iAnatropi.gr

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σας ακούει το Google Chrome;

Κοινοποιήστε

Το Google Chrome είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, αλλά ακούει κρυφά τους χρήστες του;

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης ιστού, το Google Chrome, μπορεί ενδεχομένως να ακούσει τόσο τα πολυμέσα σας όσο και εσάς, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναπτύξουν θεωρίες συνωμοσίας για να προσελκύσουν περισσότερους υποστηρικτές. Είναι σημαντικό να εξετάσετε τι κάνει το Google Chrome στο παρασκήνιο και να προσδιορίσετε εάν παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας.

Δεδομένου ότι αυτό το ζήτημα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια και το απόρρητο όλων, είναι σημαντικό να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά.

Το Google Chrome και το Chromium Project

Το Chromium είναι ένα έργο πλατφόρμας προγράμματος περιήγησης ιστού ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από την Google. Μια ομάδα προγραμματιστών που εργάζονται στην Google ανέπτυξαν το Chromium υπό την άδεια BSD. Ο θεμελιώδης στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός γρήγορου και αξιόπιστου προγράμματος περιήγησης ιστού. Η Google χρησιμοποιεί το λογισμικό ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο αυτού του έργου, όπως το επιτρέπει η άδειά της, και προσθέτει τα ιδιόκτητα στοιχεία της για τη δημιουργία του προγράμματος περιήγησης ιστού Google Chrome.

Το έργο Chromium δεν χρησιμοποιείται μόνο από το Google Chrome, αλλά και από πολλές άλλες εφαρμογές και βιβλιοθήκες όπως το Yandex Browser, το Qt Web Engine και άλλα. Επιπλέον, διάφορες διανομές Linux όπως το Debian και το Ubuntu έχουν ένα πακέτο προγράμματος περιήγησης ιστού που ονομάζεται Chromium, το οποίο είναι παρόμοιο με το έργο Chromium αλλά διαφορετικό από το Google Chrome.

Το Google Chrome δεν είναι δωρεάν λογισμικό. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Chromium που συνοδεύεται από διανομές Linux αντί του Google Chrome, μπορείτε να αποφύγετε τα ιδιόκτητα στοιχεία που έχει προσθέσει η Google.

Στις 26 Μαΐου 2015, ο Yoshino Yoshihito συνέταξε μια αναφορά σφαλμάτων στο Debian Bug Tracking System. Σε αυτήν την αναφορά σφαλμάτων, συνόψισε ότι μετά την ενημέρωση της εφαρμογής Chromium στην έκδοση 43, το σύστημα κατέβασε μια επέκταση που ονομάζεται “Chrome Hotword Shared Module” χωρίς τη συγκατάθεση του Yoshihito και όταν ο Yoshihito εισήγαγε το chrome://voicesearch στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης για να αποκτήσει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την επέκταση, ανέφερε ότι είχε άδεια “Audio Capture Allowed” και επομένως είχε πρόσβαση στο μικρόφωνο.

Μετά τη δημοσίευση αυτής της αναφοράς σφάλματος, πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ίδια κατάσταση. Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά και από πού ξεκινά το πρόβλημα για εμάς;

Τι γνωρίζουμε για την τεχνολογία αναζήτησης Google Voice;

Πιθανότατα, έχετε δοκιμάσει τη λειτουργία φωνητικής αναζήτησης της Google στον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτή η λειτουργία ξεκινά να λειτουργεί όταν κάνετε κλικ σε ένα κουμπί που υποδεικνύει ότι θέλετε να πραγματοποιήσετε φωνητική αναζήτηση ή όταν ανοίγετε μια ειδική εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό στο τηλέφωνό σας.

Οι διακομιστές της Google καταγράφουν και αναλύουν τη φωνή σας από το μικρόφωνο και τη συγκρίνουν με προηγούμενα αποθηκευμένα μοτίβα. Επί του παρόντος, η εκτέλεση προηγμένων λειτουργιών αναγνώρισης ομιλίας απευθείας σε προσωπικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο δεν είναι πρακτική. Επομένως, είναι αναπόφευκτο να χρησιμοποιηθούν συμπλέγματα διακομιστών που βασίζονται σε σύννεφο για ανάλυση.

Η Google χρησιμοποιεί μοντέλα τεχνητού νευρωνικού δικτύου, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη μέθοδο επεξεργασίας πληροφοριών του ανθρώπινου εγκεφάλου, για να αντιληφθεί καλύτερα το φωνητικό μοτίβο που καταγράφεται στην τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας της.

