Η ελληνική πραγματικότητα είναι βαρύτατη, οι μισθοί τελειώνουν στις 19 του μήνα, οι αποταμιεύσεις εξαντλούνται και η αγοραστική δύναμη καταρρέει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο μισθό στην ΕΕ, με μέσο όρο 1.408 ευρώ μεικτά (σε δωδεκάμηνη βάση), ποσό που αντιστοιχεί στο μόλις 45% του μέσου μισθού της Ευρώπης (3.155 ευρώ).
Ακόμα χειρότερα, όταν υπολογίζουμε την αγοραστική δύναμη (PPS), η χώρα μας βρίσκεται τελευταία, με μόλις 1.710 μονάδες PPS έναντι 3.155 της ΕΕ.
Μισθοί vs Ακρίβεια: Το χάσμα μεγαλώνει
- Ο μέσος Έλληνας μπορεί να αγοράσει μόνο το 54% των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει ο μέσος Ευρωπαίος
- Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, παρόλο που έχουν χαμηλότερους μισθούς, έχουν καλύτερη αγοραστική δύναμη (2.016 και 2.062 PPS αντίστοιχα)
- Ο ελληνικός μισθός ισοδυναμεί με το 40% της αγοραστικής δύναμης της Γερμανίας, της Δανίας και του Βελγίου
Το πραγματικό εισόδημα πέφτει – Ο πληθωρισμός και οι φόροι «τρώνε» τους μισθούς
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έπεσε κατά 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, παρά τη μικρή ονομαστική αύξηση (1,4%). Η διαφορά οφείλεται στον ασταμάτητο πληθωρισμό και στις αυξανόμενες φορολογικές πιέσεις.
Σε ολόκληρο το 2024, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος περιορίστηκε στο 0,7%, έναντι 3,4% το 2023.
Αρνητική αποταμίευση: Τα νοικοκυριά «τρώνε» τις λίγες αποταμιεύσεις τους
Το πιο τρομακτικό στοιχείο είναι ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αρχίσει να ζουν με τα «έτοιμα»:
- Το 2024, η αρνητική αποταμίευση έφτασε το -1,9% του ΑΕΠ, από -0,9% το 2023.
- Στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, η αποταμίευση έπεσε στο -4,1%, από -1,1% το 2023.
- Το 83% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποταμιεύσει τα επόμενα 12 μήνες.
- Το 64% «με το ζόρι τα βγάζει πέρα», ενώ το 10% αναγκάζεται να καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει βασικές ανάγκες.
Γιατί φτάσαμε εδώ;
Η κατάργηση των επιδομάτων, οι αυξήσεις σε ρεύμα, τρόφιμα και ενοίκια, σε συνδυασμό με την αδυναμία των μισθών να ακολουθήσουν τον πληθωρισμό, έχουν οδηγήσει σε μια χειρότερη οικονομική συρρίκνωση από την εποχή της κρίσης.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Οι Έλληνες εργαζόμενοι πληρώνουν την ακρίβεια με μισθούς προ πολλού παγιωμένους, ενώ η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές πολιτικές φαίνεται να αφήνουν το πρόβλημα να επιδεινωθεί.