9 Μαΐου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Γιατροί του Νοσοκομείου «Αττικόν» για τη συγχώνευση του «Αγία Βαρβάρα»: «Αν δεν παρθούν όλα τα επιστημονικά μέτρα στο Λοιμωδών, μπορεί να μην υπάρχουν ράντζα, αλλά φέρετρα»

Όλες οι κατηγορίες: ΥΓΕΙΑ
Κοινοποιήστε

Την κάθετη αντίθεσή τους διατύπωσαν σήμερα οι γιατροί του Νοσοκομείου «Αττικόν» στα σχέδια συγχώνευσης του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα».

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Ιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, χαρακτήρισαν: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» τη μεταφορά των Παιδιατρικών, Μαιευτικών – Γυναικολογικών τμημάτων και κλινικών από το «Αττικόν» στο Λοιμωδών», σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

125 ράντζα χθες στο Αττικό

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και της ΕΙΝΑΠ Σιδέρης Γιώργος ανέφερε ότι η εφημερία του νοσοκομείου έκλεισε χθες το πρωί με 125 ράντζα και 12 ασθενείς που δεν έχουν ούτε ράντζο, κατήγγειλε υπογραμμίζοντας:

«Τα ράντζα και η επίλυση του προβλήματος είναι το πρόσχημα του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσει σ’ ένα τυχοδιωκτικό σχέδιο. Αντί να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημά μας να ανοίξει ξανά το νοσοκομείο Λοιμωδών ως σύγχρονο και δωρεάν, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε πριν 13 χρόνια, θέλει να μεταφέρει εκεί τις Μαιευτικές, Παιδιατρικές, Γυναικολογικές κλινικές, τις Μονάδες Παίδων, Νεογνών και το Μαιευτήριο, υποβαθμίζοντας τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς και τους γυναικολογικούς ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει πίσω αυτό τον σχεδιασμό. Αυτό που θα λύσει και το πρόβλημα των ράντζων στο Αττικόν, και θα αναβαθμίσει τη δημόσια περίθαλψη ειδικά την παιδιατρική, είναι να στελεχωθούν τα τμήματά μας. Να ανοίξει το Λοιμωδών με τον δικό του Οργανισμό, ως πλήρες νοσοκομείο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει κυρίως σε παθολογικά περιστατικά. Από τις έκτακτες συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Υγείας προκύπτει ότι σκέφτονται τον τρόπο μεταφοράς. Αν περάσει ένα τέτοιο επικίνδυνο μέτρο, ίσως το Αττικόν ανακουφιστεί προσωρινά από τα ράντζα, αλλά αν δεν παρθούν όλα τα επιστημονικά εκείνα μέτρα που πρέπει στο Λοιμωδών μπορεί να μην έχει ράντζα, αλλά φέρετρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση».

Από το 1900 το κτήριο του «Αγία Βαρβάρα» δεν μπορεί να σηκώσει βαριά μηχανήματα η πλάκα

Η Άννα Δασκαλάκη, παιδίατρος νεογνολόγος, διευθύντρια του ΕΣΥ και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νοεογνών (ΜΕΝΝ} στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, τονίζει το γεγονός πως πρόκειται για τη μόνη Πανεπιστημιακή Κλινική Νεογνών στην Αττική που έχει τρίτου επιπέδου νοσηλεία, δηλαδή έχει αναπνευστήρες.

«Σε περίπτωση μεταφοράς, πιστεύουμε ότι θα υποβαθμιστεί η Παιδιατρική Κλινική μαζί με τις Μονάδες. Πριν 1,5 χρόνο, η οποία αφορούσε  την τοποθέτηση βαρέως τύπου ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων από την οροφή, για την οποία έγινε ειδική στατική μελέτη. Είναι σαφές ότι σ’ ένα κτίριο του 1900 η πλάκα της οροφής του δε μπορεί να σηκώσει τέτοιου είδους μηχανήματα. Επομένως θα μεταφερθούμε σε χειρότερες συνθήκες. Μιλάμε για στήλες που περιλαμβάνουν ό,τι χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία της νοσηλείας ενός νεογνού. Αυτό δε μεταφέρεται. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε τη δέσμευση από το υπουργείο Υγείας ό,τι θα μας φέρουν 3 νοσηλεύτριες και 2 μαίες για να ανοίξει ένας κλειστός θάλαμος, παρόλο που ανακαινίστηκε, ο εξοπλισμός του είναι άχρηστος και δεν μπορούμε να δεχτούμε πρόωρα νεογνά που έρχονται από την Κω, τη Μυτιλήνη, από άλλα μαιευτήρια της Αθήνας, όχι γιατί δεν έχουμε μηχανήματα ή διάθεση, αλλά επειδή δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα θα φτιάξουν ένα κτίριο από την αρχή; Θα υπάρχει μαγνητικός τομογράφος; γιατί το νεογνό που έχει εγκεφαλική αιμορραγία πρέπει να κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή να χρειαστεί μαγνητική κοιλιάς, πρέπει να έχουμε τους ειδικευμένους παιδοακτινολόγους. Χωρίς ειδικευμένο παιδοακτινολόγο πώς θα δούμε την αιμορραγία του πάσχοντος μωρού; Θέλουμε ΩΡΛ, θωρακοχειρουργό, πρόσφατα χρειάστηκε να κάνουμε παρακεντήσεις καρδιάς με θωρακοχειρουργό. Χρειαζόμαστε πολλές ειδικότητες ώστε να έχουμε την αναγκαία περίθαλψη και την παροχή υγείας στα παιδιά».

Η ασφάλεια των νεογνών προέχει

Όπως επισημαίνει ο Λούης Κωνσταντίνος, επιμελητής ΕΣΥ στη Γυναικολογική Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου, το Αττικό, παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού «μπορεί να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε περιστατικό. Έχουμε χειρουργήσει με καισαρική μαιευτικό περιστατικό, το οποίο είχε καρδιακό πρόβλημα κι έχρηζε παρουσία καρδιοχειρουργών, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, με πιθανότητα 1 στις 3 να κάνει θρόμβωση. Πήγε καλά η μητέρα και το παιδί, είναι όλοι τους καλά. Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει σε άλλο νοσοκομείο, ούτε ιδιωτικό. Η μαιευτική είναι ειδικότητα που μετρούν και τα δευτερόλεπτα. Μια γυναίκα που θα κάνει επείγουσα καισαρική ή οποιοδήποτε χειρουργείο, σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να έχεις όλες τις ειδικότητες μαζί σου. Κι έρχονται περιστατικά από κάθε μεριά της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται αμέσως».

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Την αγωνία των εργαζομένων μετέφερε και η προϊστάμενη στο μαιευτήριο, Βασιλική Χριστοδουλοπούλου τονίζοντας τα προβλήματα που θα προκύψουν με την παθολογία της κύησης και στηρίζουν τα περιστατικά. «Δεν ξέρω το μέλλον ποιo θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διπλό χτύπημα στο ΕΣΥ»

Ο Ρίζος Μιχάλης, παθολόγος εντατικολόγος μέλος του ΔΣ του Σωματείου,  χαρακτήρισε «διπλό χτύπημα στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί στερούν το άνοιγμα του Λοιμωδών που θα μπορούσε να είναι στελεχωμένο με παθολογική, καρδιολογική και χειρουργική κλινική και να εξυπηρετεί τον πολύπαθο λαό της Δυτικής Αθήνας και Αττικής».

Ο γιατρός, επίσης, εξέφρασε τον φόβο ότι το μοντέλο του ενιαίου Οργανισμού Αττικού – Λοιμωδών οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση: «Οσα συνέβησαν στο Παίδων Αγία Σοφία, όπου μέσα στον ίδιο Οργανισμό αποκόπηκε το ογκολογικό τμήμα κι έγινε ιδιωτική εταιρεία μέσω «δωρεάς» και το προσωπικό που δουλεύει είναι με σύμβαση ΝΠΙΔ.

Η Τσιουπρά Δήμητρα, ειδικευόμενη Παιδιατρικής κατήγγειλες ότι το σχέδιο υποβαθμίζει την παιδιατρική περίθαλψη που αφορά πολλές ειδικότητες κι οδηγεί στα όρια της επισφαλούς λειτουργίας την κλινική για τους μικρούς ασθενείς.

«Από την καθημερινή λειτουργία ενός επείγοντος περιστατικού όπου το παιδί θα χρειαστεί οφθαλμολογική εκτίμηση, ή αν έρθει με πονοκέφαλο θα χρειαστούμε τη συνδρομή του οφθαλμιάτρου, του ΩΡΛ, τον δερματολόγο, ειδικότητες που θα λείπουν και άρα θα μας εμποδίζουν να αντιμετωπίζουμε ολοκληρωμένα τους μικρούς ασθενείς».

Οι γιατροί του Αττικόν ζητούν:

– Να αναβαθμιστεί η Παιδιατρική Κλινική έτσι όπως λειτουργεί σήμερα στο Αττικόν, αυτό είναι λύση για τους παιδιατρικούς ασθενείς.

-Να επαναλειτουργήσει το Λοιμωδών, ως ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο νοσοκομείο, με δικό του Οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι  το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στηρίζει την κινητοποίηση του σωματείο που έχει προγραμματιστεί, την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 13:30 στο Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, έχει προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας(12:00 – 15:00)  την ίδια ημέρα.

Προηγούμενο Άρθρο

Οδυσσέας Κωνταντινόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να Κυβερνήσει διαφορετικά τη χώρα

Επόμενο Άρθρο

Σοβαρό τροχαίο με τραυματία στις Αχαρνές

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

SOS από Παγώνη για νέα πανδημία: «Η νόσος Χ θα είναι 50-70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό»

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΠαγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ για νέα θανατηφόρα πανδημία, τη «Νόσο Χ», όπως έχει ονομαστεί. Τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέας θανατηφόρας πανδημίας «κρούει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος σε […]

Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών ο ΕΟΦ

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΤην προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΟΦ, καθώς ανακαλεί μονοεστιακούς ενδοφθάλμιων φακών λόγω αυξημένων περιστατικών συνδρόμου τοξικού πρόσθιου τμήματος κατά τη χρήση τους.  Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 9/05, την ανάκληση των παρτίδων του ιατροτεχνολογικού […]

Μαγιορκίνης: Η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη.

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΦόβους ότι η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη από αυτήν του κορονοϊού, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ελαφριάς μορφής σε σχέση με άλλες που έχουν πλήξει τον πλανήτη, εκφράζει ο αναπληρωτής […]