Ήπια σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Καλδέρα της Σαντορίνης – Σύσκεψη υπό τον Κικίλια *29/01/2025*
Ευρεία σύσκεψη με θέμα την ήπια σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται- βάση των ενόργανων παρατηρήσεων-, στο χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, συγκάλεσε σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης, με τη συνεργασία εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρησιακών φορέων. Σκοπός η καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωλογικά, γεωμορφολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, καταγράφεται μια αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης του βορείου τμήματος της καλδέρας. Γι’ αυτό το λόγο η Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, αναλύει τα δεδομένα και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό των ανάλογων δράσεων πρόληψης.
Δείτε την απεικόνιση της σεισμικής δραστηριότητας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη του 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.
Όπως είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας η σύσκεψη είχε καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και ελήφθησαν αποφάσεις για συγκεκριμένες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, την ενίσχυση του δικτύου των σεισμογράφων. Όπως επισήμανε, η παρατηρούμενη σεισμικότητα είναι μικρή, ενώ μικρότερη των δύο εκατοστών είναι η διόγκωση στον κρατήρα. «Είμαστε ακόμη στο “πράσινο”, ως προς τα επίπεδα συναγερμού, την περίοδο 2011- 12 είχαμε φτάσει στο κίτρινο, με διόγκωση 10- 12 εκατοστά. Εχει σημασία να είμαστε οργανωμένοι και κυρίως να επικοινωνούμε εμείς την πληροφορία που είναι διαθέσιμη στην επιστημονική κοινότητα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Θεόδωρος Βάγιας, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος, Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης, ο Γενικός Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Βασίλειος Καραστάθης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ κ. Κώστας Παπαζάχος, επιτελικά και υπηρεσιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ.
Παπαζάχος για ηφαίστειο της Σαντορίνης: Ξεχάστε εικόνες από ταινίες του Χόλιγουντ – Τι είναι οι «αποτυχημένες εκρήξεις» *31/01/2025*
Πλήρως καθησυχαστικός για όσα συμβαίνουν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας και μέλος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης, Κώστας Παπαζάχος.
«Να μην αγχωθείτε ούτε εσείς, ούτε οι κάτοικοι του νησιού Τα ηφαίστεια είναι σαν τους ανθρώπους. Είναι ήρεμα αλλά ορισμένες φορές ξυπνάνε και ταρακουνιούνται. Τα ηφαίστεια ξυπνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει μια κίνηση μαγματικού υγρού. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το ηφαίστειο θα λειτουργήσει φυσιολογικά» είπε στο Action 24 o κ. Παπαζάχος, λίγα 24ωρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.
Υπενθύμισε, δε, «το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη».
Όπως εξήγησε για τα ηφαίστειο υπάρχει μια φυσική διαδικασία που λέγεται «αποτυχημένες εκρήξεις» κατά τις οποίες «ξυπνάει» το ηφαίστειο, κινείται το μάγμα αλλά επιστρέφει στην ηρεμία.
Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο τα 9 στα 10 ηφαίστεια που πηγαίνουν στην επόμενη φάση επιστρέφουν από το κίτρινο, στο πράσινο (σ.σ. το δεύτερο χαμηλότερο και το χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας)».
Υπενθύμισε, δε, ότι τον 20ο αιώνα σημειώθηκαν τρεις ηφαιστειακές εκρήξεις, με τελευταία το 1950, και «κανείς δεν πέθανε».
«Μιλάμε για πολύ ήπια φαινόμενα, ξεχάστε τις εικόνες από ταινίες του Χόλιγουντ» κατέληξε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες τις τελευταίες ώρες – Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, αλλεπάλληλες δονήσεις σε Αμοργό *01/02/2025*
Δύο σεισμοί μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε λιγότερο από μία ώρα
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, στις 15: 29 και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου 40 λεπτά και πιο συγκεκριμένα στις 14:51 δόνηση με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, στις 12:16 το Γεωδυναμικό κατέγραψε άλλη μια δόνηση μικρότερου μεγέθους, 3,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση καταγράφεται 25 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 15 χλμ.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο Σαντορίνης
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει πάντως σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές καθησυχάζουν ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει. Σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε πως: «Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Όσο ανεβαίνουν τα σεισμικά μεγέθη, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος
O Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως: «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για έξαρση σεισμών σε Σαντορίνη και Αμοργό: Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος *01/02/25*
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί.
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε 35,2 ανατολικά- βορειοανατολικά της Θήρας, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 2 χλμ.
Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Συνεδρίασε η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες – Ανησυχία για τις αλλεπάλληλες δονήσεις *01/02/2025*
Ανησυχία έχει προκληθεί από το μπαράζ σεισμών τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Ανάφη. Αναμένονται οι ανακοινώσεις, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε 35,2 ανατολικά- βορειοανατολικά της Θήρας, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 2 χλμ.
Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ. H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για έξαρση σεισμών σε Σαντορίνη και Αμοργό
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
Κλειστά σχολεία και αποφυγή συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους στη Σαντορίνη – Μέτρα της Eπιτροπής Σεισμικού Κινδύνου
Ανησυχία έχει προκληθεί από το μπαράζ σεισμών τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις.
Η Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) και αποφάσισε να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών.
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε 35,2 ανατολικά- βορειοανατολικά της Θήρας, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 2 χλμ.
Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες
H μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για έξαρση σεισμών σε Σαντορίνη και Αμοργό: Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
Σαντορίνη: Τα μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς – Κλειστά σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων
Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης τις τελευταίες ώρες οδήγησε στη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας.
Η απόφαση ελήφθη μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, έπειτα από αλλεπάλληλες δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων δύο ισχυρών σεισμών μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που καταγράφηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου ανοιχτά της Ανάφης.
