9 Ιουλίου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Τέμπη: Αιχμές συγγενών θυμάτων κατά Μαρίας Καρυστιανού για τις 1.300.000 υπογραφές – Τι απαντούν Βλάχος και Πλακιάς

Όλες οι κατηγορίες: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023», που κατέθεσε στη Βουλή 1.300.000 υπογραφές πολιτών για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά την ποινική μεταχείριση υπουργών και βουλευτών.

Αν και πρόκειται για μια ενέργεια με έντονο συμβολισμό, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη εκφράζουν διαφωνίες και ενστάσεις, τονίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν νομική εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση και ενδέχεται να προκαλέσουν παρανοήσεις.

Ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος έχασε τον αδελφό του, Βάιο Βλάχο, στη σιδηροδρομική τραγωδία, σε δημόσια ανάρτησή του ασκεί κριτική στην πρωτοβουλία Καρυστιανού. Όπως επισημαίνει:

«Η ασυλία δεν εμποδίζει την απόδοση δικαιοσύνης στα Τέμπη, ενώ οι αλλαγές που ζητούνται δεν εμπίπτουν στη νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών καθώς αφορούν αναθεώρηση του Συντάγματος. Τέτοιες αλλαγές δεν έχουν αναδρομική ισχύ, άρα δεν αφορούν την υπόθεση των Τεμπών.»

Με λιτό και σαφές ύφος, ο Βλάχος τονίζει ότι η ουσία της δικαστικής διερεύνησης για την τραγωδία των Τεμπών δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη βουλευτικής ασυλίας και ότι η συζήτηση περί αναθεώρησης του Συντάγματος δεν προσφέρει λύση στο τώρα.


Παρέμβαση και από τη Μαρία Πλακιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοια στάση κρατά και η Μαρία Πλακιά, ακόμη μία συγγενής θύματος, η οποία φέρεται να εκφράζει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας. Αν και αναγνωρίζει την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, θεωρεί ότι:

  • η συγκέντρωση υπογραφών δεν οδηγεί αυτόματα σε συνταγματική αναθεώρηση
  • και ότι πρέπει να διαχωριστεί η απονομή δικαιοσύνης για τα Τέμπη από πολιτικές και θεσμικές διεκδικήσεις.

Η απάντηση Καρυστιανού: «Είναι συμβολική κίνηση, όχι νομική διαδικασία»

Η ίδια η Μαρία Καρυστιανού δεν έχει απαντήσει ευθέως στις αιχμές, όμως από την πλευρά της έχει υποστηρίξει πως πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα: την απαίτηση των πολιτών για ισονομία και αληθινή λογοδοσία. Όπως ανέφερε παλαιότερα:

«Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που γεννά ασυλίες και ατιμωρησία. Οι υπογραφές είναι η φωνή των πολιτών.»


Το πολιτικό και νομικό πλαίσιο

Το άρθρο 86 του Συντάγματος αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών και προβλέπει ειδικές διαδικασίες και προθεσμίες παραγραφής, κάτι που κατά κοινή ομολογία έχει οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική δυσπιστία απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, για να τροποποιηθεί ή καταργηθεί απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, διαδικασία που δεν μπορεί να προκληθεί από απλή συλλογή υπογραφών πολιτών, όσο μαζική και αν είναι.

Προηγούμενο Άρθρο

Βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της επίθεσης στο ελληνόκτητο πλοίο Magic Seas

Επόμενο Άρθρο

Σε δομές φιλοξενίας μεταφέρθηκαν 196 μετανάστες από το λιμάνι Ρεθύμνου

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 39χρονου γιου της εισαγγελέως των Τεμπών στη Λάρισα

Άνδρες της ΕΜΑΚ και δύο drones σκανάρουν την περιοχή περιμετρικά του Πηνειού, αλλά μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Βασίλη […]