Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας άφησε 4 κρίσιμα ερωτήματα αναπάντητα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ερώτημα 1: Η Κυβέρνηση από πότε γνώριζε το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν κάνει τίποτα;
Ερώτημα 2: Ο Τσιάρας ως Υπουργός έκανε τίποτα για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ερώτημα 3: Οι προκάτοχοι του Τσιάρα έκαναν τίποτα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ερώτημα 4: Τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να μην υπάρξει συγκάλυψη του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Δείτε το βίντεο:
H Oργή της ΑΑΔΕ φαίρνει την Κομισιόν
Ο Οργανισμός στα χέρια της ΑΑΔΕ. Το αν, το πώς και το πότε θα αλλάξει χέρια ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει γνωστό σε λίγες ημέρες.
Να αποφύγει την διεθνή διαπόμπευση και κυρίως να ανακόψει πιθανή διακοπή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο Κ. Μητσοτάκης εντός των επόμενων 24ωρων θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το σκάνδαλο που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τις μαϊμού επιδοτήσεις που έπαιρναν πολλές φορές και άσχετοι με το αγροτικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνάει στην ΑΑΔΕ
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή της Κομισιόν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πάρει τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να τον δώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το αν, το πώς και το πότε θα αλλάξει χέρια ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει γνωστό σε λίγες ημέρες.
Γεγονός είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης ανέλαβε να διαχειριστεί την καυτή πατάτα… Να πείσει, δηλαδή, την Κομισιόν ότι υπάρχει πειστικός τρόπος να ελεγχθεί η ροή των εκατοντάδων εκατομμυρίων που δίνει η Ε.Ε στους έλληνες αγρότες ώστε να προλάβει τα χειρότερα…
Ο κίνδυνος της ανάκτησης εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν παρανόμως
Ο κίνδυνος με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια προστίμων που θα κληθεί να πληρώσει αλλά η πιθανή ανάκτηση σημαντικών ποσών που δόθηκαν παρανόμως και θα πρέπει να βρεθούν και να επιστραφούν…
Διότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει τον τρόπο να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν όλοι οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία έξι χρόνια. Να επιβάλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει αληθινούς ελέγχους και να βρει ποιος δικαιούνταν και ποιος όχι τις επιδοτήσεις.
Έρευνα για εμπλοκή υπηρεσιακών
Τώρα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπαίνουν και υπηρεσιακά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός από τα 100 άτομα στα οποία έχουν γίνει διώξεις για την περίοδο 2019- 2024 με την οικονομική ζημία να αγγίζει τα 2,9 εκ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευρύτερα ευθύνες λέγοντας: «Η δημόσια διοίκηση είναι σύνθετη, υπάρχει ατομική ευθύνη του κάθε ενός και υπάρχει βέβαια και μία συνολική ευθύνη εποπτείας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο να εμπλέκει κάποιον εκ των πολιτικών προϊσταμένων. Σίγουρα πάντως δουλειά της κυβέρνησης των υπουργών είναι όσο περνούν τα χρόνια να κλείνουν αυτές τις τρύπες».
Κοινό μυστικό οι «μαϊμού» επιδοτήσεις
Κι ενώ η Κομισιόν είναι έξαλλη μετά και την προσπάθεια παρεμπόδισης της -από τον καρατομημένο πλέον πρώην διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ -να ελέγξει τον Οργανισμό, η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει πως σε διάστημα έξι ετών άλλαξε έξι διοικητές χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Όλοι στο παρασκήνιο μιλούν για ένα «πελατειακό μαγαζί» που το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν κυβερνήσεις και κόμματα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Αλλιώς δεν εξηγείται πως κανείς δεν μπόρεσε να εντοπίσει δεκάδες κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν τους ελλιπής ελέγχους και τα «παραθυράκια» της Κομισιόν για να πλουτίζουν. Άλλοτε αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνοντας πολλά περισσότερα στρέμματα και ζώα από αυτά που διέθεταν άλλοτε ακόμη και… άσχετοι με το επάγγελμα δηλώνοντας χιλιάδες στρέμματα ως βοσκοτόπια που δεν είχαν.
