24 Ιουλίου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

ΗΠΑ και Ε.Ε. κοντά σε εμπορική συμφωνία – Στο 15% οι δασμοί, οι εξαιρέσεις

Όλες οι κατηγορίες: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ , ΚΟΣΜΟΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται κοντά σε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία.

Η εφημερίδα financial times αναφέρει ότι οι δασμοί αναμένεται να συμφωνηθούν στο 15%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια παρόμοιου τύπου συμφωνία με αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Στην περίπτωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. αναμένεται η κατάργηση των δασμών για ορισμένα προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των αλκοολούχων ποτών και των ιατρικών συσκευών. 

Οπως σημειώνεται, οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται τη δέσμη δασμολογικών αντιποίνων ύψους 93 δισ. ευρώ (δασμοί 30%) σε περίπτωση που εν τέλει δεν υπάρξει συμφωνία με την Ουάσιγκτον έως την 1η Αυγούστου. 

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street αντέδρασαν ανοδικά λίγο μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας για επικείμενη συμφωνία. Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 158,7 μονάδων ή 0,36% στις 44.661,12 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 17,3 μονάδων ή 0,27% στις 6.326,9 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite είχε άνοδο 73,8 μονάδων ή 0,35% στις 20.966,467 μονάδες.

Η συμφωνία με την Ιαπωνία και τα κέρδη για τις ΗΠΑ

Η Ιαπωνία έχει πλέον την καλύτερη –ή πιο σωστά τη λιγότερο επιβαρυντική– συμφωνία με την ΗΠΑ, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ. Το γενικό ύψος δασμών που θα επιβληθεί σε ιαπωνικά προϊόντα αγγίζει το 15%, υψηλότερο από το 10% που ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, όπως σημειώνει το BBC η Βρετανία δεν διατηρεί κάποιο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια νίκη της στρατηγικής Τραμπ – ειδικά αν η Ιαπωνία αποδειχθεί το πρώτο κομμάτι του ντόμινο που θα παρασύρει και άλλες χώρες» να υποχωρήσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ. «Η αρχική οργή των Ιαπώνων διαπραγματευτών είχε προκαλέσει αίσθηση στους διπλωμάτες της Ουάσιγκτον, που ήταν συνηθισμένοι στην υπερβολική ευγένεια των Ιαπώνων», σχολιάζει ο αναλυτής Φάιζαλ Ισλάμ.

«Το Τόκιο έπαιζε σκληρό παιχνίδι. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει τις ιαπωνικές τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα (ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, οι μεγαλύτερες παγκοσμίως) ένα “διαπραγματευτικό χαρτί” που θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι», συνεχίζει.

Φήμες ότι ιαπωνικά hedge funds προχωρούσαν σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς την «Ημέρα Απελευθέρωσης» τον Απρίλιο, είχαν προκαλέσει γενικευμένες αναταράξεις στις αγορές και ενίσχυσαν τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου.

Η επίτευξη συμφωνίας έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία, τόσο αυτή καθεαυτήν όσο και ως παράδειγμα για άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ημέρα που η Ιαπωνία φιλοξενεί ηγέτες της Ε.Ε. στο Τόκιο. Υπήρχαν πληροφορίες ότι Ιαπωνία, Ε.Ε. και Καναδάς ίσως συμφωνούσαν σε μία συντονισμένη απάντηση προς τις ΗΠΑ. Ομως η συμφωνία βάζει φρένο σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία.

Ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να συναφθεί παρόμοια συμφωνία, την ώρα που Γαλλία και Γερμανία κλιμακώνουν τις απειλές τους, πιθανώς και κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Ενώ δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές άλλες λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι η Ιαπωνία προστάτευσε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της, αν και θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού. Το κατά πόσο θα μεταστραφούν οι απρόθυμοι Ιάπωνες καταναλωτές να αγοράσουν μεγάλα αμερικανικά αυτοκίνητα παραμένει άγνωστο, αλλά οι ιαπωνικές εταιρείες θα στηριχθούν ώστε να επενδύσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία επέλεξε να προχωρήσει τώρα στη συμφωνία, ενώ θα μπορούσε να περιμένει να δει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές όταν τεθούν σε ισχύ τα σκληρότερα μέτρα του Τραμπ την 1η Αυγούστου. Η πολιτική αδυναμία του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό ίσως έπαιξε ρόλο. Αλλες χώρες, όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, έχουν επίσης κλείσει συμφωνίες.

Σε ευρύτερο επίπεδο, πρόκειται για μια απρόθυμη αποδοχή του νέου καθεστώτος: οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς που πριν έναν χρόνο θα θεωρούνταν αδιανόητοι στους στενότερους συμμάχους τους – υπό τον φόβο για κάτι χειρότερο. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, ο Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς 25%.

Προηγούμενο Άρθρο

Λεωφορείο στο Μενίδι έπεσε σε ταβέρνα

Επόμενο Άρθρο

Νίκος Παπανδρέου για Χρυσό Μετάλλιο: Υποκλινόμαστε στα κορίτσι της Εθνικής Πόλο

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

Ξένα funds παίρνουν τα σπίτια Ελλήνων – Καταγγελία από τη Προστασία Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας

Στη διάθεση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος βρίσκονται τα στοιχεία περίπτωσης δανειολήπτη, του οποίου η αρχική οφειλή για στεγαστικό […]

Τέσσερα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση- Οι επιδοτήσεις και οι προϋποθέσεις

Τέσσερα προγράμματα «τρέχουν» αυτή την περίοδο, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την ανανέωση εξοπλισμού, με συνολικό προϋπολογισμό που «αγγίζει» τα 800 […]