Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια “τρέλα” για panettone, αφού αυτό το ιταλικό ψωμί-κέικ είναι φανταστικό και πεντανόστιμο. Όμως το γλύκισμα αυτό με καταγωγή από την Ιταλία χρειάζεται προζύμι, και αυτό είναι το πρώτο βήμα το οποίο δεν πρέπει να παραλέιψεις για κανένα λόγο.
Υλικά για πανετόνε με σοκολάτα
Για το προζύμι
- 280 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κ.γ. μέλι
- 220ml χλιαρό νερό
Για το πανετόνε
- 340 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 κρόκους και 2 ολόκληρα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100 γρ. μέλι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 30ml λικέρ πορτοκάλι
- 20ml λικέρ αμαρέτο
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
- ½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. αλάτι
- 80 γρ. σταφίδες, μουσκεμένες σε νερό ή κονιάκ
- 50 γρ. αποξηραμένα φρούτα
- 2 φέτες πορτοκάλι (γλυκό κουταλιού ή φρουί γλασσέ)
- 2 κ.σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 100 γρ. κουβερτούρα
Για το ψήσιμο
- 30 γρ. βούτυρο για το ψήσιμο
- 1 ασπράδι
Συνταγή για πανετόνε με σοκολάτα
Το προζύμι
- Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε το προζύμι ανακατεύοντας όλα τα υλικά του, σε βοηθητικό μπολ .
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Το πανετόνε
- Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κόβουμε τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα, τα αποξηραμένα φρούτα και το πορτοκάλι.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μισό από το βούτυρο, το μαλακώνουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 2’.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα κάθε φορά, και στη χαμηλότερη ταχύτητα και αφού αφομοιωθούν σε ένα μείγμα αλλάζουμε βάζουμε τον γάντζο ζυμώματος.
- Προσθέτουμε το προζύμι και ζυμώνουμε στη χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ για 5’
- Προσθέτουμε το αλάτι, το λικέρ, τη βανίλια, τα ξύσματα, τις σταφίδες, το μείγμα των κομμένων φρούτων-αμύγαλα-κουβερτούρα και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Όταν όλα τα υλικά ενσωματωθούν στη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30’ σε ζεστό σημείο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη.
- Κατόπιν χωρίζουμε σε δύο ίδια κομμάτια, πλάθουμε σε καρβελάκια και τοποθετούμε σε 2 φόρμες.
- Αφήνουμε ξανά σε ζεστό σημείο για 30’ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Με ένα ξυράφι ή ψαλίδι κόβουμε χαράζουμε την κορυφή και μοιράζουμε το βούτυρο στην εσοχή.
- Αλείφουμε απαλά με το ασπράδι και ψήνουμε για περίπου 30ο C στο αερόθερμο.
- Αφήνουμε το πανετόνε να κρυώσει ανάποδα και σερβίρουμε με άχνη.



