Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι και σήμερα ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως στόχος της εξεταστικής είναι να “διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες”, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει τη συνολική πορεία και λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για πάνω από δύο δεκαετίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Είναι ώρα να δούμε όλες τις παθογένειες. Να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια».
Η απόφαση του Μαξίμου χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως κίνηση αιφνιδιασμού, με στόχο να προκαλέσει συσπείρωση, αλλά και να προκαλέσει πολιτικό κόστος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, εφόσον αρνηθούν να υπερψηφίσουν την πρόταση.
Ωστόσο, αντιπολιτευόμενοι κύκλοι εκτιμούν πως ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διάχυση πολιτικών ευθυνών – και η αποφυγή μιας προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σαφείς νομικές ευθύνες πρώην υπουργών, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Όπως σχολιάζει έμπειρος κοινοβουλευτικός συντάκτης:
«Πρόκειται για μια παλιά δοκιμασμένη τακτική: όταν υπάρχει πίεση για σκάνδαλο, ανοίγεις το ‘κάδρο’ και μοιράζεις τις ευθύνες σε όλους».
Η υπόθεση που έφερε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο επίκεντρο αφορά εν εξελίξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για πιθανές παρατυπίες στη διαχείριση αγροτικών επιδοτήσεων. Το ενδιαφέρον της έρευνας φέρεται να επικεντρώνεται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και πιθανές παρεμβάσεις στη διαδικασία.
Πολιτικά πρόσωπα έχουν ήδη εμπλακεί σε επίπεδο ευθύνης ή πολιτικής πίεσης, χωρίς (μέχρι στιγμής) να προκύπτουν ποινικές διώξεις. Ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου είχε πρόσφατα δηλώσει πως έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού για λόγους ευθιξίας, αρνούμενος κάθε εμπλοκή.
Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με το Μαξίμου να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν ώστε, όπως υποστηρίζει, «κανένα σκοτεινό σημείο να μη μείνει στο σκοτάδι».
Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και αν θα αποδεχθούν την εξεταστική ή θα ζητήσουν πιο στοχευμένη και αυστηρή διαδικασία μέσω προανακριτικής.
1 Σχόλιο
Comments are closed.