9 Ιουλίου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Υπόθεση Ειρήνης Μουρτζούκου: Οι εγκληματικές «αστοχίες» των ιατροδικαστών – «Να ανοίξουν οι φάκελοι και άλλων βρεφών»

Όλες οι κατηγορίες: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου συγκλονίζει το πανελλήνιο και κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η 25χρονη ομολόγησε πως σκότωσε τα δύο βρέφη παιδιά της, την αδελφή της, όταν η ίδια ήταν 14 χρονών, αλλά και το παιδί της φίλης της Κατερίνας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα και για το πέμπτο νεκρό βρέφος, της επίσης φίλης της Πόπης, το οποίο πέθανε και αυτό στα χέρια της Μουρτζούκου. Μάλιστα ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη ήταν και αυτός που άνοιξε τον φάκελο της φρικτής υπόθεσης.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση και πολλά ερωτήματα είναι ο ρόλος των ιατροδικαστών. Όπως και στην περίπτωση της Πισπιρίγκου, οι ιατροδικαστές απέτυχαν να εντοπίσουν τα στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, παρότι, όπως φάνηκε από τις νέες έρευνες ήταν εμφανή. Εξάλλου αυτές ήταν που «ξεκλείδωσαν» και την υπόθεση, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύλληψη της 25χρονης.

Μάλιστα ανεξάρτητοι ιατροδικαστές αντέκρουαν από την αρχή τις εκθέσεις που απέδιδαν τους θανάτους σε παθολογικά αίτημα, υπογραμμίζοντας πως όλα τα δεδομένα έδειχναν το αντίθετο.

«Πρέπει να ανοίξουν οι φάκελοι και άλλων βρεφών»

Μεταξύ αυτών ήταν και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, τεχνικός σύμβουλος της Κατερίνας, το παιδί της οποίας, όπως ομολόγησε η Μουρτζούκου, το σκότωσε προκαλώντας του ασφυξία. Σημειώνεται πως ο κ. Γαλεντέρης είναι τεχνικός σύμβουλος και της Πόπης, της μητέρας του μικρού Παναγιωτάκη.

Σε συνεντεύξεις του, μετά και την ομολογία της Μουρτζούκου, ο έμπειρος ιατροδικαστής επισημαίνει τα λάθη των ιατροδικαστικών εκθέσεων που έκαναν λόγο για παθολογικά αίτια. Μιλώντας στον Σκάι τόνισε μάλιστα πως θα πρέπει να ανοίξουν οι φάκελοι και άλλων βρεφών που έχουν υπογράψει οι συγκεκριμένοι ιατροδικαστές εάν υπάρχουν υποψίες για εγκληματική ενέργεια.

Επίσης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζει τη σαφή ασυμφωνία μεταξύ των ιατρικών διαγνώσεων και των πραγματικών ευρημάτων. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν συνάδουν με παθολογική αιτία θανάτου, ενώ οι ενδείξεις ασφυξίας αποτυπώνονται με τρόπο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Από την αρχή τονίσαμε την ασυμφωνία μεταξύ της αιτίας θανάτου, των κλινικών συμπτωμάτων και των ευρημάτων της νεκροτομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της οικογένειας, ο οποίος επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποξίας δεν συνάδουν με παθολογικό θάνατο. «Όταν έχουμε ευρήματα χαμηλού οξυγόνου που δεν εξηγούνται παθολογικά, το συμπέρασμα της ασφυξίας είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι σπασμοί που παρουσίασε το βρέφος κατά τη διάρκεια νοσηλείας, κατά την απουσία της μητέρας, οι οποίοι – όπως σημειώθηκε – δεν αποδόθηκαν ποτέ σε επιληψία, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες. Υπενθυμίζεται πως το βρέφος, το παιδί της Πόπης, ηλικίας επτά μηνών, πέθανε με αρχική αιτία θανάτου την «διάμεση πνευμονία», κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, όχι μόνο  είναι σπάνιο, αλλά δεν δικαιολογείται επαρκώς από την πορεία της υγείας του παιδιού.