Η Google χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα των τεράστιων δεδομένων της, τα οποία περιλαμβάνουν περιεχόμενο ιστού που έχει αναλυθεί προηγουμένως και ερωτήματα που αναζητούνται συχνά, για να βελτιώσει τη διαδικασία αναγνώρισης ομιλίας με το μοντέλο N-gram. Το μοντέλο N-gram αναπτύχθηκε για περιπτώσεις όπου η πιθανότητα να είναι γνωστή η Ν-η λέξη βασίζεται στις προηγούμενες (N-1) λέξεις. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια τρίτη λέξη μετά από δύο λέξεις, όπως “απογευματινό τσάι”, η πιθανότητα αυτή η λέξη να είναι “μαθηματικά” ή “πρωινό” διαφέρει. Για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας στην πρόβλεψη της τρίτης λέξης στο παράδειγμα, χρειαζόμαστε δεδομένα για να τροφοδοτήσουμε το μοντέλο των 3 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Google, το 2012, χρησιμοποιούσε ένα μοντέλο 5 γραμμαρίων (δηλαδή έως πέντε συνεχόμενες λέξεις) και συνολικά περίπου 12 δισεκατομμύρια σετ N-γραμμαρίων για την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας. Αν και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το επίπεδο που έχουν φτάσει αυτοί οι αριθμοί σήμερα, μπορώ να υποθέσω ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι ένα στατικό μοντέλο και συνεχίζει να μαθαίνει.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε γιατί η ηχογραφημένη φωνή αποστέλλεται στους διακομιστές της Google. Οι αλγόριθμοι που συνεχίζουν να μαθαίνουν στα προαναφερθέντα μεγάλα σύνολα δεδομένων μπορούν να παράγουν γρήγορες απαντήσεις, αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο με την εκτέλεση σε πολλούς διακομιστές. Ακόμα κι αν οι προσωπικοί σας υπολογιστές αποκτήσουν την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ κάποια μέρα, η Google θα έχει πάντα ένα πλεονέκτημα επειδή δεν έχετε τις απαραίτητες μεγάλες βάσεις δεδομένων για ανάλυση.

Είναι η φωνητική αναζήτηση πραγματικά κακόβουλη;

Η φωνητική αναζήτηση είναι προϊόν της Google για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με την έκδοση 43 του Google Chrome και μετά, αυτή η διαδικασία έχει γίνει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζεται από ένα νέο μοντέλο που ονομάζεται OK Google. Αυτή η δυνατότητα λειτουργεί όταν εισέρχεστε στην αρχική σελίδα Google του προγράμματος περιήγησής σας ή ανοίγετε μια νέα καρτέλα στο Google Chrome για να μεταβείτε σε μια διεύθυνση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πείτε τις λέξεις που θέλετε να αναζητήσετε αφού πείτε OK Google. Αντί λοιπόν να κάνετε κλικ σε ένα ειδικό κουμπί για να κάνετε φωνητική αναζήτηση, ενεργοποιείτε τη διαδικασία αναγνώρισης ομιλίας προφέροντας τις λέξεις OK Google. Μπορείτε να κάνετε πολλές ενδιαφέρουσες και χρήσιμες ερωτήσεις χρησιμοποιώντας το OK Google, το οποίο τελικά κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη.

Για να λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα, το σύστημά σας πρέπει να ακούει συνεχώς τους ήχους του περιβάλλοντος και να καταγράφει τη λέξη-κλειδί OK Google. Η ανάλυση εδώ γίνεται στον υπολογιστή σας επειδή ο αριθμός λέξεων είναι μόνο δύο και περιέχει ένα συγκεκριμένο ηχητικό μοτίβο και δεν αποστέλλονται δεδομένα στους διακομιστές της Google. Αλλά η επόμενη ανάλυση απαιτεί διακομιστές. Επομένως, ο τρόπος για να σας επιτρέψετε να αναζητάτε πιο γρήγορα είναι να σας ακούτε συνεχώς. Επιπλέον, δεν λαμβάνετε ειδοποίηση ότι το μικρόφωνό σας χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ακρόασης.

Με την κυκλοφορία της έκδοσης 46 του Google Chrome, η λειτουργία OK Google έχει πλέον εξαφανιστεί. Λοιπόν, την έχει αντικαταστήσει κάποια άλλη τεχνολογία ή, αν την έχει αντικαταστήσει, πόσο επιβλαβής είναι αυτή η τεχνολογία για εμάς, μπορούμε να εμπιστευτούμε την Google;

Ακόμα κι αν η Google λέγεται ότι είναι μια από τις πιο ασφαλείς εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, αν οι κακόβουλοι χάκερ βρουν μια ισχυρή αδυναμία σε μια τέτοια τεχνολογία, μπορούν να την εκμεταλλευτούν. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να είναι ότι η ακρόαση περιβάλλοντος ενεργοποιείται για ορισμένα άτομα σε επιθυμητές ώρες και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά για τον υπόλοιπο χρόνο.

Επίσης, η πολιτική απορρήτου της Google αναφέρει ότι η Google χρησιμοποιεί τις φωνές των χρηστών για την ανάπτυξη τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής. Φυσικά, μόνο η Google μπορεί να γνωρίζει αυτές τις φωνές. Ή η Google μπορεί ακόμη και να το χρησιμοποιήσει για να πιάσει εγκληματίες με την αστυνομία. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που πρέπει να γνωρίζουν οι κανονικοί πολίτες.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε?

Η Google είναι μια πραγματικά ισχυρή εταιρεία που έχει καταφέρει να κατευθύνει την τεχνολογία. Έχει επίσης σχεδόν όλη την κίνηση ιστού στον κόσμο. Αυτό την κάνει υπερδύναμη. Η Google είναι ένας από τους επενδυτές πολλών αλγορίθμων φωνητικής ανάλυσης και φωνητικής αναζήτησης που έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε αμφιβολίες για το αν σας ακούει το Google Chrome.

Διότι πίσω από τέτοιες μεγάλες εταιρείες κρύβονται σοβαρές οικονομικές επενδύσεις, κρατική υποστήριξη και μετοχές που διαπραγματεύονται στο κοινό. Αυτό που πρέπει να κάνετε εδώ είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας αντί να περιμένετε από τέτοιες μεγάλες εταιρείες να σας προστατεύσουν. Γι’ αυτό μπορείτε πάντα να ανατρέχετε στο ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.