20 Μαΐου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Είναι ικανοί για όλα: Έκαναν τη Σπιναλόγκα… μπουζουξίδικο – Ερώτηση ράπισμα από ΠΑΣΟΚ στην Μενδώνη

Όλες οι κατηγορίες: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ευτελισμός της Ακρόπολης με τη περιβόητη διαφήμιση ενός αθλητικού παπουτσιού της Adidas, φαίνεται ήταν απλά ένα δείγμα της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει στους πολιτικούς προϊσταμένους και τους αρμόδιους στον χώρο του πολιτισμού.

Μία νοοτροπία που λέει «εκμεταλλευτείτε τα πάντα, πουλήστε οτιδήποτε, κάντε κάθε μνημείο και κάθε μνήμη τουριστικό προϊόν».

Μαζί με την Ακρόπολη, αναδεικνύεται αυτές τις ημέρες και ένα σκάνδαλο με τη Σπιναλόγκα. Τα σαΐνια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού έδωσαν άδεια σε ιδιώτες να στήσουν κανονικό πανηγύρι, με δεξίωση οικτρού γούστου και επιδειξιομανίας.

Μία βλαχομπαρόκ νοοτροπία και πολιτική που πουλάει «εμπειρίες». Μία κάστα κυβερνώντων παραγόντων που στην πραγματικότητα δεν ορρωδεί προ ουδενός, αρκεί να κάνει δημόσιες σχέσεις, εξυπηρετήσεις και να εμφανιστεί δήθεν «κοσμοπολίτικη» και «απελευθερωμένη», ενώ στην πραγματικότητα καταπατά κάθε ιερό και όσιο για έναν θλιβερό ελιτισμό.

Τι πουλάνε; Το δικαίωμα να λένε κάποιοι που μπορούν να πληρώσουν, για να κάνουν κάτι ακραίο, φράσεις του τύπου «πάτησα και γω με adidas στην Ακρόπολη» ή «γλέντησα και γω στη Σπιναλόγκα».

Λίνα Μενδώνη

Το ότι στο υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι η Σπιναλόγκα πέρα από πολιτιστικό μνημείο, είναι και τόπος πένθους και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δείχνει ακριβώς την κατάπτωση, που επικρατεί επί Λίνας Μενδώνη και κυβέρνησης ΝΔ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έδωσε άδεια και την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 οργανώθηκε δεξίωση με ζωντανή μουσική, πλαστικές καρέκλες καλυμμένες κακόγουστα, με υπηρεσίες catering, που θύμιζε βαφτίσια. Το σκηνικό στήθηκε στον προσωρινό μώλο του νησιού, έξω από το κάστρο, σε απόσταση αναπνοής από τον προστατευόμενο πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου. Και όλα αυτά για 80 προσκεκλημένους, λέει, που ήταν σύνεδροι στο 8ο Posidonia Sea Tourism Forum 2025.

Βέβαια ο ΟΔΑΠ δεν πήρε εντελώς από μόνος του την προκλητική και άθλια αυτή απόφαση. Είχε… έμπνευση από το «όραμα» που έχει η κυρία Μενδώνη για το νησί, καθώς παλαιότερα είχε δηλώσει ότι θέλει να γίνει το κτήριο του νοσοκομείου της Σπιναλόγκα, ένα… γκουρμέ εστιατόριο. Όχι οποιοδήποτε εστιατόριο, όλα κι όλα, αλλά… γκουρμέ.

Ο τότε δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού είχε κατακεραυνώσει την κυρία Μενδώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή, θα κάνουμε τους χώρους της Σπιναλόγκας ξενοδοχεία ή εστιατόρια; Θα γίνει εστιατόριο το νοσοκομείο όπου περιθάλπονταν οι λεπροί; Θα γίνει σούσι-μπαρ ο Βράχος της Ακρόπολης; Έτσι θεωρούμε πως αξιοποιείται ο χώρος της Σπιναλόγκας;».

