Site icon iAnatropi.gr

Σκιά διαπλοκής και αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Κοινοποιήστε

Σοβαρά ερωτήματα για πρακτικές αδιαφάνειας, εξυπηρέτησης συγγενικών προσώπων και επιλεκτικής εφαρμογής των ελέγχων εγείρει η δραστηριότητα υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αποκάλυψε σήμερα ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος

Στην καρδιά της υπόθεσης βρίσκεται σύμβαση ύψους 760.000 ευρώ, που ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Κεντρικό ρόλο στο έργο έχει στενός συγγενής της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κυρίας Βασιλικής Γιαβή, γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Παρότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διαθέτει επιστημονικό κύρος, ειδικοί εκτιμούν ότι το έργο δεν απαιτούσε εξειδικευμένη τεχνογνωσία τέτοιας μοναδικότητας και θα μπορούσε να αναληφθεί από πληθώρα άλλων φορέων. Η δε κ. Γιαβή, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά για τη συμμετοχή του συγγενούς της.

Επιλεκτικές Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και μεροληψία

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις ΕΔΕ ως εργαλείο εξόντωσης “αντίπαλων” ιατροδικαστών, διατηρώντας ταυτόχρονα προστατευτική ασυλία για “ημέτερους”, ακόμη και όταν αυτοί είναι ελεγχόμενοι για υποθέσεις δωροδοκίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Καταγγελίες για διαρροές προσωπικών δεδομένων

Περαιτέρω ανησυχία προκαλούν καταγγελίες για διαρροή υπηρεσιακών και πειθαρχικών φακέλων “εχθρικών” ιατροδικαστών σε μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Υπουργείο. Μια πρακτική που καταστρατηγεί το απόρρητο και θυμίζει περισσότερο προσπάθεια εκφοβισμού παρά υπηρεσιακή ευθύνη.

Προωθήσεις «ημετέρων» και παραγκωνισμός έμπειρων στελεχών

Σύμφωνα με αναφορές:

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αρκετοί από τους προωθούμενους ανήκουν σε “εταιρεία” ιατροδικαστών που διατηρεί στενή σχέση με παράγοντες του Υπουργείου.

Προβληματική διαχείριση κρίσιμων υποθέσεων

Τέλος, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι οι επιλογές αυτές επηρέασαν την έρευνα ακόμη και σε τραγωδίες όπως αυτή των Τεμπών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά κενά στη δικαστική διερεύνηση, προκαλώντας την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων.

Exit mobile version