Σεισμοί σε Σαντορίνη – Αμοργό: Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει, λέει ο Παπαδόπουλος
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 4,1 και 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το πρωί της Κυριακής
Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό καθώς απανωτοί σεισμοί σημειώνονται μέχρι και αυτή την ώρα.
Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας
Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση αναφέρει:Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.ΑποφασίζουμεΑ. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης
Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 του Σαββάτου και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε 35,2 χλμ ανατολικά- βορειοανατολικά της Θήρας, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 2 χλμ.
Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες
H μετασεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ. Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για έξαρση σεισμών σε Σαντορίνη και Αμοργό: Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».
Σεισμοί: Δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα στην Αμοργό *02/02/2025*
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 4,1 και 4, Ρίχτερ στην Αμοργό
Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει
Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί. Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά». Νέες δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Νέες δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού *02/02/2025*
Με έναν καταιγισμό εκατοντάδων σεισμικών δονήσεων, η μεγαλύτερη εκ των οποίων 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 9:22 σήμερα το πρωί 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού, συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, κυρίως βορειοανατολικά της Σαντορίνης, κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 4,1 και 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό
Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε διάστημα τριών ωρών, καταγράφηκαν γύρω στις 30 δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ.Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.
Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».
Σαντορίνη σεισμοί: Ανησυχία από το μπαράζ σεισμικών δονήσεων – Προληπτικά μέτρα
Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου πάντως έλαβε μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους στη Σαντορίνη.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να συνδέεται η σεισμική έξαρση αυτών των ημερών με τη σεισμοηφαιστειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 στο εσωτερικό της καλδέρας.
Με άρθρο του στην τοπική ιστοσελίδα της Σαντορίνης atlantea.news, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή, στη Σαντορίνη συμβαίνουν τώρα δύο διαφορετικά φαινόμενα: “Έχουμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης μία σεισμική δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς (με μεγέθη έως ~4), κυρίως στο ρήγμα της Καμένης, από την Παλαιά Καμένη έως τα Φηρά. Η σεισμικότητα αυτή οφείλεται σε παραμόρφωση της βόρειας καλδέρας του ηφαιστείου, ενώ και τα δύο φαινόμενα έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα από τα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ, το οποίο και ενημέρωσε πρώτο την Ελληνική Πολιτεία. Το φαινόμενο (που είναι ακόμα σε εξέλιξη) είναι παρόμοιο με αυτό του 2011-2012, δηλαδή οφείλεται στο ίδιο ηφαιστειακό κέντρο, και εξελίσσεται όπως και το προηγούμενο, δηλαδή σχετικά αργά (σε βάθος πολλών μηνών).
Στην περιοχή της Ανύδρου έχουμε μία έντονη σεισμική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου 2025 και συνεχίζεται μέχρι και την ώρα. Η ακολουθία αυτή είναι στα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου, αν και οι αβεβαιότητες δε μας επιτρέπουν να πούμε σε ποιο (ή ποια) ακριβώς ρήγματα είναι”.
Στη συνέχεια ο καθηγητής σεισμολογίας παραθέτει ερωτήματα και απαντήσεις.“Μπορεί να έχουμε δύο φαινόμενα μαζί σε εξέλιξη; Είναι σύμπτωση;
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια. Ξέρουμε ότι οι ίδιες δυνάμεις που προκαλούν την ενεργό τεκτονική (ρήγματα), σχετίζονται και με τα ηφαιστειακά κέντρα. Όμως, ακόμα και αν υπάρχει κάποια μακρινή σύνδεση, πρακτικά τα δύο φαινόμενα είναι ανεξάρτητα στην εξέλιξή τους, το ένα ηφαιστειακό (στην καλδέρα) και το άλλο τεκτονικό (στην Άνυδρο).
Τις τελευταίες ημέρες δε βλέπω σεισμούς στην καλδέρα. Έχει σταματήσει η παραμόρφωση στον χώρο της καλδέρας;
Μετά τον πιο ισχυρό σεισμό της 25ης Ιανουαρίου 2025 (Μ=3.8) μέσα στην καλδέρα, έχουμε μία ύφεση στη σεισμικότητα. Αν και δεν είμαστε σίγουροι, είναι πιθανό η μείωση αυτή της σεισμικότητας να είναι παροδική, όπως έγινε και το 2011-2012 τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Βασικός λόγος είναι ότι τα άλλα μεγέθη που παρακολουθούμε (παραμόρφωση, θερμοκρασίες, κλπ.) δεν έχουν εμφανώς αλλάξει.
Μήπως η σεισμικότητα στην Άνυδρο δείχνει ότι έχει ξυπνήσει και το ηφαίστειο του Κολούμπου;
Από τα διαθέσιμα δεδομένα φαίνεται ότι η σεισμικότητα που βιώνει η Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες δεν είναι στο Κολούμπο, αλλά πιο βορειοανατολικά, στα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου. Η τυπική σεισμικότητα που συνήθως παρατηρείται στο Κολούμπο είναι πολύ διαφορετική, και περιορίζεται σε ένα κατακόρυφο “σωλήνα” με διάμετρο το πολύ 5 χιλιόμετρα, από επίκεντρα κάτω από το ηφαίστειο (σε βάθη περίπου 5-10 χιλιόμετρα).
Η σεισμική δραστηριότητα που βιώνει η Σαντορίνη συμβαίνει πιο μακριά από το ηφαίστειο του Κολούμπου (προς την Άνυδρο), διαγράφει μία σαφή τεκτονική ζώνη ρηγμάτων με διεύθυνση βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας τυπικής, έντονης σεισμοτεκτονικής δραστηριότητας. Παράλληλα, τα διαθέσιμα γεωλογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα δύο ηφαιστειακά κέντρα (Σαντορίνη και Κολούμπο) είναι πολύ διαφορετικά, με διαφορετική μικροσεισμικότητα, θερμοκρασίες, κλπ. Παρόλο που για το Κολούμπο οι πληροφορίες είναι πολύ περιορισμένες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ταυτόχρονης ενεργοποίησης των δύο ηφαιστειακών κέντρων.
