Ανεπιθύμητοι Ευρώπη, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα» αναφέρει στην ανακοίνωση η κυβέρνηση της Βεγγάζης.
Πρωτοφανής πρόκληση και ακραία κρίση στη Βεγγάζη μετά την «πόρτα» Χαφτάρ σε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και Ελλάδα. Ειδικότερα, ενώ αναμενόταν συνάντηση της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας (μεταξύ αυτών και τον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη) με τον Χαφτάρ, το καθεστώς τους εκδιώξε ως ανεπιθύμητους με δικαιολογία ότι «δεν ακολούθησαν τις οργανωμένες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και διαμονής ξένων διπλωματών, οι οποίες αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ.

Η ανακοίνωση του Χαφτάρ
«Η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώθηκε.
Η απόφαση ελήφθη μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα στη Βεγγάζη και τους ενημέρωσε για την ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους και ότι θεωρούνται ανεπιθύμητοι.
Αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών εθίμων και των διεθνών συνθηκών και πράξεων που δείχνουν ασέβεια προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και παραβίαση των λιβυκών νόμων.
Οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις οργανωμένες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και διαμονής ξένων διπλωματών, οι οποίες αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση.
Η λιβυκή κυβέρνηση τιμά για άλλη μια φορά όλους τους διπλωμάτες, τα μέλη διεθνών αποστολών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, σεβόμενοι την κυριαρχία της Λιβύης.
Πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη λιβυκή νομοθεσία, τις συνθήκες και τα οργανωμένα διεθνή έθιμα για τις επισκέψεις διπλωματικών αντιπροσωπειών και να συναλλάσσονται με την λιβυκή κυβέρνηση σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που ορίζεται σε συμβάσεις, συνθήκες και διεθνή έθιμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θάνος Πλεύρης επιστρέφει στην Ελλάδα, ενώ από το ΥΠΕΞ δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο. Πάντως θα υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν 3 υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.
Νωρίτερα, κατά την πρώτη συνάντηση στην Τρίπολη με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Κρήτη όπως υπογραμμίστηκε δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική Λιβύη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει, τόνισε τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και ο κ. Πλεύρης στη δήλωσή του μετά την συνάντηση.
«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.