iAnatropi.gr

Η Ανατροπή στην Ενημέρωση!

ΑΡΘΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε απειλή οι τιμές των τροφίμων

Κοινοποιήστε

Μετά από μια περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών βασικών τροφίμων (σιτηρά, ζάχαρη, κρέας, ρύζι κ.λπ.), οι εμπορικοί δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ ανατρέπουν το τοπίο στις διεθνείς αγορές.

Κύριες επιπτώσεις:

  • Μείωση ζήτησης λόγω υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές.

  • Πίεση στις τιμές παραγωγού, καθώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν φθηνότερα για να διατηρήσουν τις εξαγωγές τους.

  • Αβεβαιότητα και αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται ως εξής:

  • Παρά την παγκόσμια μείωση, οι τιμές σιταριού και ζυμαρικών καταγράφουν αύξηση.

  • Η ζάχαρη αυξήθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα, ενώ διεθνώς υποχώρησε.

  • Αντίθετα, το βόειο κρέας στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή πτώση, κόντρα στην ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές.

  • Συνολικά, η συγκράτηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση 16,9% της τιμής του ελαιόλαδου.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές:

  • Αναμένονται εμπορικές συμφωνίες (ιδίως ΗΠΑ-Κίνας), που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τις αγορές.

  • Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, ενδέχεται να προκαλέσουν νέες ελλείψεις και νέες ανατιμήσεις.

Συμπέρασμα:
Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όπου οι τιμές παραγωγού πιέζονται προς τα κάτω, αλλά οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές. Η αβεβαιότητα στις αγορές τροφίμων θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη νέων διεθνών ισορροπιών.