Προφανώς η κυρία Μενδώνη δεν συγκινείται ούτε από την μακραίωνη ιστορία της Σπιναλόγκα κατά την αρχαιότητα και τα ενετικά χρόνια, ούτε από το γεγονός ότι αποτελεί τόπο μνήμης και πόνου για εκατοντάδες ανθρώπους που έζησαν εκεί αποκομμένοι από το 1903 μέχρι το 1957 λόγω της νόσου του Χάνσεν (λέπρας).

Οι δεξιώσεις που ονειρεύεται η υπουργός Πολιτισμού και για τις οποίες δίνει άδεια ο ΟΔΑΠ γίνονται δίπλα στο νεκροταφείο και τους χώρους όπου μαρτύρησαν άνθρωποι, με τις μνήμες των ντόπιων να παραμένουν ζωντανές.

Κατερίνα Σπυριδάκη
Νάγια Γρηγοράκου

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη και Νάγια Γρηγοράκου, θέτοντας 9 ερωτήματα προς την κυρία Μενδώνη.

  1. Ποιος έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης στη Σπιναλόγκα; Υπήρξε απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ή του ΚΑΣ; Υπήρξε γραπτή γνωμοδότηση υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ;
  2. Θεωρείτε θεμιτό και συμβατό με τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού το να εμφανίζεται ο ΟΔΑΠ ως χορηγός εμπορικών δράσεων που παραβιάζουν το χαρακτήρα προστατευόμενων αρχαιολογικών χώρων;
  3. Πώς τεκμηριώνεται νομικά η χρήση του αρχαιολογικού χώρου για κοινωνική δεξίωση, και δη με ημιμόνιμες κατασκευές και μουσική; Συμβαδίζει κάτι τέτοιο με το καθεστώς προστασίας και την υπό εξέλιξη υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας στην UNESCO;
  4. Πώς θα διασφαλίσει το Υπουργείο ότι τέτοιου είδους ασεβείς για το μνημείο εικόνας δεν θα επαναληφθούν;
  5. Ποιο είναι το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας για την περαιτέρω ανάδειξη της Σπιναλόγκας;
  6. Γιατί παραμένουν άλυτα τα βασικά προβλήματα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, μώλος αποβίβασης) και πώς αιτιολογείται η αύξηση του εισιτηρίου στα 20 ευρώ;
  7. Γιατί καθυστερεί επί σειρά ετών η διαδικασία για την εγγραφή της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο της UNESCO; Ποια είναι τα εκκρεμή στάδια και ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί από την παρούσα πολιτική ηγεσία;
  8. Προτίθεται το Υπουργείο να αναθεωρήσει τη στρατηγική αφήγηση που συνοδεύει την υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από την αρχιτεκτονική της ενετικής οχύρωσης στην ιστορική και κοινωνική της σημασία ως τόπου πόνου, εγκλεισμού, ασθένειας και αξιοπρέπειας;
  9. Αναγνωρίζει επίσημα το Υπουργείο ότι η Σπιναλόγκα συνιστά ένα μοναδικό μνημείο κοινωνικής μνήμης με καθολικό συμβολισμό και όχι απλώς ένα σύνολο ενετικών καταλοίπων; Ποια συγκεκριμένα βήματα έχουν γίνει για να τεκμηριωθεί και να προβληθεί αυτή η διάσταση στον φάκελο υποψηφιότητας;

Προηγούμενο Άρθρο

H ενεργειακή κρίση φέρνει ανεργία στην Ευρώπη

Επόμενο Άρθρο

Πυρά εκ των έσω κατά Νετανιάχου επειδή το Ισραήλ σκοτώνει μωρά

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

Εντοπίστηκαν 56 μετανάστες στη Σαρία της Καρπάθου – Απεγκλωβίστηκαν από το Λιμενικό

Στην Κάρπαθο μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 56 μετανάστες που εντοπίστηκαν στη νήσο Σαρία από άνδρες του Λιμενικού Αμέσως μετά τον εντοπισμό τους, […]