Παρά την πρόοδο στην έκδοση στις συντάξεις, οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 153.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές αφορούν σε πολίτες που ταλαιπωρούνται για περισσότερα από 3 έτη.
Ταυτόχρονα, ο ΕΦΚΑ εκδίδει πάνω από το 20% απορριπτικές αποφάσεις, κάτι που δείχνει έλλειμμα ενημέρωσης των ασφαλισμένων. Και, ίσως, πλάνη όσων (δικηγόρων ή εργατολόγων και… εργατολογούντων) προτρέπουν τους ασφαλισμένους σε αβάσιμες αιτήσεις. Πιθανόν, με μόνο κίνητρο την αμοιβή του μεσολαβούντος…
Η κατηγορία που ταλαιπωρείται, πλέον, περισσότερο από τον ΕΦΚΑ, είναι εκείνη με χρόνο ασφάλισης στην αλλοδαπή, καθώς περισσότερες από 25.000 σχετικές αιτήσεις στοιβάζονται για πολλά χρόνια στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Χωρίς να φταίει η… αλληλογραφία με τις υπηρεσίες των άλλων κρατών, ειδικά όταν πρόκειται για ευρωπαϊκή χώρα (πλειονότητα), απ’ όπου οι εθνική συμμετοχή του κάθε κράτους εκκαθαρίζεται ταυτόχρονα με την αίτηση.
Οι επικουρικές συντάξεις
Η δεύτερη πιο ταλαιπωρημένη κατηγορία, είναι εκείνων που αιτήθηκαν επικουρική σύνταξη. Η κυβέρνηση έδωσε βέρος στην εκκαθάριση των αιτήσεων κυρίας, για να απαλύνει το πολιτικό κόστος από την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να σωρεύονται οι απαιτήσεις για επικουρική για πολλά έτη.
Σε αυτήν την κατηγορία οι αιτήσεις υπολογίζονται σε 60.000, εκ των οποίων οι 40.000 περιμένουν για πολλούς μήνες έως και τρία χρόνια την εκκαθάριση της αίτησής τους.
Ως προς του χρόνους μη εξυπηρέτησης πάντως, πρωταθλήτρια στην ταλαιπωρία είναι η κατηγορία εκείνη των ασφαλισμένων που είχαν παράλληλη (διπλή) ασφάλιση. Και ενώ εκκαθαρίστηκε η μία σύνταξη (π.χ. του Δημόσιου για τους γιατρούς του ΕΣΥ ή του ΙΚΑ/μισθωτών για τον ιδιωτικό τομέα), δεν βγήκε η δεύτερη σύνταξη του ΤΣΑΥ (για τους γιατρούς), του ΤΣΜΕΔΕ (για τους μηχανικός) ή του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες).
Πρόκειται για 40.000 ασφαλισμένους οι οποίοι αναμένουν τις συμπληρωματικές αποδοχές τους (δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση σύνταξης) ακόμη και 8 χρόνια. Όταν δε λάβουν τα αναδρομικά, θα αναγκαστούν είτε να πληρώσουν υπερβολικά υψηλούς και άδικους φόρους, είτε να πληρώσουν τον Λογιστή τους για την κατανομή των αναλογούντων ποσών στα προηγούμενα έτη (συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις).
Σύμφωνα με την έκθεση απεικόνισης των εκκρεμουσών αιτήσεων του ΕΦΚΑ, αυτήν τη στιγμή στο Ταμείο βρίσκονται περίπου 38.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης σε εκκρεμότητα, εκ των οποίων οι 15.800 είναι σε καθυστέρηση για περισσότερους από τρεις μήνες (90 ημέρες).
Απορρίπτεται το 20% των αιτήσεων
Ο εντυπωσιακό πάντως είναι το ποσοστό των απορριπτικών ή οριστικά αρχειοθετηθέντων αιτήσεων χωρίς απόφαση, το οποίο φτάνει ή ξεπερνά το 20%. Το 2021 αυτό το ποσοστό ήταν 18,3%, το 2022 ανήλθε στο 21,8%, το 2023 στο 15% και πέρυσι στο 17%.
Φέτος τον Ιανουάριο απορρίφθηκαν ή έκλεισαν χωρίς έκδοση απόφασης 3.429 υποθέσεις ήτοι το 22,5% των αιτήσεων (από τις 15.246).
Αυτό καταδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης των ασφαλισμένων, πεδίο επί του οποίου κινούνται/αναπτύσσονται διάφοροι δικηγόροι χαμηλής ή μηδενικής εξειδίκευσης, με αποτέλεσμα την πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Με μοναδικό στόχο την άντληση οφέλους για τον ενδιάμεσο…