Σιωπή επί της ουσίας το Μαξίμου και αποφεύγει τη συζήτηση για το δια ταύτα των δύο βασικών θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας:
Για τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα του 2015. Αλλά και για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στην αναμενόμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική σε βάρος του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε στο ερώτημα για τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 2015 με μία σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για προσπάθεια “ξεπλύματος” του κ.Τσίπρα και εστίασε στα γεγονότα πριν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και όχι στο τι τελικά συζητήθηκε σε αυτό.
“Το μείζον και αυτό που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ είναι το τι συνέβη μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την ιστορική, παγκοσμίου φήμης «κωλοτούμπα» ο κ. Τσίπρας δεν την έκανε εκείνη τη μέρα. Την έκανε κάθε μέρα από τότε που έγινε πρωθυπουργός”, έλεγαν στο ίδιο μήκος κύματος κυβερνητικά στελέχη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι αυτά που δημοσιεύθηκαν δεν είναι πρακτικά, καθώς όπως τόνισε δεν είναι υπογεγραμμένα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Επικαλέστηκε δε τις σχετικές δηλώσεις του πρώην προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και τις διαρροές του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τι λέει ο Μεϊμαράκης για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του 2015
Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθεί επισήμως αφού μιλήσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Εν τω μεταξύ τονίζει στους συνομιλητές του ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, δεδομένου ότι δεν έχουν μονογραφηθεί από τους συμμετέχοντες. Αλλά ότι τα δημοσιευθέντα είναι ανεπίσημα επιλεκτικά αποσπάσματα από τα οποία δεν προκύπτει – όπως λέει- κάτι θετικό για τον κ.Τσίπρα ή αρνητικό για τον ίδιο.
Δεν κρύβει την ενόχληση του για την ερμηνεία που δίνει η πλευρά Τσίπρα στα όσα έχουν δημοσιευθεί από τα πρακτικά, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτίθεται διότι πήγε στο δημοψήφισμα περιμένοντας να βγει το “ναι” και πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα από τις όποιες αποκαλύψεις. Διαψεύδει δε ότι είπε πως δεν χρειαζόταν αναδιάρθρωση του χρέους.
Είναι πάντως σε κάθε περίπτωση σαφές ότι τόσο ο κ.Παυλόπουλος, όσο και ο κ.Μεϊμαράκης ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προσωπική τους δικαίωση και όχι για την κεντρική γραμμή του Μαξίμου, με το οποίο ο πρώτος έχει κακές σχέσεις και ο δεύτερος όχι ιδιαίτερα θερμές.
Αμηχανία για Βορίδη- Αυγενάκη
Από τη μία λοιπόν στο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός για το θέμα με τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, καθώς αμφισβητείται το αφήγημα ότι ο κ. Τσίπρας φόρτωσε τη χώρα με επιπλέον μνημονιακά βάρη. Από την άλλη επικρατεί αμηχανία εν αναμονή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική σε βάρος των Βορίδη- Αυγενάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ.Μαρινάκης απέφυγε και χθες να απαντήσει ποια θα είναι τελικά η στάση της ΝΔ, επικαλούμενος ότι πρώτα πρέπει η κυβερνητική πλειοψηφία να μελετήσει την πρόταση και να αποφασίσει με βάση στοιχεία. Απέφυγε επίσης να απαντήσει ευθέως σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:
Πρώτον εάν η ΝΔ ενδέχεται να καταθέσει δική της πρόταση για εξεταστική στη λογική αναζήτησης “διαχρονικών πολιτικών ευθυνών” για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και δεύτερον εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ ή εάν θα αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την προανακριτική.
Στην πραγματικότητα, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για τη διαχείριση της “καυτής πατάτας” του ΟΠΕΚΕΠΕ. Διότι καταρχήν ο κ.Βορίδης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν δέχεται να πάει κατηγορούμενος με οποιοδήποτε τρόπο. Απειλεί μάλιστα πως εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση για προανακριτική, δεν θα ζητήσει παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο με βάση το “μοντέλο Τριαντόπουλου, αλλά θα αφήσει να διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά για την κυβέρνηση.
Με δεδομένη την άρνηση Βορίδη να συνεργαστεί, έχει στυλώσει τα πόδια και ο κ.Αυγενάκης. Ο βουλευτής Ηρακλείου δεν θέλει να διαχωριστεί η δική του περίπτωση από αυτή του έτερου πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Επομένως εάν το Μαξίμου αποδεχθεί προανακριτική μόνο για τον κ.Αυγενάκη, ο Κρητικός πολιτικός είναι δεδομένο ότι θα απασφαλίσει και επίσης δεν θα ζητήσει παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο.
“Κλωτσάνε” οι βουλευτές της ΝΔ
Μία κάποια λύσις θα ήταν το Μαξίμου να αφήσει τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν κατά συνείδηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα υπερψήφιση της προανακριτικής για τον κ.Αυγενάκη και καταψήφιση για τον κ.Βορίδη. Αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει και η άποψη πως ψήφος κατά συνείδηση θα έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Στη γαλάζια ΚΟ ωστόσο πολλοί λένε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να απορρίψει μία προανακριτική με συγκεκριμένες κατηγορίες και να μην κάνει ούτε εξεταστική. Μάλιστα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε (Παραπολιτικά FM) ότι πρέπει να εφαρμοστεί “μοντέλο Τριαντόπουλου” και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πάντως ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προετοιμασία προκειμένου να καταθέσει η ΝΔ δική της πρόταση για εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάθος 20ετίας και βάζοντας μέσα πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο που συζητούν ωστόσο μεταξύ τους τα στελέχη της ΝΔ, δεδομένου ότι εάν η κυβέρνηση πει όχι και σε προανακριτική και σε εξεταστική θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη.
Εμφανίστηκε και ο Άδωνις
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αρχικά είχε αποφασίσει να μην “βγει μπροστά” (και) για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφανίστηκε προχθές στη Βουλή και χθες στον ΣΚΑΪ για να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στο Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ειδικότερα ότι η λεγόμενη τεχνική λύση, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώνονται fake βοσκοτόπια από την Κρήτη στη Μακεδονία, “εφευρέθηκε” επί συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και επί υπουργίας του γαλάζιου Γιώργου Καρασμάνη, αλλά ότι συντάκτης της ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που σήμερα όπως είπε είναι σύμβουλος του κ.Ανδρουλάκη.
“Σε αυτόν τον Κόπρο του Αυγεία το ΠΑΣΟΚ είναι χωμένο έως τον λαιμό. Ξέρετε γιατί γίνεται όλο αυτό; Αφού δεν καταφέρνουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη με ό,τι τους κατέβει, ελπίδα τους είναι η Κοβέσι” δήλωσε επίσης ο κ.Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι: “Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εφευρέτης της τεχνικής λύσης, ο Ανδρουλάκης τα ήξερε όλα”.