Ο πληθυσμός της Ουαλίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου σπάνια έχει την ευκαιρία να δει τον γαλαξία μας λόγω της φωτορύπανσης. Η φιλανθρωπική οργάνωση CPRE παρακολουθεί τη φωτορύπανση μέσω του προγράμματος “Star Count”, καλώντας εθελοντές να μετρήσουν τον αριθμό των αστέρων στον αστερισμό του Ωρίωνα κάθε Φεβρουάριο. Η έρευνα έχει αποκαλύψει την ύπαρξη μιας σαφούς διαφοροποίησης μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών της Ουαλίας, με τις φωτεινές περιοχές να έχουν ελάχιστα αστέρια και τις σκοτεινές περιοχές να προσφέρουν μια πληθώρα ορατών αστέρων.
Οι ειδικοί που παρευρέθηκαν στην Εθνική Συνάντηση Αστρονομίας στη Βρετανία έκαναν ομιλίες, καλώντας τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υπερβολικού νυχτερινού φωτισμού και την αποκατάσταση της ουράνιας θέας. Η φωτορύπανση προκύπτει από το φωτισμό δρόμων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων, ιδιωτικών κατοικιών και χώρων διασκέδασης.
Η πιο γνωστή επίπτωση της φωτορύπανσης είναι η αύξηση της φωτεινότητας του ουρανού, η οποία αυξάνεται κατά 10% ετησίως παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανεμπόδιστης θέας των άστρων για την πλειονότητα του πληθυσμού, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και της κληρονομιάς. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, ειδικά στα νυκτόβια είδη, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών, όπως η προστασία των σκοτεινών θέσεων στον ουρανό, και αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο του καινοτόμου φωτισμού για την ελαχιστοποίηση της φωτορύπανσης.