Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ενεργοποιεί τα ήδη υπάρχοντα ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου δεν άνοιξε τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό, μέσα από πρηγούμενες υποθέσεις σκανδάλων και μέσα από τους χειρισμούς σε σειρά ζητημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα παλιά βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ενεργοποιεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο εσωκομματικός αναβρασμός που έχει προκληθεί με έντονο τρόπο στο κυβερνών κόμμα, μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων, είναι η αναθέρμανση μιας φωτιάς που έχει ανάψει εδώ και πολύ καιρό.
Ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου δεν άνοιξε τώρα. Έχει ανοίξει με προηγούμενες υποθέσεις σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί κατά την εξαετή διακυβέρνηση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», αλλά και μέσα από τον τρόπο που ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να διαχειριστεί μια σειρά από κεντρικά ζητήματα.
Και οι υποθέσεις αυτές είναι πολλές και έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης ρήγματα, κάποια εκ των οποίων έχουν εξαιρετικά μεγάλο βάθος.
Οι υποκλοπές
Και πρώτα απ’ όλα το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο προκάλεσε δύο ειδών ρήγματα. Ένα κατευθείαν στην καρδιά του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» του μεγάρου Μαξίμου και ένα εξαιρετικά βαθύ στο εσωτερικό της παράταξης της ΝΔ.
Το πρώτο ρήγμα αφορά το γεγονός ότι όταν και πάλι το Μαξίμου πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να αποπέμψει δύο καθαρά προσωπικές του επιλογές και με απολύτως προσωπική σχέση μαζί τους.
Δημητριάδης – Κοντολέων
Αφενός το, έως τότε, νούμερο 2 της κυβέρνησης, τον ανιψιό και «δεξί χέρι» του, δηλαδή τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη που έλυνε κι έδενε στο μέγαρο Μαξίμου.
Και αφετέρου τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, με τον οποίο επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε πλήρως, ήδη από την περίοδο που έφτασε μέχρι να αλλάξει και τον νόμο προκειμένου να νομιμοποιήσει το γεγονός ότι ο εκλεκτός του δεν είχε τα τυπικά προσόντα για τη θέση.
Να διασωθεί ο ίδιος
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να καρατομήσει τους τόσο στενούς του συνεργάτες, μόνο όταν διαπίστωσε ότι θα πρέπει να τους θυσιάσει σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο ίδιος και να βγει από το κάδρο των ευθυνών του.
Αλλά βέβαια τώρα βλέπουμε ο κ. Δημητριάδης να επανακάμπτει, απροκάλυπτα, μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, σε κοινή εμφάνιση μαζί τους, κατά την πρόσφατη πλήρη ταύτιση του Μαξίμου με την «Ομάδα Αλήθειας».
Οι κεραυνοί Καραμανλή
Και το άλλο ρήγμα, το εσωκομματικό, αφορά βέβαια την ηχηρή παρέμβαση από τα Ανώγεια της Κρήτης, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απέρριψε συνολικά το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και με αυτόν τον τρόπο, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε πολλούς ακόμα στη ΝΔ, ενώ απελευθέρωσε και την εσωκομματική κριτική κατά του μεγάρου Μαξίμου, προσφέροντας έτσι πολιτική ομπρέλα και σε άλλα «γαλάζια» στελέχη που θέλησαν να διαφοροποιηθούν από την πρωθυπουργική γραμμή.
Μάλιστα το εσωκομματικό αυτό ρήγμα που δημιουργήθηκε τότε, παραμένει απολύτως ενεργό έως σήμερα. Σημειώνεται, τέλος, ότι αποστάσεις και αιχμές απέναντι στην πρωθυπουργική γραμμή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπήρξαν στη συνέχεια και από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η υπόθεση των Τεμπών
Κατά την πάγια τακτική του, το μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες του και για την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και για την επιχείρηση συγκάλυψής της.
Η έως τώρα τελευταία πράξη του δράματος, ήταν η ουσιαστική παράκαμψη, από το μέγαρο Μαξίμου, της προανακρτικής επιτροπής και η απευθείας παραπομπή των Κ. Αχ. Καραμανλή και Χρ. Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο, με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, προκειμένου αφενός να πέσουν στα μαλακά και αφετέρου να φύγει η υπόθεση από το επίκεντρο της δημοσιότητας.
Διχασμός
Ωστόσο και η υπόθεση των Τεμπών, εκτός από τα σοβαρά πλήγματα στην κυβέρνηση, επέφερε και ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ. Κανείς δεν ξεχνάει τον διχασμό που προκάλεσε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η περίπτωση του Κ. Αχ. Καραμανλή και το ρεύμα που αναπτύχθηκε στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά της καθόδου του τελευταίου στις εκλογές.
Αντιδράσεις
Θυμίζουμε ενδεικτικά, πως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν θα πει στον κ. Καραμανλή τι θα κάνει, αλλά είχε επισημάνει πως ο ίδιος το 2009 επέλεξε να μην είναι υποψήφιος. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ότι εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού Υποδομών, με τη συντριβή που θα ένιωθε, δεν θα μπορούσε να συμβάλει στον αγώνα της παράταξής του.
Η Φωτεινή Πιπιλή είχε καλέσει τον κ. Καραμανλή «να διευκολύνει όλους εμάς και κυρίως τον πρωθυπουργό», ενώ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι αν δεν μπορεί να πάρει την απόφαση ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής να μην είναι υποψήφιος, «θα πρέπει να τον βοηθήσει ο πρωθυπουργός».
