23 Ιουλίου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Το κρέας που ετοιμάζεσαι να φας προέρχεται από κακοποιημένο ζώo: Γεγονός οι πρώτες ετικέτες

Όλες οι κατηγορίες: ΚΟΣΜΟΣ

Οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα όπως κρέας, γάλα ή αυγά θα λαμβάνουν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκαν τα ζώα κατά την παραγωγή.

Οι ετικέτες πρέπει πλέον να αναφέρουν αν εφαρμόστηκαν επώδυνες διαδικασίες χωρίς αναισθησία ή ζάλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στην Ελβετία εισάγει νέες απαιτήσεις σήμανσης για:

  • το κρέας
  • τα αυγά και
  • το γάλα

από ζώα που υπέστησαν επώδυνες διαδικασίες χωρίς αναισθησία.

Τα εξής προϊόντα πρέπει πλέον να φέρουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής τους:

  • Βοδινό κρέας από ζώα που ευνουχίστηκαν ή αποκερατώθηκαν χωρίς αναισθησία·
  • Χοιρινό κρέας αν έχει γίνει ευνουχισμός, αποκοπή ουράς ή κόψιμο δοντιών χωρίς αναισθησία·
  • Αυγά και κρέας από κότες των οποίων το ράμφος έχει κοπεί χωρίς ανακούφιση από τον πόνο·
  • Γάλα από αγελάδες που έχουν αποκερατωθεί χωρίς ανακούφιση από τον πόνο·
  • Πόδια βατράχων που συλλέχθηκαν χωρίς αναισθησία·
  • Ήπαρ και κρέας από χήνες και πάπιες που έχουν υποστεί εξαναγκαστική πάχυνση. Η εξαναγκαστική πάχυνση έχει απαγορευτεί στην Ελβετία, αλλά οι απαιτήσεις θα ισχύουν και για τα εισαγόμενα προϊόντα.

«Μακρύς δρόμος ακόμη»

Οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, με προβλεπόμενη μεταβατική περίοδο δύο ετών. Η απαίτηση δήλωσης ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τα εν λόγω τρόφιμα, περιλαμβάνοντας εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απαγόρευσε επίσης την εισαγωγή γούνας και προϊόντων γούνας που έχουν παραχθεί μέσω βάναυσων πρακτικών εις βάρος των ζώων, και πάλι με μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Πέρσι, η νέα έκδοση του δείκτη Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW) έδωσε σε 93% των παγκόσμιων εταιρειών τροφίμων χαμηλή αξιολόγηση όσον αφορά τις βελτιώσεις στην ευημερία των ζώων. Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού αντιτίθεται σε κοινές πρακτικές κτηνοτροφίας, όπως η διατήρηση ζώων σε μικρά κλουβιά, η αποκοπή ράμφους νεοσσών και η απομάκρυνση κερατοβλαστών των μοσχαριών με καυτή σίδηρο.

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να μπορέσει ο τομέας των τροφίμων να μετατρέψει την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευση σε απτά οφέλη για την ευημερία των ζώων, καθώς μεγάλος αριθμός εκτρεφόμενων ζώων εξακολουθεί να υποφέρει από απάνθρωπες πρακτικές, όπως ο περιορισμός σε μικρούς χώρους ή οι συστηματικοί ακρωτηριασμοί», δήλωσε πέρυσι η Nicky Amos, Εκτελεστική Διευθύντρια του BBFAW.

Προηγούμενο Άρθρο

Πάνω από 50% αύξηση στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια

Επόμενο Άρθρο

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών σε προαύλια σχολείων για παιδιά και γονείς

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …