Με την κήρυξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από τον Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ενδεχομένως «μεγάλη κερδισμένη» της σύγκρουσης να αποδειχθεί η Ινδία.
Τα καλά «μαντάτα» ήρθαν γρήγορα από την Apple, που ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στην Ινδία όλη την παραγωγή των iPhone που προορίζονται για τις ΗΠΑ. Στον έτερο «γίγαντα» της Ασίας, οι δασμοί που επιβλήθηκαν ήταν 26%. Ωστόσο η Ινδία συγκαταλέγεται στις χώρες που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «πάγωμα» δασμών ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι οι δύο χώρες σημειώνουν «πολύ καλή πρόοδο». Σε κάθε περίπτωση, ο δασμολογικός συντελεστής του 26% απέχει πολύ από τον αντίστοιχο της Κίνας που κινείται στο 145%. Η Ινδία έχοντας τους μικρότερους δασμούς στην περιοχή, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, φαίνεται πλέον ως ένας ελκυστικότερος προορισμός για μεγάλες εταιρείες που στοχεύουν σε μονάδες παραγωγής με χαμηλό κόστος.
Στην Ινδία η παραγωγή των iPhone
Η Apple ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει τη συναρμολόγηση όλων των iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ στην Ινδία από το επόμενο έτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος αναγκάζει τον τεχνολογικό γίγαντα να απομακρυνθεί από την Κίνα. Η κίνηση αυτή βασίζεται στη στρατηγική της Apple να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της. Όμως προχωρά πιο γρήγορα και πιο μακριά από ό,τι εκτιμούσαν οι επενδυτές, με στόχο να προμηθεύει από την Ινδία το σύνολο των άνω των 60 εκατομμυρίων iPhone που πωλούνται ετησίως στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2026.
Ο στόχος αυτός συνεπάγεται τον διπλασιασμό της παραγωγής iPhone στην Ινδία, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις οποίες η Apple επένδυσε μεγάλα ποσά στην Κίνα για να δημιουργήσει μια κορυφαία ραμμή παραγωγής – μέσω τρίτων εταιρειών όπως η Foxconn – που υποστήριξε την εκτόξευσή της σε έναν τεχνολογικό κολοσσό αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Apple είχε ενισχύσει την παρουσία της στην Ινδία τα τελευταία χρόνια και τώρα – λόγω συγκυρίας – ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συναρμολόγηση των iPhone είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραγωγής, που απαιτεί εκατοντάδες εξαρτήματα και για τα οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, η Apple εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από Κινέζους προμηθευτές.
«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια σημαντική κίνηση για την Apple ώστε να διατηρήσει την ανάπτυξη και τη δυναμική της», δήλωσε ο Ντάνιελ Νιούμαν, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Futurum Group. «Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πώς μια εταιρεία με αυτούς τους πόρους κινείται με σχετικά ταχύτατο ρυθμό για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από τους δασμούς».