Μετά από μια περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών βασικών τροφίμων (σιτηρά, ζάχαρη, κρέας, ρύζι κ.λπ.), οι εμπορικοί δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ ανατρέπουν το τοπίο στις διεθνείς αγορές.
Κύριες επιπτώσεις:
-
Μείωση ζήτησης λόγω υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές.
-
Πίεση στις τιμές παραγωγού, καθώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν φθηνότερα για να διατηρήσουν τις εξαγωγές τους.
-
Αβεβαιότητα και αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται ως εξής:
-
Παρά την παγκόσμια μείωση, οι τιμές σιταριού και ζυμαρικών καταγράφουν αύξηση.
-
Η ζάχαρη αυξήθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα, ενώ διεθνώς υποχώρησε.
-
Αντίθετα, το βόειο κρέας στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή πτώση, κόντρα στην ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές.
-
Συνολικά, η συγκράτηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση 16,9% της τιμής του ελαιόλαδου.
Μακροπρόθεσμες προοπτικές:
-
Αναμένονται εμπορικές συμφωνίες (ιδίως ΗΠΑ-Κίνας), που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τις αγορές.
-
Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, ενδέχεται να προκαλέσουν νέες ελλείψεις και νέες ανατιμήσεις.
Συμπέρασμα:
Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όπου οι τιμές παραγωγού πιέζονται προς τα κάτω, αλλά οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές. Η αβεβαιότητα στις αγορές τροφίμων θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη νέων διεθνών ισορροπιών.