Απάντηση για το θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας
Στις 28 Μαρτίου 2022, η διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη ενέκρινε σύμβαση μίσθωσης με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση του ιστορικού θεάτρου «ΕΜΠΡΟΣ» στον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, η σύμβαση αυτή δεν υπογράφηκε τότε. Αντίθετα, η υπογραφή ήρθε όλως… «τυχαίως» στις 1 Νοεμβρίου 2023, δηλαδή ενάμιση χρόνο αργότερα, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ήδη ηττηθεί στις εκλογές και βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης αδράνειας, το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη – γεγονός που, αξιοσημείωτα, αναγνωρίζεται και στο ίδιο το κείμενο της μίσθωσης. Η αποδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας –μίσθωση κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη– εν μέσω αλλαγής διοίκησης, εγείρει σοβαρά ερωτήματα δεοντολογίας και σκοπιμότητας. Ειδικά όταν είναι ξεκάθαρο πως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά η προηγούμενη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του θεάτρου, παρότι επικαλούνταν «ενδιαφέρον για τον πολιτισμό».
Αν πράγματι υπήρχε πρόθεση για πολιτιστική αξιοποίηση, η υπογραφή θα είχε γίνει το 2022, με καθαρούς όρους. Δεν θα είχε επιχειρηθεί η μεταφορά ενός προβλήματος –ενός ακινήτου υπό κατάληψη– στην επόμενη διοίκηση, παραμονές της αποχώρησης από τη διοίκηση του Δήμου. Η σημερινή δημοτική αρχή, παρά τις δυσκολίες, κατέβαλε προσπάθειες για να δώσει νέα ζωή στο «ΕΜΠΡΟΣ». Στόχος μας ήταν να λήξει η κατάληψη και το κτίριο να αξιοποιηθεί ως ένας ζωντανός χώρος ελεύθερης δημιουργίας, πολιτισμού και κοινωνικής έκφρασης. Η πρόθεση ήταν να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με φορέα κοινωνικού χαρακτήρα, ώστε το ΕΜΠΡΟΣ να περάσει στη φάση της επίσημης και δημιουργικής λειτουργίας. Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο δεν κατέστη δυνατό, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου. Η κατάσταση στο θέατρο είναι ήδη γνωστή στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες έχουν ενημερωθεί και έχουν προχωρήσει σε ενέργειες, με τον Δήμο Αθηναίων να συνεργάζεται και να διευκολύνει πλήρως τις διαδικασίες ελέγχου για την κατάσταση του κτιρίου. Με τα δεδομένα αυτά, το θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει ήδη έναν πλήρη πολιτιστικό χάρτη, με φορείς όπως το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», το Θέατρο Λυκαβηττού, αλλά και το Θέατρο «Καλουτά» που ήδη χρησιμοποιείται για πολιτιστικές δραστηριότητες. Δεν είναι δίκαιο να συνεχίσει ο Δήμος να πληρώνει μίσθωμα για ένα ακίνητο που δεν έχει ποτέ ουσιαστικά παραδοθεί και το οποίο εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη. Για τον λόγο αυτό, εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης με την ΕΤΑΔ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή και προσωπικά ο κ. Μπακογιάννης φέρουν σοβαρή πολιτική ευθύνη για την εσκεμμένη και προσχηματική επιλογή να «φορτώσουν» το πρόβλημα στην επόμενη διοίκηση, υπογράφοντας –χωρίς κανένα όφελος για την πόλη– μια σύμβαση με κτίριο υπό κατάληψη. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να είναι άλλοθι για τέτοιες πρακτικές. Η Αθήνα αξίζει κάτι πολύ καλύτερο.