«Το τελευταίο διάστημα η όχληση είναι τρομακτική. Πατίνια σε ράμπες, σε οδεύσεις τυφλών, στη μέση του δρόμου. Βλέπω καθημερινά δεκάδες τέτοια περιστατικά. Δε θέλουμε να κυνηγάμε τα πατίνια, θέλουμε να οργανώσουμε την κυκλοφορία τους στην πόλη. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε κανόνες στην κυκλοφορία τους. Η μικροκινητικότητα πρέπει να προχωρήσει σωστά, με κανόνες και με σεβασμό στον δημόσιο χώρο», δήλωσε ο κ. Δούκας, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (5/5) με εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επινοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών στην Αθήνα.

Πού θα απαγορεύονται

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, εξετάζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών πατινιών σε ορισμένους δρόμους – πεζοδρόμους της Αθήνας, όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση, ιδίως τουριστών, και άρα σοβαρός κίνδυνος τραυματισμών.

Οι δρόμοι αυτοί είναι σε πρώτη φάση η Ερμού και η Διονυσίου Αεροπαγίτου, και πιθανότατα κάποια σημεία της Πλάκας, αλλά όχι η Μητροπόλεως.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει της νέας Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου για τα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) και τα επινοικιαζόμενα / διαμοιραζόμενα οχήματα μικροκινητικότητας. Στόχος είναι τα μέτρα αυτά να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ρύθμιση της κυκλοφορίας των πατινιών στους δρόμους της Αθήνας, καθώς παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα με εναπόθεση πατινιών σε διάφορους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της μικροκινητικότητας ως μέσου βιώσιμης αστικής μετακίνησης, ωστόσο απαιτείται τάξη και ένα σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας που θα σέβεται τον δημόσιο χώρο.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Η Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, εξέφρασε την ανάγκη για καλύτερη χωροθέτηση και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, ενώ έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται χρέωση μέχρι το πατίνι να τοποθετηθεί στη σωστή θέση.

Να σημειωθεί ότι η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό απαγόρευσε το Σεπτέμβριο του 2023 την ελεύθερη χρήση πατινιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Παρισιού που έδειχναν ότι μόνο το 2022 τρεις οδηγοί πατινιού έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 459 τραυματίστηκαν. Ενα χρόνο μετά ακολούθησε η Μαδρίτη, λόγω έντονων διαμαρτυριών για επικίνδυνη οδήγηση.

Θέσεις στάθμευσης και όριο ταχύτητας

Τα βασικά σημεία συμφωνίας των δύο πλευρών έχουν ως ακολούθως:

– Ανταλλαγή δεδομένων: Οι εταιρείες θα παρέχουν αναλυτικά στοιχεία για τον στόλο τους καθώς και λοιπά δεδομένα κίνησης και στάθμευσης. Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 4.000 πατίνια στην Αθήνα.

– Καθορισμός θέσεων στάθμευσης: Παρουσιάστηκαν καταρχήν 70 οριοθετημένα σημεία στάθμευσης για την αποσυμφόρηση των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων, τα οποία θα προκύψουν έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών, με επανεξέταση επιπλέον σημείων έπειτα από συλλογή δεδομένων σε επόμενο στάδιο.

– Τεχνικοί περιορισμοί: Οι εταιρείες επιβεβαίωσαν ότι διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να επιβληθούν συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και να καθοριστούν ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης χρέωσης χρηστών λόγω αντικανονικής συμπεριφοράς.

– Ταυτοποίηση και Έλεγχος: Κάθε πατίνι φέρει μοναδικό σειριακό αριθμό, συνεπώς θα μπορεί να είναι εφικτός ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων.

– Αποζημίωση για χρήση δημόσιου χώρου: Προβλέπεται η θέσπιση ανταλλάγματος για τον χώρο που καταλαμβάνουν τα οχήματα στις υποδομές της πόλης.

285 παραβάσεις το τελευταίο δίμηνο

Η Δημοτική Αστυνομία επιβεβαίωσε αύξηση των παραβάσεων που σχετίζονται με ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα). Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2025 καταγράφηκαν 88 σχετικές παραβάσεις, ενώ τον Απρίλιο του 2025 ανήλθαν σε 197.