Πορεία στην Αθήνα, με προορισμό την πρεσβεία του Ισραήλ, πραγματοποίησαν μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας μαζί με Έλληνες πολίτες
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τη μια στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσική, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, ενώ με τα πανό και τα συνθήματά τους ζητούσαν «να σταματήσει τώρα η γενοκτονία στη Γάζα».

Νάκμπα: Μια μακρά περίοδος απώλειας για τους Παλαιστίνιους
Η Νάκμπα -στα αραβικά «Η Καταστροφή»- αναφέρεται στον εκτοπισμό της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων Αράβων και την καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας κατά τα γεγονότα του 1948, που περιλάμβαναν τον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο και την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Για τους Παλαιστινίους η Νάκμπα είναι η απαρχή μιας μακράς περιόδου δεινών, απώλειας, προσφυγιάς και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.

Το ιστορικό υπόβαθρο της Νάκμπα συνδέεται με την αυξανόμενη εβραϊκή μετανάστευση και τις εντάσεις με τον αραβικό πληθυσμό στην Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή. Η Απόφαση 181 (II) του ΟΗΕ το 1947, που πρότεινε τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε ένα αραβικό και ένα εβραϊκό κράτος, έγινε δεκτή από την εβραϊκή ηγεσία αλλά απορρίφθηκε από την αραβική. Αυτό οδήγησε σε κλιμάκωση της βίας.


Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κατέφυγαν σε γειτονικές αραβικές χώρες και στις περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, δημιουργώντας το παλαιστινιακό προσφυγικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο. Η Απόφαση 194 του ΟΗΕ αναγνώρισε το δικαίωμα επιστροφής τους, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε. Η Νάκμπα επέφερε την απώλεια γης και περιουσιών και τον κατακερματισμό της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Η Νάκμπα τιμάται ετησίως στις 15 Μαΐου και θεωρείται από πολλούς Παλαιστινίους όχι ένα μεμονωμένο παρελθοντικό γεγονός, αλλά μια συνεχιζόμενη διαδικασία εκτοπισμού. Αποτελεί κεντρικό ζήτημα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την ιστοριογραφία της.