Τρεις γνωστοί Έλληνες Συνταγματολόγοι έχουν βγει ενάντια στον κ. Τριαντόπουλο και του επισημαίνουν ότι με την κίνηση που θέλει να κάνει παραβιάζει το άρθρο 86 του Συντάγματος
Πρώτος βγήκε ο Χάρης Τσιλιώτης και τονίζει επίσης ότι αυτό που κάνει είναι εκ του πονηρού.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Αυτό που ζητάει ο εγκαλούμενος πρώην Υφυπουργός είναι όχι μόνο κατάφωρα αντισυνταγματικό αλλά και και εκ του πονηρού. Καταρχάς σύμφωνα με το άρθρο 86 Σ η Βουλή ασκεί τον ρόλο του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, διενεργώντας τόσο προκαταρκτική εξέταση όσο, κι αν χρειαστεί, ασκεί ποινική δίωξη. Δεν μπορεί να απεμπολήσει αρμοδιότητα τεθειμένη εκ του Συντάγματος όπως δεν μπορεί να απεμπολήσει την ανάλογη εκ του ΚΠΔ αρμοδιότητα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων δεν επαφίεται στην καλή ή κακή προαίρεση του υπόπτου τελέσεως αδικήματος ή του κατηγορουμένου.
Είναι όμως και εκ του πονηρού, διότι στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ενδέχεται να αποκαλυφθούν είτε από τον Τριαντόπουλο είτε από άλλους σημεία ενδιαφέροντα για την ποινική και την πολιτική διάσταση του δυστυχήματος των Τεμπών, τα πριν και τα μετά. Συνεπώς μην εκστασιάζονται όσοι σπεύδουν να συγχαρούν τον κ. Τριαντόπουλο για την πρωτοβουλία του, διότι εάν δεν χαρακτηρισθούν κακόπιστοι σίγουρα θα χαρακτηρισθούν νομικά αδαείς!!
ΥΓ. Η υλοποίηση μίας τέτοιας κατάφωρα αντισυνταγματικής πρότασης σίγουρα θα διευκόλυνε τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή, που αναμένεται να “φάνε πολύ ξύλο” (με την πολιτική έννοια του όρου το λέω φυσικά) κι απ’ ό,τι βλέπω από τα ονόματα οι περισσότεροι είναι και άγνωστοι και άπειροι!!
ΥΓ2: Μπορεί de constitutione ferenda να είναι κακή επιλογή η εμπλοκή της Βουλής στην διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησης ποινικής δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης και Υφυπουργών, τουλάχιστον όπως αυτός ο θεσμός έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην χώρα μας, αλλά είναι θετικό Συνταγματικό Δίκαιο και θα πρέπει να γίνει σεβαστό όσο ισχύει. Μακάρι η μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση να καταργήσει μία τέτοια ρύθμιση. Συνεπώς mala lex sed lex (κακός νόμος αλλά νόμος) που έλεγαν και οι Λατίνοι!!»
Σήμερα, το πρωί ο γνωστός Συνταγματολόγος Ιωάννης Τασσόπουλος που αναφέρει ότι είναι ανεπίτρεπτη η παράλειψη της διαδικασίας της παραγράφου 3 του Άρθρου 86 του Συντάγματος:
«ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 3. ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 86 Σ.
–Η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 Σ. είναι συγκεκριμένη και καταστρώνεται στο Σύνταγμα αναλυτικά. Δεν θεσπίζει ατομικά δικαιώματα τα οποία μπορεί να αποφασίσει ο υπουργός ότι δεν θα ασκήσει. Πρόκειται για δεσμευτικές προβλέψεις και θεσμικές εγγυήσεις τις οποίες δεν δικαιούνται να παρακάμψουν τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, ούτε να τις παραλείψει η Βουλή.
–Το ερώτημα είναι άλλο. Ποιοι δίνουν τέτοιες συμβουλές; Δεν καταλαβαίνουν ότι επιτείνουν τη δυσπιστία και επιτυγχάνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν;»
Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης που επισημαίνει ότι παραβιάζεται και το άρθρο 156 του Κοινοβουλίου
Αναλυτικά η δήλωση του Χάρη Καστανίδη:
«Η Προανακριτική Επιτροπή δεν μπορεί να παραπέμψει αμέσως υπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς να ασκήσει όλα τα ανακριτικά της καθήκοντα, αφού, κατά νόμο, το πόρισμά της πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένο, να περιέχει τα πραγματικά περιστατικά και τις αποδείξεις αυτών. Το άρθρο 156 του κανονισμού της Βουλής είναι σαφές, απαιτεί πλήρη αιτιολόγηση, με περιστατικά και αποδείξεις ” όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση” και “υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις”. Μόνον αν κριθεί ότι τα αδικήματα δεν τελέσθηκαν “κατά την άσκηση των καθηκόντων”, αλλά “επ’ ευκαιρία αυτών”, επιστρέφεται η υπόθεση στον κατά νόμο αρμόδιο ανακριτή και δικαστή και, βεβαίως, όχι στο Ειδικό Δικαστήριο και στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιό του, όπως ζητεί ο κρινόμενος υφυπουργός.»