iAnatropi.gr

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διώξεις σε επτά γενικούς γραμματείς για τα Τέμπη

Κοινοποιήστε

Προς άσκηση διώξεων σε πρώην γενικούς γραμματείς Υποδομών και Μεταφορών για τα Τέμπη προσανατολίζεται ο ανακριτής

Σε νέα φάση περνά η ανακριτική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς ο εφέτης-ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση φέρεται να εξετάζει την ανακοίνωση αξιόποινων πράξεων σε βάρος πρώην γενικών γραμματέων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Βασιζόμενος σε κρίσιμο υλικό της δικογραφίας, ο ανακριτής έχει ήδη αιτηθεί επισήμως τον κατάλογο των διατελεσάντων γενικών γραμματέων από το Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να αξιολογήσει την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους. Οι διώξεις αυτές, εφόσον προχωρήσουν, θα ασκηθούν από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Η έρευνα, που κινείται στην τελική της φάση, έρχεται σε συνέχεια των ήδη ασκηθέντων διώξεων σε μετακλητούς υπαλλήλους. Σε ό,τι αφορά τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μόνη αρμόδια για την εξέταση τυχόν πολιτικών ευθυνών παραμένει η Βουλή, η οποία θα λάβει γνώση της δικογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έως τα μέσα Μαΐου αναμένεται η άσκηση διώξεων σε επτά πρώην γενικούς γραμματείς — τρεις από το σκέλος των Υποδομών και τέσσερις από τα Μεταφορών. Πρόκειται για στελέχη που υπηρέτησαν διαδοχικά στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, την περίοδο 1η Ιανουαρίου 2016 έως 28 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή μέχρι το βράδυ της τραγωδίας.

Το χρονικό διάστημα αυτό χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες παραλείψεις, όπως η σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση της κρίσιμης Σύμβασης 717/2014, που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας. Παράλληλα, ούτε τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας συντηρήθηκαν επαρκώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τηλεδιοίκηση της Λάρισας, που έπειτα από πυρκαγιά το 2019 παρέμεινε εκτός λειτουργίας.

Ακόμη πιο επιβαρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι, αν και ήταν γνωστά τα προβλήματα ασφαλείας, δεν ελήφθησαν ούτε καν προληπτικά μέτρα, όπως η επιβολή βραδυπορίας ή η ενίσχυση της υπηρεσίας σταθμαρχών, ενώ ο ΟΣΕ και οι υποδομές του υπέστησαν γενικότερη απαξίωση στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών των μνημονίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε βάρος 31 στελεχών του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ για την υπόθεση.

Η ανακριτική έρευνα πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, εστιάζοντας σε όσους είχαν θεσμική ευθύνη για τη σιδηροδρομική ασφάλεια της χώρας.