Αν η σεισμικότητα στην Άνυδρο είναι τυπική (δηλαδή σεισμοτεκτονική), θα γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός το επόμενο διάστημα;
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επιστημονική μεθοδολογία που να διασφαλίζει τη δυνατότητά μας να καταλάβουμε αν μία ακολουθία είναι προσεισμική. Με άλλα λόγια, η επιστημονική κοινότητα (σε παγκόσμιο επίπεδο) δεν ξέρει αν θα ακολουθήσει κάποιος ισχυρός σεισμός. Αυτό που γνωρίζουμε (από τις θαλάσσιες έρευνες) είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν μικρά και πιο μεγάλα ρήγματα, κάποια από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσουν και ένα σεισμό της τάξης του Μ=6 ή και μεγαλύτερο. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ένας τέτοιος σεισμός θα συμβεί, αφού κάθε δραστηριότητα (σε μία σεισμική ζώνη ρηγμάτων) δε σημαίνει (συνήθως) ότι έχουμε και διάρρηξη ολόκληρου του σεισμογόνου ρήγματος.
Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η δραστηριότητα να συνεχίσει και να “σβήσει” με ανάλογους σεισμούς, να εξελιχθεί δηλαδή σε μία σμηνοσειρά, ή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός αλλά όχι πολύ μεγάλος κύριος σεισμός (π.χ. Μ=5), ο οποίος θα ενοχλήσει αλλά δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Σαντορίνη. Αυτή η θεμελιώδης επιστημονική αδυναμία είναι και ο λόγος που δεν βασίζουμε την αντισεισμική μας πολιτική στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση (που δεν υπάρχει), αλλά στις αντισεισμικές κατασκευές”.
“Οι σεισμοί σχετίζονται με το ηφαίστειο”.
Τσελέντης για τους σεισμούς στην Σαντορίνη: «Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία»
Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του Facebook, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, αναφέρει ότι “οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και φυσικά έχουν σχέση με το ηφαίστειο (πχ άνοδος μάγματος που αλλάζει το καθεστώς τάσεων κλπ)”.
Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας για το ηφαίστειο του Κολούμπου, επισημαίνει ότι “πρόκειται το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο. Αυτό αναφερόταν σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) το 2023.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μάγμα στον θάλαμο έχει την τάση, σε βάθος χρόνου, να φθάσει ξανά σε παρόμοιο όγκο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο. Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο “ρεζερβουάρ” μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.
Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line) (παρόμοια σεισμό-ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011-12 χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη).
Προς το παρόν δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα όπως ορθώς συμπέρανε η πολύ έμπειρη επιτροπή που εξέτασε το φαινόμενο στην πολιτική προστασία. Βέβαια η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950”.
Όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας
Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση αναφέρει:Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.ΑποφασίζουμεΑ. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Κώστας Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη – Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου*02/02/2025*
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 με 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Για αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».
Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σημείωσε: «Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;».Πως θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα με τα παιδάκια να νιώθουν κάθε 5 και 10 λεπτά έναν σεισμό; Τι θα κάνουν οι δάσκαλοι; Θα τα βγάζουν έξω και τα βάζουν μέσα; Τέτοια μέτρα έχουν παρθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Το 2016 που είχε γίνει ο σεισμός, υπήρχε ματς του ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή, το οποίο αναβλήθηκε ακριβώς γιατί κανείς δεν θα έβαζε 10.000 ανθρώπους σε ένα στάδιο την ώρα που έχει μια ακολουθία. Όχι γιατί φοβάται ότι θα γκρεμιστεί το στάδιο, αλλά γιατί θα δημιουργηθεί πανικός. Το ίδιο έγινε και τη Δευτέρα και την Τρίτη με τα πανεπιστήμια που είχαν εξεταστική και η οποία επίσης αναβλήθηκε. Είναι λοιπόν θέμα διαχείρισης τυπικής που γίνεται αν έχουμε μια ακολουθία το να μη βάζεις πολύ κόσμο, να μην έχει συνάθροισης κοινού, επαναλαμβάνω όχι γιατί κάποιους καταστροφολόγοι, αλλά για να περιορίσει τις επιπτώσεις. Ποια θα ήταν μια υπεύθυνη στάση; Να πούμε δεν πειράζει, ας μπουν χίλιοι άνθρωποι σε έναν χώρο με κίνδυνο να ποδοπατηθούν;».
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».
Αλλεπάλληλοι σεισμοί στις Κυκλάδες: Δυνάμεις της ΕΜΑΚ και δασοκομάντος στη Σαντορίνη – Συνεχείς δονήσεις ανά λίγα λεπτά *02/02/2025*
παράζ σεισμών τις τελευταίες μέρες στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ενδεικτικό της σεισμικής δραστηριότητας είναι ότι οι δονήσεις είναι συνεχείς και ανά λίγα λεπτά.
Για περίπου τρεις ώρες σήμερα (02/02) το πρωί καταγράφηκαν περισσότεροι από 30 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και έτσι στο νησί έχουν μεταβεί προληπτικά και για παν ενδεχόμενο δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.
Συγκεκριμένα, στη Σαντορίνη βρίσκονται δέκα μέλη της ΕΜΑΚ και άλλα 16 δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων). Μαζί τους βρίσκονται και σκυλιά εκπαιδευμένα στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών.
Από χθες, η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή της Σαντορίνης, αποφάσισαν να μείνουν κλειστά τα σχολεία της Δευτέρα, ενώ ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε κλειστούς χώρους.
Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews, εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7hvcy3h7hrl)
Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, σημείωσε: «Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;».«Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα με τα παιδάκια να νιώθουν κάθε 5 και 10 λεπτά έναν σεισμό; Τι θα κάνουν οι δάσκαλοι; Θα τα βγάζουν έξω και τα βάζουν μέσα; Τέτοια μέτρα έχουν παρθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Το 2016 που είχε γίνει ο σεισμός, υπήρχε ματς του ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή, το οποίο αναβλήθηκε ακριβώς γιατί κανείς δεν θα έβαζε 10.000 ανθρώπους σε ένα στάδιο την ώρα που έχει μια ακολουθία. Όχι γιατί φοβάται ότι θα γκρεμιστεί το στάδιο, αλλά γιατί θα δημιουργηθεί πανικός. Το ίδιο έγινε και τη Δευτέρα και την Τρίτη με τα πανεπιστήμια που είχαν εξεταστική και η οποία επίσης αναβλήθηκε. Είναι λοιπόν θέμα διαχείρισης τυπικής που γίνεται αν έχουμε μια ακολουθία το να μη βάζεις πολύ κόσμο, να μην έχει συνάθροισης κοινού, επαναλαμβάνω όχι γιατί κάποιους καταστροφολόγοι, αλλά για να περιορίσει τις επιπτώσεις. Ποια θα ήταν μια υπεύθυνη στάση; Να πούμε δεν πειράζει, ας μπουν χίλιοι άνθρωποι σε έναν χώρο με κίνδυνο να ποδοπατηθούν;».
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».
Μπαράζ σεισμών
Με έναν καταιγισμό εκατοντάδων σεισμικών δονήσεων, η μεγαλύτερη εκ των οποίων 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 9:22 σήμερα το πρωί 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού, συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, κυρίως βορειοανατολικά της Σαντορίνης, κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 4,1 και 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε διάστημα τριών ωρών, καταγράφηκαν γύρω στις 30 δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ.Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.
Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».
Ανησυχία από το μπαράζ σεισμικών δονήσεων – Προληπτικά μέτρα
Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου έλαβε μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους στη Σαντορίνη.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:
«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας
Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η ανακοίνωση αναφέρει:Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.ΑποφασίζουμεΑ. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Αδειάζουν τις πισίνες – Εξετάζουν σενάριο για 6R οι επιστήμονες, τι θα γίνει με τις κατασκευές *02/02/2025*
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρχές και τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη , με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών στην Καλδέρα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζουν οι επιστήμονες
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.
«Τα νεότερα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.
Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό», σημειώνει ο ειδικός.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες, λέει ο δήμαρχος Θήρας *02/02/2025*
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και των γύρω νησιών. Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Volcano TV, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως οι σεισμοί δεν έχουν ηφαιστειακή προέλευση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
Ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από την ενεργοποίηση του ρήγματος ανατολικά – βορειοανατολικά της Σαντορίνης και εξήγησε πως οι επιστήμονες δεν αναμένουν μεγάλο σεισμό. «Ακόμα και αν εκτονωθεί με έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, οι ζημιές θα είναι περιορισμένες», σημείωσε, τονίζοντας ότι η συνεργασία με τους ειδικούς είναι συνεχής.
Παράλληλα, χαρακτήρισε υπερβολικά κάποια μέτρα, όπως η αποστολή της ΕΜΑΚ στο νησί και το κλείσιμο των σχολείων. «Μετά τα γεγονότα στο Μάτι και τα Τέμπη, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα. Όμως το ότι έφτασε η ΕΜΑΚ ή ότι βγήκαν οχήματα της Πυροσβεστικής δεν σημαίνει πως κινδυνεύουν όλα τα νησιά», δήλωσε.
Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «μετακίνηση της Θηρασιάς» ή «ανύψωση της Σαντορίνης», καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις των επιστημόνων. Αναφερόμενος στις κατολισθήσεις στην Καλδέρα, σημείωσε πως τέτοια φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα, ανεξαρτήτως σεισμών, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν εργασίες στην περιοχή και να αδειάσουν τις πισίνες τους, καθώς «αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ζημιών».
Τέλος, διέψευσε το ενδεχόμενο εκκένωσης της Σαντορίνης, λέγοντας πως «ούτε σε ισχυρό σεισμό θα εγκαταλειφθεί το νησί».
Λέκκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για 5,5 ριχτερ στη Σαντορίνη
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Συστήνεται οι πολίτες να μην διαμένουν παλαιά κτήρια, σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, να μην πανικοβάλλονται και να υπακούουν στις Αρχές.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.
«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 Ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευθύμης Λέκκας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει φτάσει στο νησί και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Σημειώνεται, πως το τελευταίο 24ωρο η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη ανοιχτά της Σαντορίνης, όπως εξάλλου ήταν και όλη την εβδομάδα. Ωστόσο, από το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,3 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.
Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Αυτοψία Λέκκα στη Σαντορίνη -Δείτε φωτογραφίες
Οδηγίες στους ιδιοκτήτες σκαφών ώστε να είναι σε επιφυλακή *02/02/2025*
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Σαντορίνητις τελευταίες ημέρες, καθώς και η επέκταση των προληπτικών μέτρων και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις Αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες σκαφών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση της Σαντορίνης.
Όπως ανέφερε στο protothema.gr ιδιοκτήτης ταχύπλοου σκάφους που βρίσκεται στη Φολέγανδρο, έλαβε ειδοποίηση από το Λιμεναρχείο της Φολέγανδρου να είναι σε επιφυλακή, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.
Παρόμοιες οδηγίες έχουν δοθεί και σε άλλες περιοχές των Κυκλάδων, καθώς οι Αρχές θέλουν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Η απόφαση για την ενημέρωση των ιδιοκτητών σκαφών εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, με στόχο την αποφυγή αιφνιδιασμού σε περίπτωση ισχυρότερου σεισμού.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της προληπτικής προετοιμασίας.
Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες, ενώ η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς από τους αρμόδιους φορείς.
Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις – Στο νησί η ΕΜΑΚ, ελικόπτερο Bell, drones και εναέριοι διασώστες *02/02/2025*
\Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τις αρμόδιες αρχές. Το Πυροσβεστικό Σώμα, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις, έχει ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στα νησιά των Κυκλάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειακό Διοικητή να έχει μεταβεί στη Θήρα για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο και εξειδικευμένες μονάδες ορεινής διάσωσης (ΕΜΟΔΕ), έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς στη Σαντορίνη.
Επιπλέον, σήμερα το πρωί έφτασε στο νησί ελικόπτερο Bell μεταφέροντας ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριους διασώστες, οι οποίοι θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκτίμησης της κατάστασης και τυχόν διασώσεων.
Οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, ενώ η επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων πολιτικής προστασίας θα προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
Προετοιμασία και στις Ένοπλες Δυνάμεις για την Σαντορίνη
Παρών στην κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτριος Χούπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αποτέλεσμα της σύσκεψης θα κριθεί και τι είδους θα είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στο εξής.
Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Νέα έκτακτη σύσκεψη
Εν τω μεταξύ, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
«Καμπανάκι» από Τούρκο καθηγητή: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη *02/02/2025*
Για τους σεισμούς στη Σαντορίνημίλησε ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο οποίος επισημαίνει τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι σεισμικές δονήσεις και στα τριγύρω νησιά, επιβεβαιώνοντας ότι προέρχονται από το ηφαίστειο.
«Εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνονται μικροί σεισμοί και δονήσεις μεγέθους M4,8 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος στο νησί της Σαντορίνης. Το εστιακό βάθος των σεισμών και της σεισμικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εδαφικές δονήσεις είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Πριν από την έκρηξη που σχετίζεται με το μάγμα, μια αύξηση της πίεσης κατά 250 bar, προερχόμενη από το θάλαμο μάγματος, θέλει να διαπεράσει το φλοιό της γης και να εκραγεί με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου», γράφει ο Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.
«Εάν εκραγεί μια πυριτική λάβα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηφαιστειακές βόμβες. Εάν η έκρηξη συνοδεύεται από σεισμό, οι σεισμοί που μπορούν να αναπαραχθούν γύρω στα M5 έως M7 μπορούν να δημιουργήσουν κύματα σάρωσης. Τα κύματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την παράκτια ζώνη της χερσονήσου Τεκέ της Τουρκίας. Οι οικισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά θα πρέπει να εκκενωθούν και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία».
Σε διαφορετική ανάρτησή του, ο καθηγητής εξηγεί τα 4 φαινόμενα που παρατηρούνται από μία ηφαιστειακή έκρηξη, 3 εκ των οποίων έχουν σημειωθεί και στη Σαντορίνη.
«Στη Γεωφυσική, υπάρχουν 4 συμπτώματα των ηφαιστειακών εκρήξεων.
1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
Τρία από αυτά έχουν συμβεί στη Σαντορίνη. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, η έκρηξη μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.
Μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει για μια εβδομάδα, ένα χρόνο ή και καθόλου. Η Σαντορίνη ξέσπασε μεταξύ του 16ου αιώνα και του 1600 π.Χ.
Παρόμοια γεωφυσικά συμπτώματα παρατηρούνται στο Τεντουρέκ και στο όρος Αραράτ στην Τουρκία».
Σε ετοιμότητα η Σαντορίνη για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού – Σκηνές της ΕΜΑΚ στο γήπεδο του νησιού *02/02/2025*
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, που παρατηρείται μεταξύ Ίου, Σαντορίνης και Αμοργού, έχει θέσει τις Αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.
Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή προκαλούν ανησυχία, με την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού να αυξάνεται.
Στο νησί της Σαντορίνης, οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς έχουν εντείνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την αρμόδια υπηρεσία, έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.
Σκηνές σε γήπεδο του νησιού
Στο σημείο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους και ενισχύει τις προσπάθειες της τοπικής αστυνομίας και των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σκηνές που έχουν στηθεί σε γήπεδο του νησιού προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ.
Παράλληλα, ενημερωτικές εκστρατείες πραγματοποιούνται για την προστασία των κατοίκων και τουριστών σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση σεισμού.
Οι αρχές τονίζουν τη σημασία της προετοιμασίας, ενώ οι κάτοικοι της Σαντορίνης, που έχουν ήδη βιώσει το φαινόμενο των σεισμών στο παρελθόν, παραμένουν σε εγρήγορση. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των προληπτικών ενεργειών είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς το νησί αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με αυξημένη κίνηση επισκεπτών.
Η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται συνεχώς, και οι αρμόδιοι φορείς ενημερώνουν τακτικά το κοινό για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για ψυχραιμία και συμμόρφωση με τα μέτρα ασφαλείας.
Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε γιατί αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα
Ο Κώστας Παπαζάχος μίλησε στο protothema.gr και αναφέρθηκε στη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα, ενώ εξήγησε το λόγο για τον οποίο αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συνεχίζεται με την ίδια ένταση, με πολλούς σεισμούς γύρω στα 4-4,5 Ρίχτερ, δεν έχει μειωθεί καθόλου και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η διάθεση. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κέντρο παρακολούθησης. Αύριο θα μπει ένας σεισμογράφος στην Άνυδρο και θα γίνουν εγκαταστάσεις και στην Ανάφη και στην Αμοργό σε μια προσπάθεια να δώσουμε πιο ακριβείς πληροφορίες. Πάντως, η ακολουθία παραμένει δύσκολη και σίγουρα θα είναι απαιτητική και από τους κατοίκους και από εμάς αλλά και από την ελληνική Πολιτεία».
Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σήμερα της τάξης του 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ ανέφερε: «Τα ίδια υπάρχουν σε κάθε ακολουθία. Η φημολογία που υπάρχει είναι ακατάστατη, θα πρέπει να κλείσουν τ΄ αυτιά τους και να ακούνε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Κάθε μέρα θα υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις οι οποίες δε θα πρέπει να ακούγονται. Δεν είναι πραγματικές ειδήσεις είναι φήμες».
