Οι προσπάθειες αποσυμφόρησης της Κρήτης από τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με τη μεταφορά ατόμων που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα από τη Λιβύη στον Πειραιά
Συνολικά 200 μετανάστες από την Κρήτη έφτασαν το πρωί το Σαββάτου (12/7) στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης δομών φιλοξενίας του νησιού.
Το πρώτο πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από τα Χανιά, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Η αποβίβασή τους έγινε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος. Στις 07:00 ακολούθησε η άφιξη δεύτερου πλοίου από το Ηράκλειο, το οποίο μετέφερε περίπου 100 ακόμη μετανάστες που φιλοξενούνταν σε χώρο στο Ρέθυμνο.
Η ταυτότητα των δομών υποδοχής στην ενδοχώρα όπου μερταφέρονται δεν έγινε γνωστή.
Πάντως μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική.
Από την αρχή του χρόνου, έχουν καταφθάσει 9.500 άτομα στην Κρήτη από τη Λιβύη, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350% σε σχέση με πέρυσι.
Σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης
Η κατάσταση στην Κρήτη αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (11/7) στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την δημιουργία κέντρου κράτησης στην Κρήτη.
Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.
«Θα πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
«Η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όσες δομές και να κάνουμε θα είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική αν δεν πατάξουμε το κακό στη ρίζα του, που είναι απέναντι στο Τομπρούκ», σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης.
Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε καθόλου η τοποθεσία στην Κρήτη που θα δημιουργηθεί η δομή ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.