Τα νέα είναι γεμάτα καταστροφή και κατήφεια σχετικά με την τραπεζική κρίση και μια πιθανή ύφεση, προκαλώντας πολλούς καταναλωτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να φοβούνται το μέλλον. Μια τραπεζική κρίση κάνει στην πραγματικότητα, έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η γνώση είναι δύναμη, επομένως το κλειδί είναι για τους επιχειρηματίες να γνωρίζουν τον πιθανό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους – αλλά και τι να κάνουν για αυτό.
Εδώ θα συζητήσουμε πώς η τραπεζική κρίση μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των επιχειρηματιών και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας.
Τι είναι η τραπεζική κρίση;
Οι τράπεζες από τη φύση τους αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο, που σημαίνει ότι τα δάνεια ενδέχεται να μην καταβάλλονται μετατρέποντάς τα σε μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και τον κίνδυνο ρευστότητας, ο οποίος συμβαίνει όταν οι αναλήψεις από την τράπεζα είναι περισσότερες από τα διαθέσιμα κεφάλαια της τράπεζας. Αντιμετωπίζουν επίσης κίνδυνο επιτοκίου, που σημαίνει, με απλά λόγια, ότι όταν τα επιτόκια αυξάνονται, η αξία των ομολόγων που κατέχουν μειώνεται, γεγονός που τους αναγκάζει να πληρώνουν περισσότερους τόκους στις καταθέσεις από ό,τι κερδίζουν από δάνεια.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα, όταν οι υποχρεώσεις της τράπεζας είναι μεγαλύτερες από τα περιουσιακά της στοιχεία. Μια τραπεζική κρίση εμφανίζεται όταν πολλές τράπεζες σε μια χώρα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα αφερεγγυότητα. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα χιονοστιβάδας και να προκαλέσει αφερεγγυότητα σε άλλες τράπεζες για διάφορους λόγους.
Προκλήσεις Χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση είναι πάντα μια πρόκληση για τους επιχειρηματίες, μαζί με όλες τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Μια τραπεζική κρίση αυξάνει αυτήν την πρόκληση, επειδή κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής κρίσης, οι τράπεζες είναι πιο αποτρεπτικές για τον κίνδυνο, που σημαίνει ότι αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο δύσκολο για τους επιχειρηματίες να λάβουν τραπεζικά δάνεια ή πιστωτικά όρια.
Επιπλέον, εάν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια και οι όροι είναι πιθανό να είναι λιγότερο ευνοϊκοί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις ταμειακές ροές και το τελικό αποτέλεσμα.
Επί του παρόντος, οι επενδυτές είναι επίσης λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, επομένως οι επιχειρηματίες που αναζητούν, επιχειρηματικά κεφάλαια ή χρηματοδότηση ιδιωτικών κεφαλαίων θα αντιμετωπίσουν έναν πιο δύσκολο δρόμο.
Το αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων χρηματοδότησης είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες πρέπει να καταφύγουν στη χρήση των ιδίων κεφαλαίων τους για να ξεκινήσουν ή να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ενώ η τραπεζική κρίση συνεχίζει την πορεία της.
Μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Η τραπεζική κρίση έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και όταν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι χαμηλή, τείνουν να αποσύρουν τις δαπάνες τους, επηρεάζοντας έτσι τα έσοδα των επιχειρήσεων. Αυτό επηρεάζει επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, αλλά είναι μια τεράστια πρόκληση για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που γενικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν σημαντικές μειώσεις στα έσοδα.
Επιπλέον, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές δανεισμού και υψηλότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι πελάτες βασίζονται στη χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις όσον αφορά τα έσοδα.
Πιθανή ύφεση
Η τραπεζική κρίση έχει επίσης, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, αύξησε την πιθανότητα ύφεσης, η οποία είναι σύνηθες αποτέλεσμα τραπεζικής κρίσης. Η ύφεση έχει έναν γενικό ορισμό που είναι μια «ολίσθηση στην οικονομική δραστηριότητα», αλλά ένας κοινός ορισμός είναι δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Μια ύφεση μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, σε μια ύφεση, οι δανειστές συχνά αυστηροποιούν ακόμη περισσότερο τα πρότυπα δανεισμού τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οι πιο ευάλωτες κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Δεύτερον, κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι άνθρωποι ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν μείωση των πωλήσεων. Ορισμένες βιομηχανίες είναι πιο ευάλωτες σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας και της μεταποίησης, καθώς και του λιανικού εμπορίου.
Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις συχνά δεν μπορούν να πληρώσουν το υπάρχον χρέος τους, οδηγώντας σε μειωμένα πιστωτικά αποτελέσματα ή ακόμα και σε χρεοκοπία. Και πάλι, οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι πιο ευάλωτες, επομένως κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης ο αριθμός των πτωχεύσεων μικρών επιχειρήσεων συχνά αυξάνεται σημαντικά.
Τέλος, τα οικονομικά δεινά των επιχειρήσεων που προκαλούνται από την ύφεση συχνά οδηγούν σε απολύσεις για μείωση του κόστους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα της εταιρείας, καθώς και την εμπειρία πελατών που παρέχει η εταιρεία.
Πώς να προστατέψετε την επιχείρησή σας
Τα καλά νέα είναι ότι «θα περάσει κι αυτό». Η τραπεζική κρίση και η πιθανή ύφεση είναι προσωρινές, επομένως το κλειδί είναι να ξεπεράσουμε την καταιγίδα. Η οικονομία είναι κυκλική και ενώ η πρόσφατη οικονομία έχει επηρεαστεί από γεγονότα που ήταν απρόβλεπτα, θα επανέλθει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.
Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την επιχείρησή σας ζωντανή μέχρι να βελτιωθεί η οικονομία.
Μειώστε το κόστος
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μια ανάλυση όλων των δαπανών σας για να βρείτε έξοδα που μπορείτε να μειώσετε ή και να εξαλείψετε. Ένα από τα μεγαλύτερα κόστη που μπορείτε να μειώσετε είναι, δυστυχώς, το κόστος εργασίας σας. Σε χαμηλότερα επίπεδα πωλήσεων, είναι πιθανό να μην χρειάζεστε όλη την εργασία για την οποία πληρώνετε αυτήν τη στιγμή, επομένως προσπαθήστε να μειώσετε το κόστος εργασίας σας τόσο ώστε να διαχειριστείτε την επιχείρηση στα τρέχοντα επίπεδα πωλήσεών σας.
Μπορείτε επίσης να αναλύσετε τις διαδικασίες της εταιρείας σας για να δείτε εάν μπορούν να αυτοματοποιηθούν ή να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας επιτρέψει να μειώσετε ακόμη περισσότερο το κόστος εργασίας σας.
Η μείωση του κόπου σας μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να μειώσετε τα γενικά έξοδα μειώνοντας το μέγεθος του χώρου σας. Εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, μπορείτε να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε ένα χαμηλότερο ενοίκιο και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τα έξοδα κοινής ωφέλειας.
Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε το κόστος είναι να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε χαμηλότερες τιμές από τους προμηθευτές σας για να μειώσετε το κόστος των πωληθέντων αγαθών. Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε από προμηθευτές που προσφέρουν χαμηλότερες τιμές.
Τέλος, αναλύστε όλα τα μικρότερα κόστη σας για οτιδήποτε, από χρεώσεις επεξεργασίας πιστωτικών καρτών έως προμήθειες γραφείου. Πηγαίνετε γραμμή προς γραμμή και δείτε κάθε κόστος – η εξοικονόμηση μικρών ποσών εδώ και εκεί μπορεί να αθροιστεί.
Τα μετρητά είναι βασιλιάς
Ενώ συνήθως μπορείτε να εστιάσετε στο τελικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να εστιάσετε στις ταμειακές ροές, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές περιόδους. Τα μη διαθέσιμα μετρητά είναι μετρητά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των επιχειρηματικών σας υποχρεώσεων και τη διατήρηση της επιχείρησής σας.