Για το λόγο που πρέπει να αδειάσουν οι πισίνες στην Καλδέρα: «Πολύ απλά επειδή υπάρχει έντονη ταλάντωση σε περίπτωση ισχυρών σεισμών και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει φόρτιση των πρανών και να υπάρξουν αστοχίες. Αυτό που αδειάζουμε είναι μεγάλα σώματα νερού τα οποία έχουν μια ιδιοταλάντωση σε περίπτωση σεισμού και ενδεχομένως να είναι επιβαρυντική, είναι και χειμώνας, άρα προληπτικά γίνονται αυτά για να μην υπάρξουν προβλήματα», ανέφερε καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας.
Τούρκος Καθηγητής προειδοποιεί: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη
Ο Τούρκος καθηγητής της Γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, πήρε θέση για τις σεισμικές ακολουθίες που συμβαίνουν στη Σαντορίνη, τις τελευταίες μέρες και για τους φόβους που έχουν διατυπωθεί για το ηφαίστειο στο νησί.
Σε ανάρτησή του στο X γράφει: «Στην επιστήμη της Γεωφυσικής, υπάρχουν οι εξής ενδείξεις ηφαιστειακών εκρήξεων:
1. Ρηχός σεισμός και καταιγίδες μικροσεισμών
2. Εκπομπές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
Στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί τρεις από αυτές τις ενδείξεις. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, η έκρηξη μπορεί να μην συμβεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα, έναν χρόνο ή να μην συμβεί ποτέ. Στη Σαντορίνη έχουν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις τον 16ο αιώνα και το 1600 π.Χ.
Παρόμοιες γεωφυσικές ενδείξεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, στα ηφαίστεια Τεντουρέκ και Αραράτ.
Σαντορίνη: Διαμαρτυρίες γιατρών για την υποστελέχωση του νοσοκομείου – Ζητούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης *02/02/2025*
Τον έντονο προβληματισμό του για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Σαντορίνης εκφράζει, με ανάρτησή του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Στην ανάρτησή του, ο κ. Γιαννάκος ζητά άμεση ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Σαντορίνη. Θα πρέπει να ενισχυθεί σήμερα το νοσοκομείο. Χωρίς γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Ανησυχία στους κατοίκους. Επικοινωνώ συνεχώς με τους συναδέλφους του νοσοκομείου Σαντορίνης. Θέλω να τους συγχαρώ, γιατί βρίσκονται εκεί αποδεκατισμένοι, αλλά στη πρώτη γραμμή, σε ετοιμότητα. Πολλοί από το νησί, μόνιμοι κάτοικοι, φεύγουν φοβούμενοι το σεισμό.Εμείς εκεί στο νοσοκομείο σε ετοιμότητα, ευχόμενοι βέβαια να είμαστε αχρείαστοι. Δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε κριτική για τις ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων των νησιών και τις αιτίες που τις προκαλούν. Άλλωστε τα έχουμε πει πολλές φορές. Οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού που σε ενδεχόμενο σεισμό θα κληθούν να συνδράμουν στους κατοίκους ενισχύονται με μετακινήσεις προσωπικού. Λαμβάνονται μέτρα πρόληψης. Τα σχολεία κλειστά, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σωστά, σε τμήματα του νησιού απαγορεύονται οι επισκέψεις σε τμήματα του νησιού, άνδρες της ΕΜΑΚ ήρθαν στο νησί προληπτικά. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για το νοσοκομείο. Σήμερα είναι χωρίς κανένα παθολόγο, χωρίς κανένα καρδιολόγο, χωρίς κανένα μικροβιολόγο, χωρίς κανένα παιδίατρο και φυσικά ζορίζονται και σε όλες τις άλλες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Πως θα τα καταφέρουν να προσφέρουν έτσι ασφαλείς υπηρεσίες σε περίπτωση τραυματιών από ενδεχόμενο σεισμό. Θα πρέπει άμεσα το νοσοκομείο Σαντορίνης να ενισχυθεί με γιατρούς και λοιπό προσωπικό επαρκώς σε όλες τις ειδικότητες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περίπτωση ανάγκης. Εάν υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη να δημοσιοποιηθεί για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και οι κάτοικοι. Ανησυχούν να βλέπουν το νοσοκομείο αναμένοντας μεγάλο σεισμό χωρίς κανένα γιατρό σε βασικές ειδικότητες».
Γιατροί και διασώστες σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό – Τα σημεία εκκένωσης – 24ωρη απαγόρευση απόπλου για τα αλιευτικά *02/02/2025*
Σαντορίνη, Ίος και Αμοργός βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, για το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης επιπτώσεων στον πληθυσμό από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών.
Στα τρία νησιά σπεύδουν κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης.
Τον συντονισμό εχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, διασώστες και επικεφαλής γιατρός του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται απόψε το βράδυ στη Σαντορίνη για να στήσουν το επιχειρησιακό τους κέντρο για τη διαχείριση της πιθανής έκτακτης κατάστασης που συνεπάγεται η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ωρων.
Το ΕΤΙΚ του ΕΚΑΒ όπως και δυνάμεις της ΕΜΑΚ έχουν ήδη στα χέρια τους σχέδια αποτελεσματικής διαχείρισης της έκτακτης υγειονομικής συνθήκης στην οποία βρίσκεται το νησί της Σαντορίνης. Έχει γίνει, για παράδειγμα, χαρτογράφηση των υγειονομικών δομών του νησιού αλλά και των σημείων όπου μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσουν άλλοι υγειονομικοί σταθμοί, ενώ έχουν καταρτιστεί plan B για το ενδεχόμενο της αδυναμίας πρόσβασης από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο, που θεωρούνται πύλες με προβλήματα και ιδιατερότητες.
