Στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως της μοναδικής αξιόπιστης πολιτικής δύναμης στην αντιπολίτευση προσβλέπει η Χαριλάου Τρικούπη μέσα από τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και μακριά από τα άλλα κόμματα αριστερά της ΝΔ.
Για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη και τη δημοσκοπική εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ικανοποίηση για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα με την κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Η έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υιοθετεί «δόγμα Πολάκη» επιβεβαίωσε την άποψη που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη ότι η πρότασή τους για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Κ. Αχ. Καραμανλή και τριών υφυπουργών Μεταφορών της ΝΔ είναι τεκμηριωμένη και γι αυτό ενοχλεί πολύ το επιτελείο του πρωθυπουργού.
Πιστεύουν επίσης ότι το κυβερνών κόμμα είχε προαποφασίσει να καταθέσει δικό του αίτημα, με κατηγορητήριο που θα αφορά πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) μετά από παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τον πρώην υπουργό που ανήκει σε μια πολιτική οικογένεια με μεγάλη επιρροή στη ΝΔ. Και εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί αφού κατατεθεί το αίτημα που προετοιμάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, ώστε να γίνει μία ψηφοφορία με διαφορετικές κάλπες.
Το σχόλιο που έγινε από την πλευρά της Κουμουνδούρου είναι ότι μελετούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και δεν δέχονται τη λογική του συμψηφισμού ευθυνών, παρόλο που ο πρώην υπουργός στη κυβέρνηση Τσίπρα, Χρ. Σπίρτζης, έχει ζητήσει να ελεγχθεί ανεξάρτητα από την παραγραφή των αδικημάτων που του αποδίδονται.
Οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν θα προτείνουν την παραπομπή του Κ. Μητσοτάκη, όπως επιμένουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά θα διατυπώσουν κατηγορίες για περισσότερα του ενός κακουργήματα σε βάρος του Κ. Καραμανλή (για έκθεση ζωής σε κίνδυνο ή και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, πέρα από τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών).
Αυτή η διαφοροποίηση εξυπηρετεί την Χαριλάου Τρικούπη που θέλει να δείξει στο χώρο του κέντρου ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται με ορθολογισμό, χωρίς λαϊκιστικές υπερβολές, ζητώντας κάθαρση για λόγους ουσίας και όχι επικοινωνίας.
Συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη σημειώνει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν σε δύσκολη θέση για να αιτιολογήσουν πειστικά την επιλογή της μη ψήφισης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τη σύσταση της Προανακριτικής θα είναι μια καλή στιγμή για την αξιωματική αντιπολίτευση.