Για πολλούς οι διακοπές φέτος αποτελούν ένα άπιαστο όνειρο.
Όσοι πάνε προσπαθούν να κόψουν από εδώ και από εκεί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δε θα κάνουν.
Σύμφωνα με έρευνα της ΙΕΛΚΑ:
ένας στους δύο Έλληνες, αλλά και σύμφωνα με αντίστοιχη της Focus Bari, ένας στους τέσσερις δεν θα πάει διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ακόμα, όμως κι αν καταφέρει να πάει κανείς σκοπεύει να περιορίσει το κόστος των μετακινήσεων, της διαμονής αλλά και των εξόδων για φαγητό.
Η διαμονή και τα έξοδα
Βάσει της έρευνας της Focus Bari που διεξήχθη πρόσφατα, σχεδόν ένα στα δύο άτομα που ερωτήθηκαν – από όσους θα κάνουν τελικά διακοπές – θα φύγουν από 4 έως 7 μέρες και μόλις δύο στους δέκα, έως 2 εβδομάδες. Ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι οι 9 ημέρες.
Σύμφψωνα με τον προϋπολογισμό που έχουν κάνει, ο μέσος όρος του κόστους των διακοπών φτάνει τα 446 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ την ημέρα. Ακόμη λιγότερα, 200 ευρώ ανά άτομο έχει υπολογίσει 1 στους 4 ενώ μόλις για 15% των ερωτηθέντων, ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 800 ευρώ.
Όσοι έχουν τη δυνατότητα διακοπών, προκειμένου να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το budget, προτιμούν διακοπές χωρίς έξοδα διαμονή. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 31% θα διαμείνει σε δικό του εξοχικό, ενώ το 23% θα φιλοξενήσει κάποιος τρίτος. Το 21% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, μόλις το 7% διαμονή σε ξενοδοχεία ενώ το 5% επιλέγει camping. Σε ποσοστό 5%, επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, προκειμένου να συγκρατήσουν τα έξοδα της μετακίνησης με πλοίο, στρέφονται προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας. Το 60% απαντά πως φέτος θα προτιμήσει παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και το 12%, αντίστοιχα, ορεινές. Τα νησιά, επιλέγει το 28% των ερωτηθέντων.
Άκυρο στην ταβέρνα
Με το κόστος των διακοπών να ξεφεύγει, πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν άκυρο στην ταβέρνα, προτιμώντας το φαγητό στο χέρι, αλλά και το μαγείρεμα στο κατάλυμα, όπου θα μείνουν.
Ένας στους 2 καταναλωτές υποστηρίζει πως μαγειρεύει συστηματικά στις διακοπές τους και πάνω από 6 στους 10 ότι επισκέπτεται συχνά σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτεί τρόφιμα. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει επίσης πώς το 71% προμηθεύεται συχνά τρόφιμα από φούρνους και αρτοπωλεία.
Η περικοπή των δαπανών για φαγητό εκτός σπιτιού αποτυπώνεται και στη έρευνα της Plum, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες των Ελλήνων για υπηρεσίες εστίαση τον Ιούνιο εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 50% σε σύγκριση με εκείνες του Μαΐου.