Ασθενοφόρα και διασώστες θα βρίσκονται από αύριο, και για όσο διάστημα χρειαστεί, στην Ίο και Αμοργό, ώστε να ενισχύσουν τις υπάρχουσες υγειονομικές δομές.
Τα σημεία εκκένωσης
Στην επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την ενημέρωση του κοινού προχωρούν τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας. Στη Σαντορίνη, ο Δήμος Θήρας έχει αναρτήσει χάρτες με τα σημεία εκκένωσης και συγκέντρωσης του πληθυσμού για οργανωμένη προληπτική -όπως αναφέρει- απομάκρυνση, ενώ στην Αμοργό, εκτός από τις οδηγίες εκκένωσης και τις οδηγίες για την περίπτωση τσουνάμι, έχει εκδοθεί σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
Πού θα πάνε κάτοικοι- επισκέπτες
Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, αν χρειαστεί, σε πεδιάδες, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ως εξής:
· Για τις περιοχές: Οία- Φοινικιά Κολούμπος, στην πεδιάδα Μπαξέδες.
· Για τις περιοχές: Ημεροβίγλι- Βούρβουλος στην πεδιάδα του Βούρβουλου.
· Για τις περιοχές: Φηρά- Φηροστεφάνι- Κοντοχώρι- Καρτεράδρο, στην πεδιάδα των Φηρών, μεταξύ Έξω Γυαλού Φηρών και Έξω Γυαλού Καρτεράδου.
· Για τις περιοχές: Βόθωνα- Μεσσαριά- Μονόλιθο- Επισκοπή Γωνίας- Καμάρι, στην πεδιάδα δυτικά του αεροδρομίου.
· Για τις περιοχές: Πύργος- Έξω Γωνία- Μεγαλοχώρι, στην πεδιάδα νότια του Πύργου και ανατολικά του Μεγαλοχωρίου.
· Για τις περιοχές: Εμπορείο- Περίσσα- Βλυχάδα- Άγιος Γεώργιος, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, στην πεδιάδα βορειοδυτικά του Εμπορείου.
· Για το Ακρωτήρι, στην πεδιάδα νοτιοανατολικά του Ακρωτηριού και
· Για την περιοχή της Θηρασιάς, στην πεδιάδα μεταξύ χωριού Μανώλας και χωριού Ποταμός.
Ο Δήμος Θήρας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες και χάρτες στον σύνδεσμο https://www.thira.gov.gr/el/egovernment/anakinoseis/anakinosi-simeion-sigkentrosis-plithismou-se-periptosi-anagkis-40000995.html
Στην Αμοργό, τώρα, οι χώροι εκκένωσης, σε περίπτωση που συμβεί σεισμός, ηφαιστειακή έκρηξη ή και τσουνάμι, είναι οι εξής:
1) Χώρα Αμοργού : 1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
2) Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι
3) Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
4) Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
5) Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
6) Καμάρι: Παιδική Χαρά
7) Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
8) Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
9)Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας
Ο Δήμος Αμοργού έχει συστήσει για σήμερα και αύριο Δευτέρα, οι πολίτες να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή τους οδό. Έχει επίσης εκδώσει σύσταση στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες του Δήμου Αμοργού, αναφέρουν:
– Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
– Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.
Περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για το νησί της Αμοργού υπάρχουν στον ιστότοπο του Δήμου Αμοργού: https://dimos.amorgos.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-3/
Κώστας Παπαζάχος: Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ το δυσμενέστερο σενάριο στη Σαντορίνη *02/02/2025*
Για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνημίλησε στο protothema.gr ο Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στη χρόνια δυσκολία που αντιμετωπίζει το νησί τα τελευταία χρόνια.
«Είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου», αναφέρει ο Κώστας Παπαζάχος.
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει έντονος σεισμός, μπορεί κάλλιστα αν εκτονωθεί η θερμική ενέργεια και να έχουμε έναν μικρότερο σεισμό στη Σαντορίνη και απλώς να επιμείνει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση και να βελτιώσουμε και τη απόκριση των κατοίκων στο σεισμικό κίνδυνο», συμπληρώνει.
«Από όλα όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες 48 ώρες, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να ξέρουμε και πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε. Καταρχάς, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική τεχνολογία στον κόσμο με την οποία να εκτιμά αν κάποιος σεισμός είναι προσεισμός. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και αυτό γιατί οι προσεισμοί δεν έχουν άλλο ύψος, άλλο βάρος, άλλο χρώμα, άλλη μυρωδιά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους σεισμούς, άρα δεν υπάρχει μεθοδολογία. Αυτό που θα μπορούσαμε να ξέρουμε είναι πόσο μεγάλη είναι η ακολουθία, αν υπάρχει κάποιο ρήγμα ή όχι, τα χαρακτηριστικά του ρήγματος από τις υποθαλάσσιες έρευνες και να πιθανολογήσουμε το δυσμενέστερο σενάριο. Συνεπώς υπάρχουν πράγματα ακόμα που μπορούμε να κάνουμε από πλευράς επιστημονικής παρακολούθησης το επόμενο διάστημα για να έχουμε πιο ακριβείς απαντήσεις», συνεχίζει ο Κώστας Παπαζάχος.
– Ποιο είναι το δυσμενέστερο σενάριο;
«Είναι το να γίνει ένας πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 6 Ρίχτερ και μεγαλύτερος»
– Τι θα συμβεί εάν γίνει ένας τέτοιος σεισμός στη Σαντορίνη;
«Σίγουρα, δημιουργούν σημαντικές βλάβες στην απόσταση 225 χιλιομέτρων»
– Σημαντικές βλάβες, δηλαδή, τι είναι; Όπως η κατάρρευση κτιρίων, ένα τσουνάμι ενδεχομένως;
«Το τσουνάμι είναι δύσκολο να συμβεί στον ελληνικό χώρο, όχι αδύνατον, αλλά δύσκολο. Σίγουρα ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει βαριές βλάβες σε κτίσματα, κυρίως σε παλαιότερα κτήρια και τα λοιπά, όπως συμβαίνει με όλους τους σεισμούς του ελληνικού χώρου. Ας δούμε τι έγινε, ας πούμε, στο Δαμάσι που έγινε σεισμός 6,3 Ρίχτερ, έχουμε πολλά παραδείγματα, οι σεισμοί του ελληνικού χώρου έχουνε πολύ συγκεκριμένη τυπολογία. Έτσι προκαλούν βλάβες κυρίως στα παλαιότερα κτίρια και όχι μες στα καινούρια με πολύ χαριστικό παράδειγμα σεισμοί της Λέσβου και της Κω, το 2017 έγιναν ισχυροί σεισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν βλάβες κυρίως σε παραδοσιακά παλιά κυρία».