Δήλωναν την ίδια μοναστηριακή περιουσία… ως βοσκοτόπια
Για παράδειγμα βουλευτές έκαναν λόγο σε πηγαδάκι για μοναστηριακή περιουσία σε νησί που είχε ενοικιαστεί ταυτόχρονα σε πολλά άτομα τα οποία με τη σειρά τους δήλωναν τα ίδια στρέμματα ως βοσκοτόπους σε ξεχωριστές δηλώσεις απομυζώντας ευρωπαϊκό χρήμα. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τώρα ερευνώνται και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για το αν δήλωναν οι ίδιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι… τρώγοντας πρώτοι και καλύτεροι από την μεγάλη ευρωπαϊκή κουτάλα των επιδοτήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καταγγέλλει «επιθέσεις για εκφοβισμό» στη διερεύνηση του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις
Να συνεχίζει τις έρευνες παρά τις «επιθέσεις» και τον «εκφοβισμό» εναντίον του προσωπικού της, δεσμεύεται η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, όσον αφορά στο σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Politico, την περασμένη εβδομάδα εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) συνάντησαν σωματική αντίσταση από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας.
Την περασμένη Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να απομακρύνει τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ επειδή δεν συνεργάστηκε με την έρευνα της ΕΕ.
Η EPPO διερευνά δεκάδες υποθέσεις στις οποίες έλληνες πολίτες έλαβαν επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει, ή για γεωργικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας από τους πραγματικούς αγρότες τα χρήματα που τους αναλογούσαν. Η πολυετής απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του POLITICO νωρίτερα φέτος.
«Χαιρετίζω την απάντηση των ελληνικών αρχών στις πρόσφατες εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο τη διατήρηση της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», δήλωσε η Λάουρα Κοβέσι στο POLITICO.
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω το ευρύ κοινό ότι η EPPO θα συνεχίσει το έργο της με επιμέλεια και αμεροληψία για την εξακρίβωση της αλήθειας, ανεξάρτητα από τις επιθέσεις και τον εκφοβισμό κατά των εισαγγελέων της», δήλωσε. «Θεωρώ ότι ο άμεσος σκοπός αυτών των προσπαθειών είναι να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από το τι πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή την υπόθεση: Υπήρξε οργανωμένη απάτη και διαφθορά στις αγροτικές επιδοτήσεις, ναι ή όχι;».
Η έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι… αντιστάσεις
Την περασμένη Δευτέρα, Ευρωπαίοι εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατάσχοντας ψηφιακά δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα τοπικά και σε cloud, καθώς και σκληρούς δίσκους και κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της EPPO και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και άλλες έφοδοι στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη, καθώς και στα σπίτια τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών και στην κατοικία ενός πρώην αντιπροέδρου του οργανισμού, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.
Η έφοδος της EPPO στην Αθήνα εξελίχθηκε σε χιονοστιβάδα και κατέληξε σε μια τεταμένη αντιπαράθεση.
Δύο εισαγγελείς, μαζί με 20 αστυνομικούς, έφτασαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 9:30 π.μ. στις 19 Μαΐου, αλλά εμπόδισαν την πρόσβασή τους στα δεδομένα που ζητήθηκαν, σύμφωνα με την EPPO.
Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν τα στοιχεία λόγω της απουσίας τεχνικών συμβούλων. Μετά από αρκετές ώρες, οι εισαγγελείς ζήτησαν ένορκες βεβαιώσεις από τους υπαλλήλους που επιβεβαίωναν την αδυναμία τους να συμμορφωθούν, τις οποίες αρνήθηκαν να υπογράψουν. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκο Σαλάτα να υπογράψει ένορκη βεβαίωση ή να αντιμετωπίσει σύλληψη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ανέφερε η EPPO.
Τελικά συνεργάστηκε και οι εισαγγελείς έφυγαν τελικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 4 το πρωί της επόμενης ημέρας με όλα όσα χρειάζονταν, σύμφωνα με την EPPO.
Την ώρα που εμπόδιζαν την έρευνα, διαβεβαίωναν ότι «συνεργάζονται πλήρως» με τις Αρχές
Ενώ αυτή η σύγκρουση βρισκόταν σε εξέλιξη στο κτίριο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβεβαίωνε για την πλήρη συνεργασία του με την έρευνα. Την επόμενη ημέρα η EPPO εξέδωσε μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε τον οργανισμό ότι δεν συνεργάστηκε και υπαινίχθηκε πιθανές συστηματικές πρακτικές απάτης στις οποίες εμπλέκονταν υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η συγκέντρωση ψηφιακών στοιχείων στην έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 σήμερα το πρωί», δήλωσε η EPPO.
