22 Ιουλίου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Γιάννης Μανιάτης: Θλίβομαι, γιατί η Ελλάδα δεν έκανε απολύτως τίποτα!

Όλες οι κατηγορίες: ΠΑΣΟΚ

Τα ζητήματα που εγείρονται για την Ελλάδα στη Λιβύη από τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης στον ΟΗΕ μίλησε ο Ευρωβουλευτής και πρώην Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής».

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τη Λιβύη; «Δεν κάναμε απολύτως τίποτα από τη στιγμή που το 2019 υπογράφτηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον Χαφτάρ και δεν μας βγήκε και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι τραγελαφικό. Η Τουρκία να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές της Λιβύης και με την Τρίπολη και τη Βεγγάζη και η Ελλάδα να έχει χαλάσει τις σχέσεις της και με τους δύο. Τελευταία προσπάθεια έκανε ο ΥΠΕΞ μήπως σωθεί και κάτι. Μου έκανε τεράστια εντύπωση, όταν είδα την ημερομηνία που κατατέθηκε η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ. Ενώ το κείμενο κατατέθηκε τρεις εβδομάδες πριν κοινοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη το γνώριζε, κανείς δεν είπε τίποτα. Επί τρεις εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση, το Μαξίμου το ΥΠΕΞ το κρατούσαν κρυφά από τους Έλληνες πολίτες. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά με ποιον τρόπο λειτουργούν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τώρα, προφανώς ήθελαν να αποφύγουν το γνωστό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το οποίο εδώ στις Βρυξέλλες έχουν γίνει δύσκολα τα πράγματα για τα κονδύλια που διαπραγματεύονται της κοινής αγροτικής πολιτικής», ανέφερε αρχικά ο Μανιάτης και πρόσθεσε:

«Η τυπικά αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης έφτασε στο σημείο να ορίσουν τη δική τους ΑΟΖ 3-6 ναυτικά μίλια έξω από την Κρήτη. Μιλάμε για υπερβολές που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: Η Ελλάδα από το 2011 έως το 2014 έχει δημοσιεύσει έναν χάρτη αλλά και συντεταγμένες ενός χάρτη. Άρα από το 2014 έχουμε δημοσιεύσει συντεταγμένες πολύ συγκεκριμένες. Με βάση αυτόν τον χάρτη η Ελλάδα δημοσίευσε χάρτη για τον ΘΧΣ, αφού φάγαμε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βρισκόμαστε σε μια επανάληψη των ισχυρισμών της Λιβύης ότι έχει ΑΟΖ με την Τουρκία μη αναγνωρίζοντας την ύπαρξη της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου. Είναι το γνωστό έργο που άρχισε το 2019».

Ενδιαφέρον και από άλλες ευκαιρίες

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρότζεκτ της Chevron. «Θεωρώ ότι δεν μπορούν να το προσβάλουν, γιατί το γνωρίζουν. Θλίβομαι, γιατί η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίπουα. Η Ελλάδα ήταν απούσα κραυγαλέα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έκανε απολύτως τίποτα για προστατέψει τα κυρίαρχα δικαιώματά της. Η Chevron πήρε τον χάρτη του 2014 με τα έξι θαλάσσια οικόπεδα που είχαμε ορίσει τότε και είπε στην ελληνική κυβέρνηση “θέλω σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή να προκηρύξεις διαγωνισμό”. Όπως είχαμε προβλέψει με τον νόμο του 2011, ακόμα και όταν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, κοιμάται δηλαδή. Όταν γίνεται ορυμαγδός εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα διακηρύσσει στις τηλεοράσεις, ότι εφαρμόζουμε το διεθνές δίακιο, είναι σαν μην κάνεις τίποτα. Έχουμε μια Chevron που εκδηλώνει το ενδιαφέρον. Υποχρεώνεται βάσει νόμου η ελληνική κυβέρνηση να προκηρύξει διαγωνισμό και σε 2,5 μήνες θα κατατεθούν προσφορές και με χαρά μαθαίνω, ότι ενδιαφέρονται και άλλοι μεγάλοι παίκτες. Εκτιμώ, ότι είναι δύσκολο οι κινήσεις της Λιβύης να επηρεάσουν τη διαδικασία, είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση μας επιστρέφει στην εποχή του Τρικούπη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, «έχουν σταλεί στην ελληνική βουλή από την Ευρωπαία Εισαγγελέα τρεις χιλιάδες σελίδες δικογραφίες, όπου μέσα αναφέρεται, ότι υπάρχει εμπλοκή δύο πρώην υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, του κ.Βορίδη και του κ.Αυγενάκη για υποβοήθηση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Λέει η Ευρωπαία Εισαγγελέας “παρακαλώ ελληνική βουλή, ελέγξτε αν είναι έτσι τα πράγματα”. Και αντί η ελληνική κυβέρνηση να ελέγξει, τί κάνει; Μας γυρνά στην περιοχή του Χαριλάου Τρικούπη και λέει “θα ψάξω τον ΟΠΕΚΕΠ με εξεταστική επιτροπή από τότε που νομοθετήθηκε το 1998”. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισε να μοιράζει επιδοτήσεις στους αγρότες το 2006. Ήταν απλώς ένα όργανο που δεν είχε καμία πιστοποίηση να δίνει χρήματα. Η ΝΔ νομίζω, οτι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν ξέρουν ελληνικά. Τα τελευταία 20 χρόνια η ΝΔ έχει κυβερνήσει 11. Το ΠΑΣΟΚ μόνο του μόνο 1,5 χρόνο και ο ΣΥΡΙΖΑ 5. Τα υπόλοιπα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας. Παραβαίνει το αίτημα της Ευρωπαίας Εισαγγελέας προκειμένου να διερευνήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης και κατέληξε: «Δεν καταλαβαίνουν, ότι αυτό είναι σε βάρος της εθνικής αξιοπρέπειας και σε βάρος της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας για την κοινή αγροτική πολιτικής της επόμενης περιόδου;».

Δείτε την παρέμβαση του Γιάννη Μανιάτη:

Προηγούμενο Άρθρο

Τα μεσάνυχτα λήγει η υποβολή προθεσμίας για το μηχανογραφικό και παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου

Επόμενο Άρθρο

Καιρός: Γενικά αίθριος – Μέχρι 38 βαθμούς η θερμοκρασία

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Κανένα από τα 22 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί, δεν ολοκληρώθηκε. Ολιγωρία που φέρει τη σφραγίδα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της Κυβέρνησης»

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του παρουσίας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ο Γραμματέας […]

Μάντζος: «Ο ανθρωπισμός και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη» [ΒΙΝΤΕΟ]

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου […]