Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του, ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα περί καταγγελίας της σύμβασης μεταξύ Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και Δήμου Αθηναίων για το θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή.
Με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει επί του θέματος ανάμεσα στην πρώην και τη νυν δημοτική αρχή, ο Παναγιώτης-Πάρης Χαρλαύτης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιουσίας και Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη, επανέλαβε ότι η εισήγηση για πρόωρη λύση της σύμβασης είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα χώρο που παραδόθηκε και παραμένει υπό κατάληψη , επισημαίνοντας ότι ο Δήμος έχει ήδη δώσει στην ΕΤΑΔ για το «ΕΜΠΡΟΣ» 18.000 ευρώ και θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον 50.000 ευρώ την ερχόμενη χρονιά για ένα ακίνητο που -όπως ανέφερε-ουσιαστικά δεν μπορεί να αξιοποιήσει.
Πρόσθεσε δε πως «το πολιτιστικό έργο του δήμου εξυπηρετείται επαρκώς από τα υπάρχοντα κτίρια».
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης Μπακογιάννη, λέγοντας πως ενώ είχε «παγώσει» το θέμα, το επανέφερε όταν έχασε τις εκλογές, προχωρώντας στην υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΑΔ, λίγο πριν παραδώσει την Δημοτική Αρχή και δημιουργώντας τετελεσμένα.
«Το θέατρο ”ΕΜΠΡΟΣ” ανήκει στην ΕΤΑΔ. Είναι διατηρητέο μνημείο. Ο συγκεκριμένος χώρος μας παραδόθηκε υπό κατάληψη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το 2022, η διοίκηση Μπακογιάννη ενέκρινε αρχικά σύμβαση μίσθωσης με την ΕΤΑΔ για την παραχώρησή του στον Δήμο Αθηναίων. Όμως, εν συνεχεία και επί 1,5 χρόνο, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Ξαφνικά, το 2023 υπέγραψε τη σύμβαση, λίγο πριν από την αλλαγή φρουράς στο Δήμο και ενώ όλη αυτή την περίοδο το θέατρο “EΜΠΡΟΣ” τελούσε υπό κατάληψη», σημείωσε ο κ. Χαρλαύτης, κάνοντας λόγο για σκόπιμη μεταφορά ενός προβλήματος στη νέα Δημοτική Αρχή της πόλης.
«Από την πλευρά μας, οφείλουμε να καταγγείλουμε τη σύμβαση γιατί σεβόμαστε τα χρήματα των πολιτών. Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, δεχτήκαμε καταγγελίες, από τη μια ότι είμαστε υπέρ των καταληψιών και από την άλλη ότι είμαστε ενάντια. Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε υπέρ του Αθηναίου πολίτη», υπογράμμισε.
«Δεν βρήκαμε κανένα σχέδιο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε καν περιγράμματα σχεδίων. Από τη μια ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ήθελαν το θέατρο ”ΕΜΠΡΟΣ” ως αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πηγής πολιτισμού και από την άλλη, κατήγγειλαν τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του. Έτσι, δεν βγάζουμε άκρη. Μέχρι λοιπόν να βγάλουμε, είναι καλό να σεβαστούμε τα χρήματα του Αθηναίου πολίτη, που δεν του περισσεύουν», συμπλήρωσε