– Και το πιο δύσκολο χρονικά διάστημα αν μπορούμε να το οριοθετήσουμε, από πότε είναι;
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το οριοθετήσουμε, μπορεί να κρατήσουν λίγες μέρες, μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη συχνότητα των σεισμικών εκρήξεων, δεν υπάρχει κάποια κανονικότητα ακόμα και να είναι σε συμπεριφορά. Υπάρχουνε περιπτώσεις που έχουνε μία βδομάδα και έχουνε ολοκληρωθεί και άλλες που έχουν κρατήσει και αρκετούς μήνες.. Δυστυχώς επίσης αυτό το θέμα είναι πολύ απρόβλεπτο, αφορά σε παράγοντες που δεν μπορούν να μελετηθούν».
– Σήμερα όμως γιατί είναι κρίσιμη μέρα σήμερα; Γιατί λένε ότι ήταν κρίσιμη;
«Δεν γνωρίζω κι εγώ πραγματικά είναι φαινόμενο της γνωστής φημολογίας που αναπτύσσεται όταν έχουμε μια σεισμική έκθεση. Κάθε φορά ακούμε ότι “σήμερα θα γίνει μεγάλος σεισμός, αύριο” είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αναπαράγουν και να μεταδίδουν ο ένας στον άλλον αυτές τις ειδήσεις Για αυτό ζητάμε τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Για να πούμε στον κόσμο πρέπει να “κλείσει τα αυτιά του” σε αυτή την τυπολογία, να εμπιστεύεται τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και των επιστημόνων που ξέρουν και σαφώς να ενημερώσουν τον κόσμο. Η φημολογία κάνει πολύ, πολύ πολύ μεγάλη ζημιά γιατί αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες χάνουν οι επιστήμονες την αξιοπιστία τους και χάνει και ο κόσμος τον προσανατολισμό του».
– Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα με τα σχολεία, πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά;
«Αυτό θα το αξιολογήσει αύριο η Επιτροπή. Ο λόγος που τα σχολεία μένουν κλειστά δεν είναι επειδή περιμένουμε να πέσει το σχολείο, ο λόγος σχετίζεται με τον πανικό. Δεν μπορείς να έχεις παιδιά στην τάξη όταν περιμένεις 10, 15 σεισμούς, τι θα κάνουν οι δάσκαλοι; Είναι κακή πρακτική αυτό το πράγμα και σε όλα τα μέρη του κόσμου αποφεύγουμε τη συνάθροιση του κοινού σε κλειστούς χώρους, ακριβώς γιατί είναι πολύ δύσκολος ο εγκλεισμός τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά».
– Η ηφαιστειακή δραστηριότητα τώρα πλέον δεν συνδέεται καθόλου με τη σεισμική;
«Είναι δύο τελείως διαφορετικά φαινόμενα που έγιναν σε κοντινές χρονικές στιγμές. Το ηφαίστειο έχει εδώ και μήνες στο εσωτερικό του μία παραμόρφωση μέσα στην Καλδέρα που οδηγεί σε μικρούς σεισμούς και από τότε έχει μία ύφεση η σεισμικότητα…Είναι άξιο προσοχής, για αυτό και είχε βγάλει ανακοίνωση η Πολιτική Προστασία για την ήπια σεισμικότητα στην Καλδέρα. Άλλο αυτό που συμβαίνει μέσα στην Καλδέρα και άλλο η έντονη σεισμικότητα στα ρήγματα, αυτή τη στιγμή η Σαντορίνη βρίσκεται εν μέσω δύο φαινομένων».
Εξαντλούνται τα αεροπορικά εισιτήρια από Σαντορίνη – Στα 200 ευρώ το εισιτήριο χωρίς επιστροφή *02/02/2025*
Οι κάτοικοι της Σαντορίνηςπροσπαθούν να αποχωρήσουν από το νησί με κάθε τρόπο, καθώς εκτός από τις ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, πλέον φαίνεται πως εξαντλούνται και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για αύριο στα αεροπλάνα της Aegean και της Sky Express, ενώ το εισιτήριο χωρίς επιστροφή κοστίζει κατά μέσο όρο 200 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε τα εξής:
«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα», ανέφερε.
Οι κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα – Φόβος μετά τις σεισμικές δονήσεις, δείτε φωτογραφίες και βίντεο *02/02/2025*
Αγωνία και φόβος επικρατεί στη Σαντορίνη μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, με τους κατοίκους να επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Πολλοί Σαντορινιοί, θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα, έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε στα σπίτια μας. Η γη τρέμει συνέχεια και φοβόμαστε για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στο protothema.gr κάτοικος του νησιού, περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί. Άλλοι αναφέρουν ότι προτιμούν να μείνουν ξύπνιοι ή να κοιμηθούν σε ανοιχτούς χώρους για λόγους ασφαλείας.
Η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η Σαντορίνη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται πάντα την ηφαιστειακή φύση του νησιού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όμως οι συνεχείς δονήσεις διατηρούν την ένταση και την ανησυχία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι αρχές συστήνουν ψυχραιμία και προσοχή, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση, περιμένοντας τις εξελίξεις με αγωνία.