Με έντονες αντιδράσεις απαντά η αγορά στο νέο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επαναπροσδιορίζει τους κανόνες δόμησης σε περισσότερους από 10.000 μικρούς οικισμούς σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οικοδομήσιμα θεωρούνται πλέον μόνο τα οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων που διαθέτουν πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, ενώ ανακαλούνται όλες οι επεκτάσεις οικισμών που πραγματοποιήθηκαν από το 1983 και έπειτα.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον γραμματέα ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Μάνο Κρανίδη, προκαλεί ραγδαία πτώση στις αξίες των ακινήτων, φτάνοντας ακόμη και το 90%, δημιουργώντας αβεβαιότητα τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους επενδυτές.
«Πολλά ακίνητα θα απαξιωθούν. Ένα οικόπεδο που μέχρι πρότινος ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο, σήμερα χάνει αυτή την ιδιότητα και η αξία του υποχωρεί έως και 90%. Με απλά λόγια, ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ θα πέσει στα 10.000 ευρώ, καθώς πλέον θα αξιοποιείται μόνο για αγροτική χρήση», δηλώνει χαρακτηριστικά στο mononews ο κ. Κρανίδης.
Επιπτώσεις στην αγορά και την ανάπτυξη των μικρών οικισμών
Οι αλλαγές στους όρους δόμησης δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης ακινήτων και εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στην επενδυτική κοινότητα. Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι οι όροι δόμησης δεν θα πρέπει να αλλάζουν, ούτε στα εκτός σχεδίου ούτε στα εντός σχεδίου ακίνητα, προκειμένου να διασφαλίζεται σταθερότητα και ασφάλεια για ιδιοκτήτες και επενδυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Κρανίδη, οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν μόνο στις οικονομικές απώλειες, αλλά θα επηρεάσουν και τη δυναμική της «αποαστικοποίησης», καθώς οι μικροί οικισμοί θα δυσκολευτούν να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα, η μείωση της προσφοράς δομήσιμης γης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των ακινήτων που παραμένουν οικοδομήσιμα.
Τι προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει νέα κριτήρια οριοθέτησης των οικισμών που είχαν καταγραφεί μέχρι το 1983 και αριθμούν λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Βασικά σημεία του νέου πλαισίου είναι:
-
Οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων με πρόσωπο σε υφιστάμενο δρόμο θεωρούνται οικοδομήσιμα.
-
Ανακαλούνται οι επεκτάσεις ορίων οικισμών που έγιναν μετά το 1983 από τους νομάρχες, καθώς κρίθηκαν αναρμοδίως ληφθείσες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
-
Καθορίζονται τρεις ζώνες ανάπτυξης στους οικισμούς και 15 ειδικές εξαιρέσεις, κυρίως για προστατευόμενες περιοχές και γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.
-
Εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εγκριθεί.
Σχέδια κυβέρνησης και ΥΠΕΝ για τις «γκρίζες» ζώνες
Καθώς αναγνωρίζουν τις αντιδράσεις από ιδιοκτήτες και επενδυτές, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ επεξεργάζονται ειδικό καθεστώς για τις «γκρίζες» ζώνες. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης:
-
Προβλέπεται δημιουργία ΠΕΧ (Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων), όπου η αρτιότητα θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων.
-
Το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει μικρότερη αρτιότητα από την τρέχουσα εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο.
-
Δεν θα υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης των ορίων οικισμών με βάση πραγματικά δεδομένα που προέκυψαν μετά το 1983.
Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι, παρά τις δυσμενείς συνέπειες για πολλούς ιδιοκτήτες, η συμμόρφωση με τη νομολογία του ΣτΕ δεν αφήνει περιθώρια αναστροφής των αλλαγών, καθώς οι παλιές αποφάσεις νομαρχών κρίθηκαν άκυρες.
«Η ζημία είναι υπαρκτή και δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας που επένδυσαν σε τέτοια οικόπεδα με την προσδοκία οικοδόμησης θα πληγούν. Για όσους, όμως, έχουν ήδη οικοδομήσει νόμιμα, δεν αλλάζει τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.