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις ταμειακές ροές σας:
1.Εισπρακτέοι λογαριασμοί – Οι εισπρακτέοι λογαριασμοί αποτελούν περιουσιακό στοιχείο για την επιχείρησή σας, αλλά δεν είναι μετρητά. Θα χρειαστεί να διαχειριστείτε τους εισπρακτέους λογαριασμούς σας, ώστε τα χρήματα που σας οφείλονται να εισέλθουν το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να αυξήσετε τις προσπάθειες είσπραξης και να συντομεύσετε τους όρους πληρωμής σας για να έχετε χρήματα στην τσέπη σας πιο γρήγορα. 2.Λογαριασμοί πληρωτέοι – Από την άλλη πλευρά, θα θέλετε να καθυστερήσετε την πληρωμή των πληρωτέων λογαριασμών σας για όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε τα μετρητά σας να λειτουργούν για εσάς περισσότερο. Πληρώστε τις οφειλές σας όσο πιο αργά μπορείτε χωρίς να επιβαρυνθείτε με πρόστιμο και προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε με τους προμηθευτές σας για να παρατείνετε τους όρους πληρωμής σας.
3.Απόθεμα – Μπορείτε να έχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ταμειακές ροές σας, διατηρώντας το απόθεμά σας στα βέλτιστα επίπεδα. Το απόθεμα που διατηρείτε, όπως και οι εισπρακτέοι λογαριασμοί, είναι περιουσιακό στοιχείο, αλλά όχι μετρητά. Πρέπει να βρείτε το βέλτιστο επίπεδο αποθέματός σας που σας επιτρέπει να εκτελείτε τις παραγγελίες εγκαίρως, αλλά να μην έχετε τόσο μεγάλο απόθεμα ώστε το επίπεδο μετρητών σας να είναι πολύ χαμηλό.
Εάν αυτή τη στιγμή «σπρώχνετε» το απόθεμά σας, δηλαδή διατηρείτε το απόθεμα και στη συνέχεια το πουλάτε, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια στρατηγική «έλξης» εάν είναι εφικτή για την επιχείρησή σας. Σε μια στρατηγική έλξης, αγοράζετε απόθεμα καθώς λαμβάνετε παραγγελίες, έτσι ώστε να μην μένει το απόθεμα αυτό. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα μετρητά σας.
Αυξήστε τη διατήρηση πελατών
Δεδομένου ότι οι νέοι πελάτες πιθανότατα θα αργήσουν να αποδώσουν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, πρέπει να εστιάσετε στο να διατηρήσετε αυτούς που έχετε. Ασχοληθείτε συχνά μαζί τους στέλνοντας email ή SMS με ειδικές προσφορές ή στέλνοντας τακτικά ένα ενημερωτικό δελτίο. Η τακτική επικοινωνία μπορεί να πάει πολύ μακριά.
Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός προγράμματος επιβράβευσης αν δεν το έχετε ήδη. Η παροχή ειδικών ανταμοιβών αφού ξοδέψετε ένα συγκεκριμένο ποσό ή πραγματοποιήσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό αγορών, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των πελατών. Μπορείτε επίσης να στείλετε στα μέλη αποκλειστικές προσφορές για να τους κάνετε να νιώθουν ότι παίρνουν κάτι ξεχωριστό.
Το θέμα είναι ότι αν αυτοί οι πελάτες αισθάνονται ότι παίρνουν μια καλή συμφωνία, θα είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να ξοδέψουν χρήματα παρά την οικονομία.
Τέλος, σε μη οικονομικούς όρους, βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες σας λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από την επιχείρησή σας. Βεβαιωθείτε ότι η εξυπηρέτηση πελατών είναι στη σωστή θέση και κάντε τα πάντα για να παραμένουν ικανοποιημένοι από την επιχείρησή σας .
Προσφορά ειδικών τιμών
Οι πωλήσεις με μειωμένα περιθώρια κέρδους είναι καλύτερες από τις καθόλου πωλήσεις, γι’ αυτό προσφέρετε ειδικές προσφορές, ώστε όλοι να αισθάνονται ότι έχουν μια συμφωνία. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας που είναι ήδη πιο κερδοφόρα. Μπορείτε επίσης να ομαδοποιήσετε προϊόντα σε ειδικές τιμές για να αυξήσετε το συνολικό ποσό πώλησης ανά πελάτη.
Μια άλλη τακτική είναι να προσφέρετε μια ανταμοιβή για νέους πελάτες, όπως μια έκπτωση στην πρώτη τους αγορά ή κάποιο είδος δωρεάν, όπως ένα μπλουζάκι ή μια κούπα.
Προωθήστε αυτές τις ειδικές προσφορές σε μεγάλο βαθμό και χρησιμοποιήστε μια ενσυναίσθητη προσέγγιση στο μάρκετινγκ σας. Οι πελάτες θέλουν να αισθάνονται ότι προσπαθείτε να κάνετε κάτι καλό για αυτούς για να διευκολύνετε τα τρέχοντα οικονομικά τους ζητήματα.