Ωστόσο η υποψηφιότητα και επανεκλογή του Κ. Αχ. Καραμανλή στις εκλογές του 2023, ως βουλευτή Σερρών, επισφράγισε την ταύτισή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Αντιθέσεις
Την ίδια ώρα η υπόθεση των Τεμπών ανέδειξε και τις εσωκομματικές αντιθέσεις κορυφαίων στελεχών, όπως ο Νίκος Δένδιας, με την πρωθυπουργική γραμμή.
Από τη μία ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα τα βάλει με το «βαθύ κράτος του Δημοσίου», ενώ ο Ν. Δένδιας τασσόταν κατά του «βαθέος αντικρατισμού» και της «αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων», ερχόμενος έτσι σε μετωπική σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη πρωθυπουργική αντίληψη και πρακτική.
«Mαχαιρώματα»
Όμως έγινε και αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια και εσωκομματικά «μαχαιρώματα», με τον Αδωνη Γεωργιάδη να εξαπολύει και πάλι, ως «μπροστινός» του Κυρ. Μητσοτάκη, άλλη μια από τις συνηθισμένες του επιθέσεις κατά του κ. Δένδια, με «καρφιά» για τους πρώτους σε δημοφιλία υπουργούς που, κατά τον κ. Γεωργιάδη, δεν έβγαιναν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για την τραγωδία στα Τέμπη.
Υπόθεση Μπογδάνου
Αλλά ρήγμα στη ΝΔ προκάλεσε και ο χειρισμός από τον Κυρ. Μητσοτάκη της περίπτωσης -μιας άλλης προσωπικής επιλογής του- του τότε βουλευτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Όταν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να εντάξει τον Κων. Μπογδάνο στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ήξερε πολύ καλά και τις ακροδεξιές επιδόσεις του και ποιον διαλέγει. Αυτόν που -μεταξύ πολλών άλλων- είχε φτάσει στο σημείο να υπερασπιστεί τον δολοφόνο Ρουπακιά, αποκαλώντας τον «ράκος», εναντίον της Μάγδας Φύσσα.
Αναγκάστηκε
Εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο από την Κ.Ο. της Ν.Δ. μετά τη ρατσιστική στοχοποίηση νήπιων μεταναστόπουλων. Υποχρεώθηκε εντέλει να το κάνει μόνο όταν ο Ν. Δένδιας αντέδρασε σφοδρά κατά της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης ακροδεξιάς αποθράσυνσης του κ. Μπογδάνου, προκειμένου να μην αφήσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών να πάρει πάνω του όλη την αντίθεση προς τις ακρότητες του Κων. Μπογδάνου.
Περιττό να αναφέρουμε ότι και πάλι τότε, ως «μπροστινός» του πρωθυπουργού, ο Αδ. Γεωργιάδης έριξε άλλο ένα «μαχαίρωμά» στον κ. Δένδια με ένα «καρφί» κατά «άλλων» που «υποδύονται τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας», προκαλώντας την έμμεση αλλά αυστηρή απάντηση από τον τότε υπουργό Εξωτερικών.
Σκάνδαλο Πάτση
Μεγάλο αναβρασμό και εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ είχε προκαλέσει το σκάνδαλο του «γαλάζιου» βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση και της υπόθεσης του πλουτισμού του από «κόκκινα» δάνεια που αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή, αλλά και των απευθείας αναθέσεων, κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, που εμφανίζεται να έχει εισπράξει μέσω ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη πως «έχω εξοργιστεί με την ιστορία Πάτση. Και όχι μόνο εγώ» και πως «πρέπει να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όχι μόνο του ποινικού ή άλλου μητρώου του υποψηφίου. Διότι ξέρετε έχουμε πέσει στην παγίδα της λέξης «ανανέωση»», αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για την επιλογή της υποψηφιότητάς του επί Μητσοτάκη.
Ο χειρισμός του γάμου των ομόφυλων
Αλλά ένα πελώριο ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ προκάλεσε και ο τρόπος που ο πρωθυπουργός επέλεξε να χειριστεί το θέμα του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Από τη μία προωθώντας τον, επιχείρησε να φορέσει τον προσωπείο του «προοδευτικού», με στόχο να διεμβολίσει περεταίρω την ήδη κατακερματισμένη αριστερή και κεντροαριστερή αντιπολίτευση.
Δύο βάρκες
Από την άλλη όμως δεν θέλησε και να δυσαρεστήσει ακροατήρια από τα δεξιά, που ήταν αντίθετα στο νομοσχέδιο. Εξού και επιχείρησε να πατήσει σε δύο βάρκες, με πιο χαρακτηριστική κίνηση, να αφήσει τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αντιταχθεί ανοιχτά στο νομοσχέδιο χωρίς να υποστεί τη συνέπεια της αποπομπής από το μέγαρο Μαξίμου.
Τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο νερό, αφού κατάφερε να αποτυπωθεί η ευθεία αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών του με τον πρωτοφανή και υπέρογκο αριθμό των 52 διαφοροποιήσεων «γαλάζιων» βουλευτών στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Διαγραφή Σαμαρά
Εξαιρετικά μεγάλο ρήγμα αποτελεί βέβαια η οριστική ρήξη του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μητσοτάκης βασίστηκε στη στήριξη του Αντ. Σαμαρά για να γίνει αρχηγός της ΝΔ απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αλλά όταν έγινε πρωθυπουργός άρχισε να γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στον κ. Σαμαρά, με την μεταξύ τους σύγκρουση να αποκτά πολλά επεισόδια.
Το τελευταίο στιγματίστηκε από την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή την κλιμακούμενη ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής της κυβέρνησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (ενώ σκληρή κριτική ασκούσε στο Μαξίμου εφ’ όλης της ύλης). Μαζί με τη διαγραφή αυτή ο κ. Μητσοτάκης μεγέθυνε κατά πολύ το ρήγμα με το ακροατήριο στα δεξιά του.