15 Μαΐου, 2025

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

Expand search form

Γιούνις Νιούτον Φουτ: Η πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του φαινομένου του θερμοκηπίου

Όλες οι κατηγορίες: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Κοινοποιήστε

Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τα 204α γενέθλια της αμερικανίδας επιστήμονα και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα της γυναίκας, Γιούνις Νιούτον Φουτ (Eunice Newton Foote). Η Φουτ υπήρξε πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του φαινομένου του θερμοκηπίου και του ρόλο του στην υπερθέρμανση της Γης.

Ο Γιούνις Νιούτον γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1819 στο Γκόσεν του Κονέκτικατ. Παρακολούθησε το Troy Female Seminary, ένα σχολείο που ενθάρρυνε τις μαθήτριες να παρακολουθούν επιστημονικές διαλέξεις και να συμμετέχουν σε εργαστήρια χημείας. Το 1841 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Ελίσα Φουτ, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.

Εκστρατεία για τα δικαιώματα της γυναίκας

Παρότι η επιστήμη έγινε δια βίου πάθος για τη Φουτ, δεν παρέλειψε να αφιερώσει χρόνο στην εκστρατεία για τα δικαιώματα της γυναίκας. Το 1848 συμμετείχε στο Πρώτο Συνέδριο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Σενέκα Φολς. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά που υπέγραψε τη Διακήρυξη των Συναισθημάτων (Declaration of Sentiments), ένα κείμενο που απαιτούσε κοινωνική και νομική ισότητα για τις γυναίκες.

Την εποχή της, οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από την επιστημονική κοινότητα. Απτόητη, η Φουτ έκανε πειράματα μόνη της. Αφού τοποθέτησε θερμόμετρα υδραργύρου σε γυάλινους κυλίνδρους, ανακάλυψε ότι ο κύλινδρος που περιείχε διοξείδιο του άνθρακα θερμαινόταν περισσότερο από τον ήλιο. Η Φουτ ήταν ο πρώτος επιστήμονας που έκανε τη σύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και της θέρμανσης της ατμόσφαιρας.

Oι δύο πρώτες μελέτες φυσικής που δημοσιεύτηκαν από γυναίκα στις ΗΠΑ

Αφού η Φουτ δημοσίευσε τα ευρήματά της, εκπόνησε και μία δεύτερη μελέτη για τον ατμοσφαιρικό στατικό ηλεκτρισμό, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the American Association for the Advancement of Science». Αυτές ήταν οι δύο πρώτες μελέτες φυσικής που δημοσιεύτηκαν από γυναίκα στις ΗΠΑ.

Περί το 1856, ένας άνδρας επιστήμονας παρουσίασε την εργασία της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν σε περαιτέρω πειράματα που αποκάλυψαν αυτό που είναι γνωστό στην εποχή μας ως φαινόμενο του θερμοκηπίου – όταν αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύουν τη θερμότητα από τον ήλιο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης σταδιακά να αυξάνεται.

Η Γιούνις Νιούτον Φουτ πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 1888 στο Λένοξ της Μασαχουσέτης, σε ηλικία 69 ετών.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/3167

© SanSimera.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Άρθρο Γ.Παπανδρέου στα ΝΕΑ: Aναθεώρηση Άρθρου 16: απελευθερωτική τομή ή μια ακόμη συντηρητική επιλογή;

Επόμενο Άρθρο

Νέο πολυήμερο κύμα καύσωνα: Προβλέψεις των μετεωρολόγων προειδοποιούν για νέα ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Μπορεί να σου αρέσει επίσης …

Οι Εμφύλιες Διαμάχες της Ελληνικής Επανάστασης

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΟι αιματηρές συγκρούσεις στρατιωτικών και πολιτικών (Α’ Εμφύλιος) και Πελοποννησίων από τη μία πλευρά και Στερεοελλαδιτών και Νησιωτών από την άλλη (Β’ Εμφύλιος), συνθέτουν το προφίλ της εμφύλιας διαμάχης κατά […]

Η Μάχη στα Δερβενάκια

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΜία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με […]

Η Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά

Κοινοποιήστε

ΚοινοποιήστεΕλληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε […]