Το νέο προεδρικό διάταγμα 129/2025 για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την απώλεια της περιουσίας τους, αλλά και από αυτοδιοικητικούς οι οποίοι κατηγορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι “μετατρέπει εν μία νυκτί οικόπεδα πολιτών σε χωράφια”.
Το εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει και την ΚΕΔΕ με δημάρχους και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος να προειδοποιούν για σοβαρές κοινωνικές και αναπτυξιακές συνέπειες εάν προχωρήσει έτσι η εφαρμογή του διατάγματος.
“Το Π.Δ. έρχεται να επιβάλει έναν προκρούστειο κανόνα σε όλες τις περιοχές της χώρας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε οικισμού, ούτε οι τοπικές δυναμικές ανάπτυξης.”, αναφέρει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου
Την παραμονή του Π.Δ. οι πολίτες έχουν οικόπεδα, την επαύριο θα έχουν ‘χωραφάκια’”, σχολίασε εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και εκλογικό κόστος 5–7% για την κυβέρνηση.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με επιστολή του, προς την ΚΕΔΕ, μετέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δραστική και οριζόντια μείωση στα όρια των μικρών οικισμών.
«Από τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την αναοριοθέτηση των μικρών οικισμών που επιβάλει το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο κ. Πλιάκος είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου στον αρμόδιο Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη της επιτροπής που ασχολείται με το ζήτημα της οριοθέτησης μικρών οικισμών.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Μιχ. Πλιάκος ζητάει «να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να «παγώσει» η επικείμενη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης του Προεδρικού Διατάγματος και να διεκδικήσουν την τροποποίηση και αναθεώρησή του με όρους που θα προστατεύουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (μορφολογία εδάφους, ορεινότητα, νησιωτικότητα, πληθυσμιακά κριτήρια κ.α.) χωρίς να στέκεται τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης της ήδη γερασμένης και ερημωμένης ελληνικής περιφέρειας».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, κ. Μανώλης Κοκοσάλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επικεντρώνοντας την κριτική του στο άρθρο 5 του σχεδίου Π.Δ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Αν περάσει αυτό το προεδρικό διάταγμα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους οικισμούς μας και να πάμε όλοι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα όρια μειώνονται δραματικά και ακυρώνεται ουσιαστικά η δυνατότητα δόμησης στην περιφέρεια.”
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μείωση των ορίων στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων γίνεται με κριτήρια του 1983, αγνοώντας τις σημερινές ανάγκες, την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή πραγματικότητα, και τις εν εξελίξει μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).