14 Νοεμβρίου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Τι συμβαίνει με την ακρίβεια στο κρέας – Απλησιαστό το μοσχάρι και το αρνί

Όλες οι κατηγορίες: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινοποιήστε

Σε είδος πολυτελείς μετατρέπεται το κρέας τους τελευταίους μήνες.

Είναι ενδεικτικό πως αγρότες και κτηνογρόφοι προειδοποιούν από τώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανήσυχοι για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δυσκολίες αντιμετώπισης της ευλογιάς στα ζώα τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική στατιστική υπηρεσία, για το μήνα Οκτώβρη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν 1,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα κρέατα (+10,6%), τα φρούτα (+9,1%), τις σοκολάτες (+21,1%) και τον καφέ (+19,3%).

Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, τα τεμάχια που συνηθίζει να μαγειρεύει ο Έλληνας είναι το κιλότο, το ποντίκι κι ο λαιμός.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή τους στο ράφι είναι γύρω στα 18,5 ευρώ το κιλό, όσο αφορά το ελληνικό, ενώ κιμάς είναι στα 15-16 ευρώ το κιλό – αισθητά ακριβότερος πριν από έναν χρόνο. Η τιμή πλέον στο μοσχαρίσιο κρέας φτάνει μέχρι και στα 35 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το κιλό κόστιζε 13 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο εκτοξεύτηκε στα 18 ευρώ, πριν καν ξεκινήσει η αυξημένη ζήτηση των εορτών.

Ιδιοκτήτης κρεοπωλείου παραδέχτηκε στο Mega πως πλέον πουλάει γύρω στα 18 ευρώ: «Και πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει εκεί, θα έχει άνοδο γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κεφαλά – αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων – «στην Ελλάδα βαθμηδόν φτάσαμε να παράγουμε το 9% της κατανάλωσής μας».

«Πριν τρία χρόνια παράγαμε το 12%. Το 1980 παράγαμε το 80% της κατανάλωσής μας. Το 1980 είναι ιστορικά χθες, δεν είναι μακριά. Μια γενιά είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Η εξάρτηση της χώρας από την ευρωπαϊκή αγορά την κάνει ιδιαίτερα «ευάλωτη» σε ό,τι διαταράσσει τον ομαλό εφοδιασμό: Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου υποχώρησε κατά 3,3%, με τη μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις κύριες χώρες εκτροφής βοοειδών, όπως η Γαλλία (- 4,1%), η Ισπανία (- 4,8%) και η Γερμανία (- 5,2%), με συνέπεια στα μέσα Ιουνίου οι τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταγράψουν αύξηση κατά 30%.

Ακρίβεια και στο αρνί

Από την ακρίβεια δε γλίτωσε ούτε το αρνί κυρίως εξαιτίας της ευλογιάς. Πλέον το ένα κιλό αρνί το βρίσκει κάποιος γύρω στα 9,5 ευρώ το κιλό από 7,5 πριν ένα χρόνο.

  • Το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό 4,5 – 4,8 ευρώ/κιλό (από 3,5 – 3,8 ευρώ)
  • Στη λιανική, πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 10,5 – 12,5 ευρώ/κιλό (από 9-10 ευρώ το καλοκαίρι), ενώ αρνιά και κατσίκια φτάνουν ακόμη και τα 16 ευρώ/κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ.

Κρέας: Έρχεται νέα άνοδος ενόψει Χριστουγέννων – Καμπανάκι για «ελληνοποιήσεις»

«Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και επειδή τα Χριστούγεννα αυξάνεται αρκετά η ζήτηση για αιγοπρόβατα, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει τις τελικές τιμές» δήλωσε στην ΕΡΤ o Aπόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ.

Παράλληλα, εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί απέναντι σε πιθανές «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων, κυρίως από τη Ρουμανία.

Προηγούμενο Άρθρο

Mέχρι τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «Φροντίζω» στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Επόμενο Άρθρο

Ένα Δράμα ζει ο Κυριαζίδης

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

Στον αέρα οι πληρωμές για τους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΣτον «αέρα» παραμένουν οι αγροτικές επιδοτήσεις και είναι ξεκάθαρη η οργή στους αγρότες. Ο αγροτικός κόσμος που δεν συμμετείχε στο πάρτι […]

Τα βαρίδια της ανάπτυξης στην Ελληνική οικονομία

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΗ χθεσινοβραδινή «ετυμηγορία» της Moody’s για την ελληνική οικονομία δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη, αλλά και καμία αλλαγή στο rating. Ο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *