Κάλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ολοκληρωθούν τα πορίσματα των ειδικών για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών.
Με δεδομένο ότι χρειάζονται 50 υπογραφές βουλευτών για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας ο κ. Ανδρουλάκης ξεκινά από τώρα να περιγράφει τα βήματα των πρωτοβουλιών, που έχει ήδη σχεδιάσει και θα αναπτύξει, ενδεχομένως και μέσα στον Φεβρουάριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Το πολιτικό αιτιολογικό της πρότασης δυσπιστίας παρουσίασε δημόσια χθες ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για «έναν κυνικό Πρωθυπουργό που επένδυσε στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, λειτουργώντας ως πραγματογνώμονας και βγάζοντας τα δικά του πορίσματα και που δεν δίστασε να διαψεύσει ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό». «Μόλις έρθουν στο φως τα πορίσματα που θα έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός επί δύο χρόνια κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό για την τραγωδία των Τεμπών, απευθείας θα προτείνουμε να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι ένα χρόνο πριν το κόμμα του κατέθεσε και πρόταση για προκαταρκτική εξέταση.
«Το ΠΑΣΟΚ πήρε τα στοιχεία από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας πέρυσι, -χωρίς να βάλουμε ούτε λέξη παραπάνω-, και βάσει αυτού προτείναμε προανακριτική για τις ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή που περιγράφονται με καθαρό τρόπο. Την αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία, αλλά σήμερα δηλώνουν ότι δεν θα μπουν εμπόδιο στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο κ. Γεραπετρίτης διόρισε τριμελή επιτροπή με καθηγητές, οι οποίοι συμφώνησαν ότι υπάρχει άμεση αιτιότητα καθώς αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, τα δύο τρένα -ακόμη και αν είχαν μπει στην ίδια γραμμή-, δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ. Πώς αποσυνδέει, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης από την τραγωδία των Τεμπών;», λέει και θέτει ερωτήματα ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της επί δύο χρόνια. «Όταν έχεις μία κυβέρνηση που είναι ικανή για τόσο σοκαριστικά πράγματα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει παρελθόν. Είμαστε έτοιμοι και είμαι έτοιμος ώστε να έχουμε μια κυβέρνηση που θα σέβεται τον πολίτη και θα υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διάκριση των εξουσιών» πρόσθεσε δε, μιλώντας χθες το βράδυ στο Kontra.
Σχολιάζοντας εν τω μεταξύ τη δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία άφησε αιχμές για τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, αλλά παρά ταύτα πρότεινε τον Πρόεδρο της Βουλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν έπρεπε να προτείνει τον κ. Τασούλα. Με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αλλά και με αυτά που έκανε την τελευταία ημέρα που ήταν πρόεδρος της Βουλής και δείχνουν έναν βαθιά παλαιοκομματικό και ξεπερασμένο χαρακτήρα, για μένα θα έπρεπε να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του. Δεν έχω κάτι με τον κ. Τασούλα, αλλά πρέπει να δίνουμε και ένα καλό παράδειγμα».
Τροπολογία για το ιδιωτικό χρέος
Την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη προτάσεων, όπως είναι αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Η σχετική πρόταση θα έχει τη μορφή τροπολογίας και θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τροπολογία:
-Επαναφέρεται η προστασία της κύριας κατοικίας, κατά τα πρότυπα του νόμου του ΠΑΣΟΚ Ν.3869/2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και διαδικασίες.
-Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, μετακυλίεται ο κίνδυνος από τη συναλλαγματική ισοτιμία κατά τα 2/3 στην τράπεζα με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η οφειλή τους πάνω από 30% δεδομένης και της αναδρομικής ισχύος.
-Προστατεύεται η αγροτική περιουσία κατά τα πρότυπα της κύριας κατοικίας και στην έκταση που είναι αναγκαία ώστε να μπορεί ο αγρότης να συνεχίζει την επαγγελματική του δραστηριότητα.
-Οι δανειολήπτες αποκτούν δικαίωμα προτίμησης στην αγορά του δανείου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
-Περιορίζεται η ευθύνη του εγγυητή στην περίπτωση των δανείων που έχουν μεταβιβαστεί και παρέχονται ευνοϊκοί όροι για τη ρύθμιση της οφειλής.
-Ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται σε 120 δόσεις, με τον οφειλέτη να απαλλάσσεται από το 30% της οφειλής, εφόσον είναι συνεπής στην αποπληρωμή της ρύθμισης.
-Ο κώδικας δεοντολογίας και ο εξωδικαστικός μηχανισμός βελτιώνονται με σημαντικές αλλαγές για τη ρύθμιση οφειλών και κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των καταναλωτών απέναντι στους servicers.
Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα έδρανα της αντιπολίτευσης στον απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών, με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να εμφανίζεται τώρα θετικός στην ιδέα μιας κοινής πρότασης δυσπιστίας, από κοινού με την Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας χθες το βράδυ στο Ertnews, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «έχω μεγάλη βεβαιότητα για την αναγκαιότητα δυσπιστίας», για να διευκρινίσει από πλευράς του πως «δεν είναι πρόταση μόνο του κ. Ανδρουλάκη. Αυτήν την πρόταση την έχει καταθέσει και ο κ. Χαρίτσης και σας βεβαιώ ότι και από σήμερα είμαι βέβαιος ότι υπάρχει αναγκαιότητα πρότασης δυσπιστίας».
Στο ενδεχόμενο να συμπαραταχθούν ως προς την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε ότι «δεν θα δημιουργούσα σοβαρό πρόβλημα στη συζήτηση που έχουμε τα προοδευτικά κόμματα και την έχουμε ανοίξει πολύ αναλυτικά από την Κυριακή το βράδυ για να υπάρχει μία κοινή κατάθεση και να είναι όσο πιο δυναμική γίνεται με περισσότερους βουλευτές», χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα σημαντική ως προς την εξέλιξη των μεταξύ τους συνεννοήσεων.
Οι 3 λόγοι της μομφής
Παρότι την πρωτοβουλία για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης διατύπωσε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εντούτοις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέβλεπαν την αναγκαιότητα να στοιχηθούν με το αίτημα, χωρίς να σημαίνει ότι ταυτίζονται απόλυτα με τις προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη ως προς το χρόνο κατάθεσής της. Και αυτό γιατί, το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε τη σχετική πρωτοβουλία με την ολοκλήρωση των πορισμάτων, όταν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου παρατηρούσαν πως η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα, καθώς υπάρχουν ήδη στοιχεία που δημιουργούν την απαραίτητη νομιμοποιητική βάση.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Φάμελλος σταχυολόγησε, εμμέσως, τους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν από μέρους του την παραπάνω εξέλιξη και οι οποίοι είναι:
- · Η ύπαρξη «οργανωμένου σχεδίου συγκάλυψης»
- · Το μπάζωμα
- · Η μεταφορά εύφλεκτων υλικών
Πριν, ωστόσο, τις σχετικές αποφάσεις για τον οριστικό χρόνο κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε τον πρώτο αστερίσκο επιμένοντας χθες και στη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Αισθάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκη θα περιμένει το πόρισμα. Όμως μετά τη χθεσινή του συνέντευξη η προ ημερήσιας συζήτηση είναι άμεσα απαιτητή», όπως δήλωσε.
Ιδίως, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης» της υπόθεσης των Τεμπών, υπογραμμίζοντας για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πως αυτή «κλείδωσε» το ενδεχόμενο που συζητούνταν από την περασμένη Κυριακή, όπως μετέδωσε το protothema.gr, δηλαδή να υπάρξει κοινός βηματισμός των τριών πολιτικών φορέων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά), ώστε να κλιμακωθεί η πίεση προς το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Νωρίτερα, χθες ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης περιέγραφε στο Action24 πως «Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να αφουγκραστούν το κοινό αίσθημα και οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με τις κινητοποιήσεις του κόσμου, ο οποίος βγήκε στους δρόμους χωρίς κομματικές εντολές», για να καταλήξει πως «πρέπει οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αποκτήσουν κοινό βηματισμό, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν από κοινού στα επόμενα βήματα, τα οποία προφανώς πρέπει να οδηγήσουν στην πρόταση δυσπιστίας».
Την ίδια αντίληψη συμμερίζονται, άλλωστε, εκτός της Νέας Αριστεράς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν ενταθεί κατακόρυφα μεταξύ τους οι επικοινωνίες, αποτιμώντας τον καταιγισμό των εξελίξεων, αλλά και το περιεχόμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζουν «αμήχανο και πιεσμένο» βάσει της τηλεοπτικής του εικόνας.
Τα επίπεδα συνεννόησης, εξάλλου, μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς έχουν ενισχυθεί από τις συνευρέσεις στα ίδια πάνελ σε εκδηλώσεις και… βιβλιοπαρουσιάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά πρωτίστως από την αριθμητική των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν η Κουμουνδούρου εντοπίζεται στη δεύτερη τροχιά των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία καταλαμβάνει πάγια πλέον την τέταρτη ή την Πέμπτη θέση. Ενδεικτικά, στην μέτρηση της MRB η ΝΔ προηγείται με 27, 9% και έπονται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 16,4% η Ελληνική Λύση με στο 9,5% και το ΚΚΕ που καταγράφεται στο 9,4%, για να ακολουθήσουν στο 8% η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 7,4% και το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη με 4%.