Site icon iAnatropi.gr

Νοσοκομεία με χρέη 1,3 δισεκατομμυρίων

Κοινοποιήστε

Οφειλές ύψους 1,3 δις ευρώ από τα νοσοκομεία μετρούν οι εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και υλικών, καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τις μονάδες υγείας και οδήγησε τη δημιουργία χρεών πάνω από 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι οφειλές αυτές αφορούν προμήθειες ενός έτους περίπου, προκαλώντας δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικού υλικού. Η καθυστέρηση, έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία που έχει υιοθετήσει η χώρα μας και η οποία προβλέπει την εξόφληση των προμηθευτών εντός 60 ημερών.

Το πρόβλημα έθεσε η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο είχε άγνοια…

Διαπιστώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο δημόσιο σύστημα υγείας και χάνονται ευκαιρίες από τον χώρο της ψηφιακής ιατρικής

Το θέμα των οφειλών των νοσοκομείων συζητήθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνάντησης της διοίκησης του ΣΕΙΒ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Νίκα, να τονίζει ότι η αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων στη χώρα μας εμφανίζει τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην Ευρώπη. Ανάλογες στρεβλώσεις παρατηρούνται και στην Ιταλία, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ η Πορτογαλία έχει κάνει άλματα στην αγορά της υγείας, συνολικά.

Οι οφειλές του 1,3 δις. ευρώ, αφορούν προμήθειες άνω του έτους, όπου συνήθως υπολογίζονται στα 780 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να εκτιμούν ότι η διαφορά οφείλεται στην αναμονή από πλευράς των νοσοκομείων για την είσπραξη του clawback από τις φαρμακευτικές.

 

Στη συνολική οφειλή, περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ από ατιμολόγητα υλικά. Το χρέος για αυτά τα υλικά, προκύπτει από παρακαταθήκες που παρέχουν οι εταιρίες για την κάλυψη των ασθενών σε επείγουσες επεμβάσεις που χρειάζονται εμφύτευμα κάποιου υλικού – για παράδειγμα ορθοπεδικά, καρδιολογικά κλπ. Μόνο που τα νοσοκομεία δεν τιμολογούν αμέσως τα υλικά αυτά, εξαιτίας του φόβου των διοικητών να μην ξεφύγουν από τον κλειστό προϋπολογισμό τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν. Γιατί ο αγοραστής είναι το νοσοκομείο και όχι ο ασθενής, άρα ο ασφαλιστικός του φορέας, ώστε να περιλαμβάνεται στην κοστολόγηση της ιατρικής επέμβασης και το απαραίτητο υλικό. Το αποτέλεσμα, είναι να τιμολογούνται τα υλικά αυτά με καθυστέρηση 3-4 μηνών.

Το νέο rebate

Παρά το γεγονός ότι τα ιατροτεχνολογικά υλικά δεν υποχρεώνονται σε clawback για τις προμήθειες των νοσοκομείων, (υπόκεινται σε clawback για τα αναλώσιμα του διαβήτη, τα επιθέματα και τα υλικά ειδικής διατροφής που αγοράζονται μέσω ΕΟΠΥΥ), με την ψήφιση του νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, προβλέφθηκε η καθιέρωση rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

 

Η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου εκδόθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, ορίζοντας ότι θα υπόκεινται σε rebate μέχρι 5% τα υλικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Το μέγιστο ποσοστό του 5%, αφορά προμήθειες άνω των 30.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Νίκας, «η προμήθεια ξεκινά ήδη με επιπλέον υποχρεωτική έκπτωση, πέραν της προσφορότερης τιμής με την οποία κερδήθηκε ο διαγωνισμός του νοσοκομείου.

Ο συνδυασμός του αυξημένου clawback προς τον ΕΟΠΥΥ, των υποχρεωτικών εκπτώσεων πέραν της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια των νοσοκομείων και του χρέους που φτάνει το 1,3 δις. ευρώ, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Το αποτέλεσμα είναι να διαπιστώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο δημόσιο σύστημα υγείας και να χάνονται ευκαιρίες από τον χώρο της ψηφιακής ιατρικής, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς».

Exit mobile version