Στο στόχαστρο του νέου πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι φοιτητές, με επίκεντρο αυτή τη φορά τις διαγραφές ενεργών σπουδαστών και τα μέτρα «ασφαλείας» που εισάγουν καθεστώς επιτήρησης και καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ, φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως τονίζουν, δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών αλλά λειτουργεί εκδικητικά απέναντι σε όσους αγωνίζονται καθημερινά να σπουδάσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Όπως καταγγέλλουν στο ertnews, η κυβέρνηση επιλέγει τη λογική των αποκλεισμών, αντί να ενισχύσει τα ιδρύματα με πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονες υποδομές. Την ίδια στιγμή, φοιτητές που εργάζονται για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους κινδυνεύουν με διαγραφή, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρυθμό που επιβάλλει το νέο σύστημα. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, ένας στους δύο φοιτητές εργάζεται, γεγονός που οδηγεί συχνά σε απώλεια μαθημάτων και εξεταστικών περιόδων. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά παραδείγματα: φοιτήτριες και φοιτητές 23 και 25 ετών, που ενώ είναι ενεργοί, απειλούνται με διαγραφή επειδή είτε εργάζονταν και δεν πρόλαβαν να καλύψουν το απαιτούμενο 75% των πιστωτικών μονάδων, είτε επειδή το πανεπιστήμιό τους δεν διέθετε επαρκές προσωπικό ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα υποχρεωτικά εργαστήρια.
Αντιμέτωπη με τις έντονες αντιδράσεις, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να μειωθεί το απαιτούμενο ποσοστό πιστωτικών μονάδων στο 65% και να διαχωριστούν οι πραγματικά ενεργοί φοιτητές από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, μια πρόταση που ωστόσο δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος.
Παράλληλα, οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στα νέα μέτρα επιτήρησης στους χώρους των ΑΕΙ. Όπως υποστηρίζουν, αντί να θωρακιστεί το πανεπιστήμιο ως χώρος ελευθερίας, γνώσης και συλλογικής δράσης, επιχειρείται η ποινικοποίηση της συμμετοχής στα φοιτητικά κινήματα. Υπενθυμίζεται ότι από το νέο ακαδημαϊκό έτος προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών, η ελεγχόμενη είσοδος και η αυστηροποίηση ποινών – μέτρα που παραπέμπουν περισσότερο σε καθεστώς ελέγχου παρά σε ουσιαστική αντιμετώπιση περιστατικών βίας.