ο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες είναι αναγκασμένο να απαντάει στα ζητήματα που ανοίγει η δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σήμερα στην Ευρυτανία ο πρωθυπουργός άρχισε την επιχείρηση επανάκτησης της πολιτικής πρωτοβουλίας. Η αποκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανέκοψε μόνο τη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αφαίρεσε από την κυβέρνηση τη δυνατότητα διαμόρφωσης της ατζέντας.
Το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες είναι αναγκασμένο να απαντάει στα ζητήματα που ανοίγει η δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι να διαμορφώνει το δημόσιο διάλογο με βάση τα ζητήματα που είναι προνομιακά για την ίδια.
Στην Ευρυτανία
Στην Ευρυτανία ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, ένα από τα 430 σχολεία της χώρας που ανακαινίζονται, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Στη συνέχεια, μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στο Καρπενήσι. Στην ομιλία του ο Μητσοτάκης τόνισε την «ανάγκη να μην αισθάνονται οι πολίτες των πιο απομονωμένων χωριών της Ευρυτανίας ή οι πολίτες του Καρπενησίου ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», ως πολίτες που οι ίδιοι και τα παιδιά τους δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που μπορεί να έχει ο συμπολίτης σας στη Λαμία ή στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη».
Η επίσκεψη στην Ευρυτανία αποτελεί συνέχεια ανάλογων εξορμήσεων του πρωθυπουργού οι οποίες στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κι επιδιώκουν να αναδείξουν τα κυβερνητικά έργα που (υποτίθεται ότι) αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η επικοινωνιακή στρατηγική Μητσοτάκη έγκειται στην προώθηση μιας θετικής κυβερνητικής ατζέντας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μιλήσει μόνο για την ανακαίνιση του σχολείων, χωρίς να αναφερθεί στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ζητήσαμε Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για το πως θα γίνουμε καλύτεροι, θα αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος των πραγματικών αγροτών». Υπογράμμισε δε ότι «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες».
Είπε ακόμα ότι «σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής».
Η φωτοβολίδα με τα κλεμμένα
Η «επιστροφή των κλεμμένων» είναι εντυπωσιακή ατάκα και δίνει τίτλους στα ΜΜΕ. Σκοπός της ήταν να δείξει ότι η κυβέρνηση παίρνει μια αποφασιστική πρωτοβουλία για να αποκαταστήσει άμεσα τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη -ως συνήθως δηλαδή. Η διαδικασία της επιστροφής των υπεξαιρεμένων χρημάτων (κυρίως μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές επιδοτήσεις) απαιτεί τον εντοπισμό συγκεκριμένης παρανομίας κάθε φορά, ύστερα από ελέγχους που διαρκούν μεγάλο διάστημα. Στη συνέχεια, πρέπει να εκδοθεί επίσημη απόφαση καταλογισμού, ενώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ η κατάσταση περιπλέκεται από την ύπαρξη μεσαζόντων που διασφάλιζαν την ανεύρεση ανύπαρκτων κοπαδιών και βοσκοτόπων, με το αζημίωτο πάντοτε. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι «η επιστροφή των κλεμμένων» δεν αμνηστεύει το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
Με δυο λόγια, ο Μητσοτάκης έριξε μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα για μια μακροχρόνια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς γίνεται, χωρίς την ανάμειξη της κυβέρνησης. Για τη γελοιοποίηση της χώρας στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, ας μη μιλήσουμε καλύτερα…
Ο ανατριχιαστικός διάλογος
Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το αφήγημα που ανέπτυξε σήμερα ο Μητσοτάκης είναι ο ανατριχιαστικός διάλογος που αποκάλυψε χτες το Open και έχει γίνει viral στα social media. Στον διάλογο που περιέχεται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ο διαβόητος «Φραπές» λέει: «20,21,22 θα βεβαιώσει και αυτή από 3 χρονιές τα ίδια. Καταλαβαίνεις έτσι, θα πάει βάσει του Ηρακλείου, τα ίδια, τι είχαμε, τι χάσαμε. Τέσσερις χρονιές από 120, 500.000 στα σπίτια μας» ακούγεται να λέει ο Φραπές και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν δικαιώματα, τελειώνουμε. Δηλαδή αυτή η Τυχεροπούλου, ρε μ@@κα, ειλικρινά αυτή η Τυχεροπούλου αν την είχα σκοτώσει θα ήμουν έξω. Θα είχαμε φάει και ένα 50άρι οι δικηγόροι και ήμασταν εντάξει…». Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή Τυχεροπούλου είναι η υπάλληλος που διενήργησε με εντολή της Ευρωπαίας Εισαγγελέα την έρευνα στον Οργανισμό και ουσιαστικά αποκάλυψε το σκάνδαλο.
Όσα λέγονται είναι ανατριχιαστικά και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είχαν προκαλέσει δίωξη για εγκληματική οργάνωση. Αυτό που κάνει ακόμα πιο φοβερό το διάλογο είναι η ταυτότητα του συνομιλητή του «Φραπέ». Δεν πρόκειται για κάποιο μέλος του υποκόσμου, αλλά για ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ακούει τα περί δολοφονίας χωρίς να αντιδράσει.
Πώς μπορούμε λοιπόν να πιστέψουμε τις προτροπές του πρωθυπουργού περί μη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής όταν πολιτικοί αναμειγνύονται με το κοινό ποινικό δίκαιο