«Η παθολογική αναφέρει το εύρημα με έμφαση, αλλά οι γιατροί που επανεξέτασαν την υπόθεση το απέκλεισαν ως μηχανισμό θανάτου», σημείωσε. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως υποστήριξε, που ασκήθηκαν διώξεις χωρίς να ζητηθεί εκ νέου συνδρομή ιατροδικαστή – ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η υπόθεση.

Στο επίκεντρο οι ιατροδικαστές της Πάτρας

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συνολική εικόνα στο χώρο της ιατροδικαστικής, λέγοντας ότι «όλο αυτό αμαυρώνει την εικόνα των ιατροδικαστών», ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η εκπαίδευση αλλά οι τεχνικές ελλείψεις και οι δύσκολες συγκυρίες που χαρακτηρίζουν τέτοιες υποθέσεις. «Σε όλο τον κόσμο, αυτού του τύπου οι θάνατοι αναγνωρίζονται μόνο όταν αυξάνονται σε αριθμό και κινητοποιούν τις αρχές», πρόσθεσε.

Οι αστοχίες των ιατροδικαστών έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με την ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Υπενθυμίζεται επίσης πως τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης είχε θέσει σε αναστολή κρατικούς ιατροδικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία καταδικάστηκε για τη δολοφονία των τριών παιδιών, Ίριδας, Μαλένας και Τζωρτζίνας. Οι εν λόγω ιατροδικαστές δεν είχαν διαπιστώσει  εγκληματική ενέργεια και είχαν υποστηρίξει τα παθολογικά αίτια θανάτου.

Το αρνητικό ρόλο των ιατροδικαστών στην υπόθεση Πισπιρίγκου είχε επισημάνει και η εισαγγελέας στην αγόρευσή της. Όπως είχε πει, «η κατηγορούμενη πράγματι βρήκε πρόσφορο έδαφος προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματα. Όσον αφορά τα αίτια θανάτου των παιδιών, ιατροδικαστές που -όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα- δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους. Ιατροδικαστές που δεν ενσκήπτουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο αντικείμενο της μελέτης τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την αιτία θανάτου τριών νεκρών παιδιών».

«Τους χαρακτηρίζει η επιπολαιότητα που παρά τα επιστημονικά δεδομένα δεν λυγίζουν να παραδεχτούν την αλήθεια και ότι κάνανε λάθος. Εμμονικοί, κάποιοι επέμεναν στη λανθασμένη εμμονική άποψη για ηπατική ανεπάρκεια. Άλλοι ιατροδικαστές εκτίθενται αναιρώντας δημόσια την αρχική σωστή τους άποψη, αποδεχόμενοι άλλη άποψη την οποία αρχικά αρνούνταν. Κάποιοι για λόγους δήθεν συναδελφικής αλληλεγγύης τους δίνουν χείρα βοηθείας, υποστηρίζοντας την άποψή τους».

Τρεις ιατροδικαστές, κανείς δεν εντόπισε τα στοιχεία

Σημειώνεται πως στην υπόθεση της Μουρτζούκου ενεπλάκησαν τρεις ιατροδικαστές, οι οποίοι και συνέταξαν τις σχετικές εκθέσεις, από την πρώτη δολοφονία (της αδελφής της) μέχρι την τελευταία. Κανένας εξ αυτών δεν κατάφερε να εντοπίσει τα στοιχεία της υποξίας, που παραπέμπουν σε ασφυξία, και τα οποία διαπιστώθηκαν άμεσα από τους ιατροδικαστές της ελληνικής αστυνομίας που ανέλαβαν την έρευνα. Στα τρία από τα πέντε παιδιά την διερεύνηση των αιτιών είχε αναλάβει ο ίδιος ιατροδικαστής Πατρών, αποδίδοντας το θάνατό τους σε παθολογικά αίτια.

Προηγούμενο Άρθρο

Φωτιά στην Κοζάνη

Επόμενο Άρθρο

Φωτιά τώρα στο Κιλκίς – Ήχησε το 112, εκκένωση δύο οικισμών

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …