Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από ΕΕ και Βρετανία, δεν περίμεναν τον Τραμπ.
Η ΕΕ και η Βρετανία ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την Ουάσινγκτον να συνταχθεί μαζί τους, μία ημέρα μετά τη συνομιλία Τραμπ- Πούτιν, από την οποία δεν υπήρξε πρόοδος για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν και με δημόσιες τοποθετήσεις να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει και η Ουάσινγκτον νέες κυρώσεις, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στις νέες κυρώσεις ήταν η αναμενόμενη. Η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ευρώπη θέλει να επανεξοπλίσει την Ουκρανία, για να συνεχιστεί ο πόλεμος.
«Λίγο μετά τις συνομιλίες, ο Ζελένσκι και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη πίεσαν για αυστηροποίηση των αντιρωσικών κυρώσεων. Επανέλαβαν ότι η Ρωσία δήθεν δεν είναι αξιόπιστη και πως πρέπει να τιμωρηθεί γιατί παράκουσε την απαίτηση για μια κατάπαυση πυρός 30 ημερών, την οποία το καθεστώς του Κιέβου και οι Ευρωπαίοι χορηγοί του επιδιώκουν να παρουσιάσουν ως ένα σίγουρο βήμα προς την επίλυση της σύγκρουσης. Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι η Ρωσία δεν υποκύπτει ποτέ σε όποιο τελεσίγραφο», τόνισε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το TASS.
Η ΕΕ ετοιμάζει το 18ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Αυτό είναι το 17ο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία έβαλαν στο στόχαστρο τον σκιώδη στόλο των τάνκερ και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τον αντίκτυπο άλλων μέτρων σε βάρος της.
Υπό συζήτηση είναι το 18ο πακέτο κυρώσεων, που προβλέπει μέτρα για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε το επόμενο πακέτο κυρώσεων για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας. Αυτό αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.
Οι κυρώσεις της Βρετανίας βάζουν στο στόχαστρο τον στρατιωτικό, τον ενεργειακό και τον χρηματοοικονομικό τομέα της Ρωσίας. Τα νέα μέτρα του Λονδίνου επίσης είναι εναντίον του σκιώδους στόλου των τάνκερ. Επίσης, οι κυρώσεις έχουν στόχο τις εφοδιαστικές αλυσίδες των ρωσικών οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων των πυραύλων Iskander, τις χρηματοδοτούμενες από το Κρεμλίνο επιχειρήσεις ενημέρωσης και χρηματοοικονομικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει αμέσως σε μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν συνομιλίες επί μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. «Ήμασταν σαφείς ότι η καθυστέρηση των ειρηνευτικών προσπαθειών μόνο θα ενίσχυε την αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί και να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις μας για να περιορίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν», συμπλήρωσε.
Μετά την ανακοίνωση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Συντονίζουμε στενά τα επόμενα βήματα. Η Ευρώπη υιοθέτησε το 17ο πακέτο σκληρών κυρώσεων. Ένα 18ο πακέτο προετοιμάζεται με ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις. Είναι ώρα να εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάπαυση πυρός», έγραψε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση.
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την ΕΕ για τις νέες κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Όσο περισσότερη πίεση ασκείται στη Ρωσία, τόσο μεγαλύτερη κίνητρο θα έχει η Μόσχα να κινηθεί προς μία πραγματική ειρήνη», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση. Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για το επόμενο πακέτο κυρώσεων- στο ρωσικό πετρέλαιο, τις υποδομές ενεργειακού εμπορίου και τις τράπεζες- τόνισε ότι είναι τομείς «που πονάνε περισσότερο τη Ρωσία» και για αυτό «θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ειρήνη».