Site icon iAnatropi.gr

Δεύτερη ευκαιρία για τους αιώνιους φοιτητές – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Κοινοποιήστε

Ανάσα στους φοιτητές που δυσκολεύονται να πάρουν τα πτυχία τους και έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης αναμένεται να δώσει νέα ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να περιοριστούν οι αδικίες του «νόμου Κεραμέως» για τις διαγραφές των φοιτητών.

Με τη νέα ρύθμιση θα γίνει διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών και θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν δείξει ότι προσπαθούν και συμμετέχουν με κάποιο τρόπο σε διάφορες υποχρεώσεις φοίτησης να αποφοιτήσουν.

Επίσης, θα υπάρχει μέριμνα για όσους φοιτητές αποδεδειγμένα εργάζονται, έχουν οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας ή αναπηρίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα οικογενειακά (υγείας κ.α) ή έχουν αθλητικές υποχρεώσεις κλπ. Η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλους Ιουνίου καθώς το ζήτημα επείγει, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν τις διαγραφές φοιτητών από τα μητρώα τους. Η νέα ρύθμιση θα αφορά τη διάκριση ενεργών και ανενεργών εγγεγραμμένων με κριτήρια όπως η συμμετοχή τους σε εξετάσεις, σε εργασίες και πρακτική άσκηση, οι μονάδες ECTS που απομένουν για τη λήψη πτυχίου. «Σε αυτούς που προσπαθούν πρέπει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «κάποιος ο οποίος μπορεί να είναι εγγεγραμμένος 20 και 30 χρόνια και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον πλέον να συνεχίσει τις σπουδές, δεν μπορεί να επιβαρύνει τις λίστες του πανεπιστημίου».

Η υπουργός έλαβε υπόψη τις σοβαρές αντιδράσεις που υπάρχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα για το θέμα και τόνισε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση -μέχρι και το τέλος του Ιουνίου θα μπορέσουμε να την έχουμε φέρει- όπου θα διακρίνουμε τον ενεργό από τον ανενεργό φοιτητή. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ποιοτική διάκριση, γιατί κάποιοι έχουν εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εξετάσεις, έχουν πάει σε πρακτική, μπορεί να έχουν κάνει μια εργασία, μια έρευνα, μια διατριβή. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχίσουν ή έχουν συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των μονάδων ECTS.

Σε αυτούς οφείλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία και βέβαια υπάρχει μια ειδική κατηγορία που είναι οι εργαζόμενοι ή τα άτομα με αναπηρία, άτομα που αντικειμενικά να έχουν λόγο ασθενείας ή στην οικογένεια τους μπορεί υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος ασθένειας.

Νομίζω ότι με αυτές τις διαβεβαιώσεις έχουμε από τη μία τη δεδηλωμένη πρόθεσή μας να τελειώσουμε με αυτό το θέμα των ανενεργών φοιτητών, αλλά επίσης να δώσουμε και μια ευκαιρία στους ανθρώπους οι οποίοι πράγματι προσπαθούν, είναι εκεί, είναι παρούσες και παρόντες και λένε ότι θέλω μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αυτή δεν μπορεί προφανώς να δοθεί χωρίς προϋποθέσεις, γιατί θα αδικήσει και αυτούς οι οποίοι παρίστανται, συμμετέχουν, κάνουν όλα αυτά τα οποία καθιστούν την πανεπιστημιακή ζωή τόσο ζωτικής σημασίας».

Exit mobile version