Σε απάντηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαίτησε από την EPPO να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς της εντός 48 ωρών, απειλώντας με νομικές ενέργειες για να προστατεύσει τη φήμη του. Λίγο αργότερα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την απόλυση του Σαλάτα, επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον. Ο Σαλατάς, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του από τον Ιανουάριο, αρνήθηκε δημοσίως να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι υπερασπιζόταν την ακεραιότητα του οργανισμού. Απολύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Παρόλα αυτά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας υποστήριξε ότι «όλα έγιναν τέλεια» κατά τη διάρκεια της εφόδου.
Ξεχώρισε έναν από τους εισαγγελείς, τον Νίκο Πασχάλη (ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν παρών στο κτίριο κατά τη διάρκεια της επιδρομής), ως τον συντάκτη της σκληρής δήλωσης κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγορώντας τον για «βαριά συκοφαντία» που «στρεφόταν κατά της χώρας μας».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2024 λόγω μη συμμόρφωσης με τα πρότυπα λειτουργίας. Τώρα κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίησή του για τη διαχείριση κονδυλίων της ΕΕ, κάτι που μπορεί να συμβεί τον Ιούλιο, όταν οι αρχές της ΕΕ θα επισκεφθούν την Αθήνα για να παρακολουθήσουν την πρόοδο.
«Ένοχοι ή βλάκες;» στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ηκυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτε έξι χρόνια, ούτε όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έκανε επί χρόνια την έρευνα!- Υπουργοί μοίραζαν χρήματα για ψήφους αγροτών- Ποιος θα πληρώσει τα …κερατιάτικα;
Το ερώτημα που έθετε ο αείμνηστος Χρήστος Τεγόπουλος μέσω των παραπολιτικών της «Ελευθεροτυπίας» για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη στάση του στο σκάνδαλο Κοσκωτά («ένοχος ή βλαξ;») έμεινε στην ιστορία.
Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε άνετα να επαναληφθεί σήμερα, 25 χρόνια μετά προς τους σημερινούς κρατούντες, με αφορμή το μείζον σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ας δούμε ορισμένα μόνο ερωτήματα:
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ; Τόσα χρόνια ερευνά το σκάνδαλο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τόσα και τόσα έγγραφα έχουν ζητηθεί, κανείς δεν είχε πάρει χαμπέρι για όλα αυτά; Και ας δεχτούμε πως στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν ισχύει το «ένοχος» αλλά το …βλαξ, δεν το κατάλαβε ούτε όταν ήρθε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και άρχισε την έρευνα;
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ; Σαφώς- και όχι μόνο αντικειμενική. Ανεπισήμως μέλη της κυβέρνησης ονοματίζουν για παράδειγμα υπουργό που στην περιφέρειά του έχουν καταγραφεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι μεγαλύτερες «νόμιμες» παρανομίες. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι «γαλάζιοι» υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης επέβλεπαν την συναλλαγή με τους αρμόδιους να κάνουν τα στραβά μάτια και τους ψηφοφόρους να εισπράττουν παρανόμως κοινοτικό χρήμα!
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΙ ΕΠΡΑΞΕ; Επί μήνες, ίσως και χρόνια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιχειρούσε να προχωρήσει την έρευνα για τα παράνομα «βοσκοτόπια» και τόσες άλλες παρανομίες. Η ελληνική δικαιοσύνη τι έπραξε; Σύμφωνα με ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη στην «Καθημερινή» της Κυριακής, με εξαίρεση μια καταδικαστική απόφαση για δηλωμένες εκτάσεις στην Τζιά από παραγωγούς από την Κρήτη στις 4 Οκτωβρίου, όλες οι άλλες υποθέσεις που εξετάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια παίρνουν συνεχώς αναβολή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εξαιρετικής συναδέλφου, ακόμη και αν αναζητηθεί η επιστροφή των κονδυλίων από τις απάτες μετά από τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, είναι δεδομένο ότι αυτή η διαδικασία θα κρατήσει πολλά χρόνια!
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ; Πιθανότατα, όπως και με το σκάνδαλο Χατζηγάκη το 2009, ο …κρατικός προϋπολογισμός! Δηλαδή τα …κορόιδα οι έλληνες φορολογούμενοι! Θυμίζουμε ότι για τις παράνομες επιδοτήσεις που δίνονταν με αντάλλαγμα ψήφους στη «γαλάζια» παράταξη, το δημόσιο καταδικάστηκε να ανακτήσει από τους αγρότες κονδύλια ύψους 425 εκατ,. ευρώ τα οποία όμως επιστράφηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό!
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Τις αποζημιώσεις θα τις πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός και αν έρθουν ευρωπαϊκά χρήματα θα πάνε στα κρατικά ταμεία!