Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 30 (!) δεδομένα για κάθε ένα τηλεφώνημα που δέχεται το 911 στη Νέα Υόρκη, είναι αναρτημένα ως ανοιχτά δεδομένα στη σελίδα της πόλης (link στο πρώτο σχόλιο).
Και μιλάμε για ανοικτά δεδομένα, δηλαδή όχι μόνο μπορείς να τα δεις αλλά και να τα χρησιμοποιήσεις, να τα επεξεργαστείς, να τα κατεβάσεις κ.λπ. Για κάθε κλήση που έγινε στο 911 από το 2013 και μετά, μπορείς να δεις τον χρόνο απόκρισης, πόση ώρα διήρκεσε το τηλεφώνημα (συνήθως μερικά δευτερόλεπτα), την κατηγοριοποίηση των περιστατικών (από επείγον ιατρικό περιστατικό, ως αναφορά για τροχαίο ή active shooter), τι απέγινε με το περιστατικό, τον μέσο χρόνο απόκρισης κ.λπ. κ.λπ. Μπορείς να δεις τα πάντα και να εξάγεις πολύτιμα συμπεράσματα: Όπως πχ ότι μεταξύ 3 και 6 τα χαράματα τα τηλεφωνήματα μειώνονται κατακόρυφα σε κάποιες γειτονιές κι αυξάνονται σε κάποιες άλλες, οπότε μπορείς να ανακατευθύνεις τις δυνάμεις σου σε εκείνες τις περιοχές τις συγκεκριμένες ώρες. Στα καθ’ ημάς, η συζήτηση για το ΕΚΑΒ γίνεται στα τυφλά, χωρίς δεδομένα, με εικασίες και ευχολόγια (πχ στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρει «εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση»).
Τα ανοικτά δεδομένα είναι μια πολιτική της ΕΕ με την οποία κάθε κράτος οφείλει να συμμορφωθεί (βλ. οδηγία 2013/37/EU), οι σχετικές κυβερνητικές δράσεις στην Ελλάδα, ξεκίνησαν με τη Διαύγεια το 2010, έγιναν έκτοτε κάποιες προσπάθειες να αναρτώνται από δημόσιους φορείς ανοικτά δεδομένα στην αντίστοιχη πύλη (το link στο 2ο σχόλιο), αλλά από το 2019 η κατάσταση μοιάζει παγωμένη, με ελάχιστα δεδομένα να έχουν αναρτηθεί έκτοτε.
Τα ανοικτά δεδομένα παράγουν δημόσια αξία, όχι μόνο πλούτο. Δημόσια αξία είναι και οι ενημερωμένοι πολίτες, η λογοδοσία των φορέων του δημοσίου, η δημόσια συζήτηση επί τη βάσει δεδομένων. Όλα αυτά σήμερα λείπουν.
Η Έφη Στεφοπούλου είναι Γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής