του ίδιου, είναι και εκείνες του Προκόπη Παυλόπουλου, του Αντώνη Σαμαρά και του Πέτρου Μολυβιάτη. Με αυτόν τον τρόπο κατέστησε σαφές πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μέτωπο με όλη την παραδοσιακή ΝΔ της Μεταπολίτευσης.
Κάποτε ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρούσε αυτές τις αντιθέσεις πλεονέκτημά του. Τώρα όμως έχουν εξελιχθεί γι αυτόν σε ανοιχτή πληγή. Και μένει να δούμε που θα οδηγήσει τον ίδιο και τη ΝΔ η σοβαρή κρίση που σοβεί και έχει ως επίκεντρο το μέγαρο Μαξίμου.