Όταν οι προσπάθειές σας φέρνουν νέους πελάτες, όπως και με τους τρέχοντες πελάτες, βεβαιωθείτε ότι παρέχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Δώστε τους προσωπική εξυπηρέτηση και βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας κάνουν το ίδιο.
Μην εγκαταλείπετε τη χρηματοδότηση
Αν και μια οικονομική κρίση μπορεί να κάνει τη χρηματοδότηση πιο δύσκολη, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια να λάβετε ένα δάνειο ή ένα πιστωτικό όριο που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επιχείρησή σας. Πιθανότατα θα πρέπει να εγγυηθείτε προσωπικά το δάνειο, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε πρόθυμοι να το κάνετε.
Ένα πιστωτικό όριο είναι η καλύτερη επιλογή επειδή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο όταν το χρειάζεστε, όπως όταν τα μετρητά είναι πολύ χαμηλά για να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας ή για να προωθήσετε τις ειδικές προσφορές σας.
Απλώς χρησιμοποιήστε το όσο πιο φειδώ μπορείτε, πληρώστε το εγκαίρως και επιστρέψτε το πλήρως μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά σας.
Ανάπτυξη Συνεργασιών
Εάν υπάρχουν εταιρείες στην περιοχή σας που πωλούν προϊόντα που είναι συμπληρωματικά με τα δικά σας, ίσως μπορείτε να δημιουργήσετε συνεργασίες μαζί τους για να μοιραστείτε πόρους για μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια εταιρεία ανακατασκευής, θα μπορούσατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με μια εταιρεία υδραυλικών για να προωθήσετε τις υπηρεσίες σας από κοινού. Αυτό θα εξοικονομήσει χρήματα για εσάς και τον συνεργάτη μάρκετινγκ και θα σας επιτρέψει να γνωστοποιήσετε την εταιρεία σας.
Θα μπορούσατε ακόμη και να προσφέρετε εκπτώσεις και στις δύο υπηρεσίες σας, έτσι ώστε οι πελάτες να αισθάνονται πραγματικά ότι έχουν μια συμφωνία. Αυτό είναι νίκη για όλους.
Μην σταματάς το μάρκετινγκ
Ενώ μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ, πρέπει να είστε σε θέση να προσεγγίσετε τους πελάτες-στόχους σας. Εστιάστε τις προσπάθειές σας στο μάρκετινγκ σε αυτό που γνωρίζετε ότι λειτούργησε καλύτερα στο παρελθόν και ενισχύστε το χαμηλό κόστος ή το δωρεάν μάρκετινγκ, όπως οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει, όπως να κάνετε ένα βίντεο για τα προϊόντα σας ή να διοργανώσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για να μοιραστείτε την τεχνογνωσία σας.
Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα blog στον ιστότοπό σας εάν δεν το έχετε ήδη. Εάν η επιχείρησή σας απευθύνεται σε τοπικούς πελάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις-κλειδιά βάσει τοποθεσίας στο περιεχόμενο του blog σας, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τους πελάτες να σας βρουν στο διαδίκτυο.
Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα παραπομπής, όπου οι τρέχοντες πελάτες λαμβάνουν ανταμοιβή όταν σας παραπέμπουν νέους πελάτες. Στείλτε ένα email στη λίστα πελατών σας ζητώντας παραπομπές και προσφέροντας κάποιο είδος έκπτωσης ή δωροκάρτας όταν η παραπομπή τους κάνει μια αγορά.
Κλείνοντας
Η τραπεζική κρίση και η πιθανή ύφεση επηρεάζουν τους επιχειρηματίες με διάφορους τρόπους, αλλά δεν χρειάζεται να σας σπάσουν. Απλώς χρειάζεται να καταβάλετε λίγη επιπλέον προσπάθεια και να γίνετε δημιουργικοί για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να ξεφύγει από την καταιγίδα. Θυμηθείτε, και αυτό θα περάσει, και όταν γίνει η δουλειά σας θα μπορούσε να βγει πιο δυνατή από ό,τι ήταν πριν. Μην τα παρατάτε, σηκώστε τα μανίκια σας και παλέψτε για να διατηρήσετε αυτό που έχετε χτίσει.